Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv Se upp för fällorna när du vårdar sjukt barn

Se upp för fällorna när du vårdar sjukt barn

föräKan man vara hemma från jobbet och vårda sjukt barn utan att begära tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan? Och vad finns det för problem med att vabba men jobba ändå? Läs vad juristen svarar.

Efter pandemin har fler fått möjlighet att jobba mer hemifrån. Det underlättar livspusslet när barnen är sjuka men det kan också göra gränserna mellan arbete och fritid mer flytande.

Agneta Bern, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer, hanterar bland annat frågor från medlemmar som handlar om VAB – vård av sjukt barn. En fråga har blivit något vanligare under hösten.

Agneta Bern, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer.

– Medlemmar har hört av sig och berättat att arbetsgivaren bett dem visa ett utdrag över hur många dagar de har begärt tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan för vård av sjukt barn.

Problemet för dem som har hört av sig är att de inte har begärt föräldrapenning från Försäkringskassan, trots att de anmält VAB till sin arbetsgivare, och därmed inte får lön. De har helt enkelt vårdat barn utan varken lön från sin arbetsgivare eller tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan.

– Det kan säkert finnas olika anledningar. Kanske har man helt enkelt missat att anmäla till Försäkringskassan, säger Agneta Bern.

Arbetsgivarens rätt att begära ett utdrag från Försäkringskassan finns inte reglerad i lagstiftning. Däremot har anställda en skyldighet att visa att man har rätt till frånvaro.

– Du har rätt att vara ledig för att vårda sjuka barn om du samtidigt får tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan. Därför kan du behöva visa att du verkligen har fått tillfällig föräldrapenning under de dagar du inte har varit på jobbet.

Agneta Bern tror att många inte förstår att de kan hamna i en knepig situation. När arbetsgivaren begär ett intyg från Försäkringskassan blir det en obehaglig överraskning.

– Om du inte kan visa ett du har tagit ut föräldrapenning kan det finnas misstanke om ogiltig frånvaro och det ses som allvarlig misskötsamhet.

Jobba inte när du vabbar

Något som också har blivit vanligare är det som kallas för att vobba. Det innebär att man jobbar hemifrån och samtidigt vårdar sjukt barn. Det här är något som många tycker är positivt. Beroende på hur barnet mår kan det gå bra att jobba medan barnet sover eller tittar på film.

– Om det fungerar är det inga problem men det får inte vara ett krav eller kännas som ett tvång, säger Agneta Bern.

Ett annat ­– mer moraliskt – problem uppstår om den som begär tillfällig föräldrapenning för vård av barn ändå jobbar.

– Om du arbetar när du har tillfällig föräldrapenning blir det i praktiken Försäkringskassan som betalar för arbetet du utför, inte din arbetsgivare. Det finns möjlighet att ta ut föräldrapenning för del av dag, om du kan arbeta trots att ditt barn är sjukt.

Distansarbete ger större möjligheter till flexibilitet men Agneta Bern påpekar att det också kan bli en fälla.

– Kom ihåg reglerna om VAB och ta reda på hur regelverket ser ut på din arbetsplats så att du gör rätt. Får du problem ska du alltid kontakta ditt fackförbund för att få råd och stöd.

 Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ingenjörsfullmäktige 2021

Hittills: 17 listor ställer upp i Ingenjörsvalet

0
I vår är det val till Ingenjörsfullmäktige och den 15 februari är det deadline för att registrera listor till valet. Hittills har 16 listor anmält sig och nu kan enskilda ingenjörer också ställa upp i valet. 

Så svarar du chefen som nobbar ditt lönekrav

0
För att lyckas med lönesamtalet är det viktigt att fundera på vad chefen kommer att svara på ditt lönekrav. Läs om ombudsmannens tips för hur du bemöter chefens argument.

“Varför existerar dåligt ledarskap fortfarande?”

0
Varför finns det så många dåliga chefer, trots all kunskap vi har om ledarskap? Det är en fråga som vi borde diskutera mer, menar professor Anders Örtenblad.
Pengar, KTH, Ericsson

Lön, antagningspoäng och att jobbet inte känns kul – det här läste flest 2021

0
Vad säger jag när chefen nobbar mitt lönekrav? Är det ett problem att Ericsson vill överge fasta arbetsplatser? Varför krävdes det en ingenjör för att avslöja bluffen i Allra?

Nu ska arbetsgivarna avgöra vad som är friskvård

0
Nu ska arbetsgivarna själva bestämma hur friskvårdsbidraget ska användas. Men det blir inte fritt fram för vad som helst. Reglerna har inte förändrats. 

Cykelförmån och avdrag för jobb på annan ort – här är nya lagarna 2022

0
Den 1 januari 2022 trädde en rad lagändringar i kraft. Här är åtta som påverkar arbetslivet.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 10 januari

0
Nu gör vi uppehåll, men är tillbaka igen den 10 januari.

Min kollega är lat – vad ska jag göra?

1
Vad gör man med kollegor som inte engagerar sig, som levererar i sista minuten och gör bara exakt det som förväntas? Så här svarar psykologen.
Unga ingenjörer

Nästan fem gånger fler ingenjörer examineras i dag än i slutet av 70-talet

11
För 40 år sedan examinerades 1 500 ingenjörer per år. Nu är antalet 7 300.   

Fler utländska doktorander stannar i Sverige

0
Mer än varannan utländsk doktorand stannar i Sverige efter examen. Linköpings universitet, Chalmers och KTH är lärosätena som har flest utländska doktorander som stannar.

VI REKOMMENDERAR

Man som slappnar av framför julgran

Så gör du för att stressa ner i jul

1
Låt inte julen bli ytterligare en stressfaktor. Här ger experterna sina bästa tips för att stressa ner i jul - och för att slippa stressa när du börjar jobba igen.

TOPPLISTA