Nytt nätverk för unga ingenjörer med intresse för hållbarhet

Det nya digitala nätverket riktar sig i första hand till unga hållbarhetsintresserade ingenjörer. Foto: Getty Images

I höst startar Sveriges Ingenjörer ett nätverk för hållbarhet som i första hand riktar sig till de yngre medlemmarna. Tanken är att det ska bli en självklar plats för ny kunskap, diskussion och utbyte av erfarenheter.

Hållbarhet är en fråga som i högsta grad engagerar ingenjörer. Fossilfri energiproduktion, hållbara städer och cirkulär ekonomi är bara några exempel på områden där ingenjörer kan bidra. Det är bakgrunden till att Sveriges Ingenjörer nu startar ett digitalt nätverk för hållbarhetsintresserade medlemmar.

Annika Prine, verksamhetsutvecklare på Sveriges Ingenjörer.

– Ingenjörer efterfrågar sätt att mötas, lära och inspireras av varandra och vårt nya hållbarhetsnätverk är ett av flera digitala nätverk som vi nu kommer att dra igång, berättar Annika Prine, verksamhetsutvecklare på Sveriges Ingenjörer.

Fem digitala träffar

Tanken med nätverket är att ge medlemmar i Sveriges ingenjörer och framförallt de som är nya på arbetsmarknaden möjlighet att utvecklas i sin profession samtidigt som de får möjlighet att utbyta erfarenheter med andra ingenjörer som arbetar med hållbarhetsfrågor. Den ideella föreningen Sustainergies, som bland annat jobbar med att rusta studenter i hållbarhetsfrågor, leder nätverksträffarna.

Nätverket har ett upplägg med fem digitala träffar under ett halvår. Träffarna kombinerar erfarenhetsutbyte och gemensamt lärande med inspiration från experter. Deltagarna blir dessutom inbjudna till en stängd Facebookgrupp. Där kan de dela tankar och erfarenheter med varandra mellan träffarna och även få del av relevant omvärldsspaning. Förhoppningen är att deltagarna på så vis ska få möjlighet att bygga långsiktiga relationer med varandra.

– Innehållet och upplägget ligger lite i gränslandet mellan kurs och nätverk. Vi vill att nätverket ska erbjuda en möjlighet att träffa andra hållbarhetsintresserade ingenjörer där man både får ny kunskap och möjlighet att diskutera viktiga frågor med varandra, säger Annika Prine.

Styr själva över innehållet

Hållbarhet spänner över ett brett område och vad som är aktuellt i branschen förändras hela tiden. För att vara relevant kommer deltagarna därför själva att få påverka en stor del av innehållet på träffarna. Första träffen är den 22 november. Fokus blir då att lära känna varandra, dela med sig av behov och förväntningar och få en gemensam introduktion till området.

Även om inbjudan i första hand riktar sig till medlemmar som är under 35 år så är även äldre hållbarhetsintresserade också välkomna att delta.

– Detta blir ett pilotnätverk där vi kan testa konceptet och utveckla fler nätverk med liknande upplägg. Vi tror att ett tidsbundet nätverk gör det lättare för fler att engagera sig, säger Annika Prine.

Mer information om nätverket och hur du anmäler dig finns här. 

Lämna en kommentar

Senaste nytt