Så kan facket hjälpa dig som vill utvecklas i jobbet

I medlemskapet i facket ingår många tjänster som du kan ha nytta av för att utvecklas i ditt jobb. Sveriges Ingenjörer kan på olika sätt hjälpa medlemmar som söker jobb, men erbjuder också tillgång till webbinarier och nätverk. Foto: Getty Images.

Vill du byta jobb eller ta ett nytt steg där du är? Kanske är du färdig med utbildningen och söker ditt första jobb. Oavsett vad du behöver kan medlemskapet i facket komma till nytta.  

När sommaren är slut kommer ofta suget efter en förändring. En del vill ta det stora steget och söker nytt jobb. För andra kan det räcka med en rejäl dos inspiration från ett nätverk eller ett webbinarium för att få tillbaka motivationen.

Petra Edström, Sveriges Ingenjörer

– Många tänker inte på att det finns hjälp att få från sitt fackförbund på det här området, säger Petra Edström, på Sveriges Ingenjörer. Hon arbetar med att ta fram medlemsförmåner som ska hjälpa ingenjörerna att utvecklas i arbetslivet.

I dag har förbundet många tjänster som stöttar ingenjörer som söker nytt jobb, vill utvecklas, kanske pröva en roll som chef, eller helt enkelt få inspiration och ny energi. Här kan du läsa mer om medlemsförmånerna inom karriär och utveckling och hur du gör för att boka eller anmäla dig.

De kan grupperas i fyra områden och spänner från studietiden till första jobbet och ända till pensionen.

Från student till pensionär

  1. Jag söker mitt första jobb
  • CV-granskning
  • Granskning av LinkedIn-profil
  • Intervjuträning
  • Granskning av anställningsavtal
  • Rekommenderade ingångslöner

– CV-granskning har vi erbjudit länge, men granskning av LinkedIn-profil startade för några år sedan och har blivit väldigt efterfrågad, säger Petra Edström.

Läs Ingenjörens artiklar Det här missar ingenjörer på LinkedIn och Ingenjörernas vanligaste cv-missar.

Sveriges Ingenjörer tar varje år fram en rekommenderad ingångslön för nyexade ingenjörer. Yrkesverksamma som byter jobb kan kontakta rådgivningen för att diskutera och få bedömning av ett löneförslag.

2. Jag vill vidare

  • Karriärcoachning
  • Fråga rekryteraren
  • Nätverk

– Fråga rekryteraren har blivit särskilt populär bland sistaårs-studenter och nyexade som ofta inte har träffat en rekryterare, säger Petra Edström.

Läs Ingenjören artikel Dra nytta av rekryterarens knep i jakten på nytt jobb.

Karriärcoachningen  är också uppskattad men Petra Edström påpekar att det också kräver en insats av den som blir coachad för att få ett resultat och åstadkomma en förändring. Coachen ställer utforskande frågor och utmanar dina föreställningar.

– Dina svar kan ge dig en bild av vad du behöver göra för att komma dit du vill och coachen hjälper till att hitta lösningar.

För den som utvecklas genom att byta erfarenheter med andra kan ett nätverk vara givande. Förbundet har flera olika, bland annat kvinnliga nätverk och chefsnätverk.

– Under hösten kommer vi äntligen att starta digitala nätverk. Det första drar i gång i november och fler kommer att starta senare. Håll utkik i kalendariet på förbundets webbsida, säger Petra Edström.

3. Jag vill utvecklas

  • Webbinarier
  • Rabatter på kurser
  • Mentorskap
  • Digital chefsskola

Under pandemin har förbundet erbjudit medlemmarna webbinarier inom många olika områden. De finns samlade på förbundets playkanal (bakom inlogg) där man kan se dem när man vill. Här kan du se vilka webbinarier som kommer i höst.

De tre webbinarier som hittills fått flest tittare är:

  1. Lära att lära – din viktigaste förmåga
  2. Smart och effektfullt lärande för dig
  3. Privat sparande för din pension – löneväxling vs. ISK

Utbudet av kurser som medlemmar får rabatter på varierar. Här kan du se vad som är aktuellt just nu.

Den digitala chefsskolan är en ny förmån och den har blivit uppskattad bland nya chefer.

En spännande tjänst som har smugit igång men kommer att lanseras bredare till alla medlemmar under hösten är Mentorsök.

– Det är en ny digital mentortjänst där du kan komma i kontakt med andra ingenjörer och forma ett mentorskap som passar dig. Du kan skapa en mentorprofil eller söka en mentor som matchar dig, säger Petra Edström.

4. Jag vill ha upp lönen 

  • Lönestatistik
  •  Lönerådgivning
  • Tips och råd på Sveriges Ingenjörers webb

Gör en lista

För att ta reda på vilka tjänster och aktiviteter medlemmarna vill ha gör förbundet både enkätundersökningar om deras behov och utvärderingar av förmånerna som finns.

– När vi tar fram något helt nytt träffar vi ofta medlemmar i fokusgrupper för att få deras synpunkter. Ibland börjar vi från ett blankt papper och ibland testar vi en idé som vi kommit en bit med, säger Petra Edström.

Hennes råd till alla som söker någon form av förändring i arbetslivet är att fundera på vad man trivs med och vad man vill förändra. Ibland är det nödvändigt att byta jobb för att få den förändring som man söker. Men inte alltid.

Petra Edström betonar att det är viktigt att fundera noga på vad man egentligen vill. Ibland kan ett samtal med chefen ge nya möjligheter eller lösa upp en knut.

– Bestämmer du dig för att söka ett nytt jobb – gör en lista på vad som är viktigt för dig. Ställ alla frågor under anställningsintervjun som du behöver för att få svar på om jobbet matchar dina önskemål och kommer att ge dig den förändring du söker.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Åren med avtal kring två procent är förbi”

”Åren med avtal kring två procent är förbi”

Ingenjörslönerna ökade rejält under 2023 och om 11 månader är det dags för en ny avtalsrörelse. Camilla Frankelius, förhandlingschef för Sveriges Ingenjörer tror att förhandlingsläget kan bli gynnsamt.  
Fler artiklar