Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv Se upp för fällorna när du vårdar sjukt barn

Se upp för fällorna när du vårdar sjukt barn

föräKan man vara hemma från jobbet och vårda sjukt barn utan att begära tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan? Och vad finns det för problem med att vabba men jobba ändå? Läs vad juristen svarar.

Efter pandemin har fler fått möjlighet att jobba mer hemifrån. Det underlättar livspusslet när barnen är sjuka men det kan också göra gränserna mellan arbete och fritid mer flytande.

Agneta Bern, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer, hanterar bland annat frågor från medlemmar som handlar om VAB – vård av sjukt barn. En fråga har blivit något vanligare under hösten.

Agneta Bern, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer.

– Medlemmar har hört av sig och berättat att arbetsgivaren bett dem visa ett utdrag över hur många dagar de har begärt tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan för vård av sjukt barn.

Problemet för dem som har hört av sig är att de inte har begärt föräldrapenning från Försäkringskassan, trots att de anmält VAB till sin arbetsgivare, och därmed inte får lön. De har helt enkelt vårdat barn utan varken lön från sin arbetsgivare eller tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan.

– Det kan säkert finnas olika anledningar. Kanske har man helt enkelt missat att anmäla till Försäkringskassan, säger Agneta Bern.

Arbetsgivarens rätt att begära ett utdrag från Försäkringskassan finns inte reglerad i lagstiftning. Däremot har anställda en skyldighet att visa att man har rätt till frånvaro.

– Du har rätt att vara ledig för att vårda sjuka barn om du samtidigt får tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan. Därför kan du behöva visa att du verkligen har fått tillfällig föräldrapenning under de dagar du inte har varit på jobbet.

Agneta Bern tror att många inte förstår att de kan hamna i en knepig situation. När arbetsgivaren begär ett intyg från Försäkringskassan blir det en obehaglig överraskning.

– Om du inte kan visa ett du har tagit ut föräldrapenning kan det finnas misstanke om ogiltig frånvaro och det ses som allvarlig misskötsamhet.

Jobba inte när du vabbar

Något som också har blivit vanligare är det som kallas för att vobba. Det innebär att man jobbar hemifrån och samtidigt vårdar sjukt barn. Det här är något som många tycker är positivt. Beroende på hur barnet mår kan det gå bra att jobba medan barnet sover eller tittar på film.

– Om det fungerar är det inga problem men det får inte vara ett krav eller kännas som ett tvång, säger Agneta Bern.

Ett annat ­– mer moraliskt – problem uppstår om den som begär tillfällig föräldrapenning för vård av barn ändå jobbar.

– Om du arbetar när du har tillfällig föräldrapenning blir det i praktiken Försäkringskassan som betalar för arbetet du utför, inte din arbetsgivare. Det finns möjlighet att ta ut föräldrapenning för del av dag, om du kan arbeta trots att ditt barn är sjukt.

Distansarbete ger större möjligheter till flexibilitet men Agneta Bern påpekar att det också kan bli en fälla.

– Kom ihåg reglerna om VAB och ta reda på hur regelverket ser ut på din arbetsplats så att du gör rätt. Får du problem ska du alltid kontakta ditt fackförbund för att få råd och stöd.

 Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Camilla Frankelius

Inbetalningar till tjänstepension förlängs till 66 år – ”Hade velat få mer”

0
Ett års extra inbetalningar till tjänstepensionen blir det för alla som har ITP1. Dessutom förlängs sjukpensionen till att gälla till 66 år. Men Sveriges Ingenjörer hade velat se större förbättringar.

”Nu måste vi prata mer om den digitala arbetsmiljön”

0
– Vi måste ställa krav på vår digitala arbetsmiljö och inte acceptera krångliga system, säger Jan Gulliksen, professor och vicerektor på KTH. Han är årets mottagare av Levipriset från Sveriges Ingenjörer.

GUIDE: Intresserad av att bli trainee – det här ska du tänka på

0
Att bli trainee är ett bra sätt att börja karriären. Men kontrollera vilka anställningsvillkor som gäller och att det finns en tydlig plan för hela traineeperioden.
Gunnar Zackrisson, Eva Snis, Karl Stavaeus, Hanna Hartikainen, Pia Krantz, Jenny Strand och Sofia Johannesson

Ingenjörer som är chefer: ”Här är 42 råd om du vill bli chef”

0
En överväldigande majoritet av Sveriges ingenjörers medlemmar under 40 år kan tänka sig att bli chefer. Men hur gör man? Sju ingenjörer som är eller har varit chefer tipsar.

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.

Karriärplanen ger dig fördelar – genom hela arbetslivet

0
En karriärplan hjälper dig oavsett om du är i början, mitten eller i slutet av din karriär, om du söker ett nytt jobb, vill byta bransch eller helt enkelt vill fortsätta att utvecklas där du är. Så här gör du.

Klas jobbar på distans – 80 mil från kontoret

0
Sedan tio år sitter civilingenjören Klas Fredriksson oftast hemma i ett villaområde i Göteborg och sköter sitt arbete för Permascand, vars huvudkontor ligger ungefär 80 mil norrut.
Signatur

Klausuler kan bli hinder när du vill byta jobb

0
Det är inte ovanligt att arbetsgivare vill skriva in klausuler i anställningsavtalet som reglerar vad som gäller när du slutar. Men det här vill Sveriges Ingenjörer varna för. ”Det du skriver under gäller, så var försiktig.”

Mer kompetensutveckling när facket driver frågorna

0
Facklig representation på arbetsplatsen kan vara en fördel för anställda som vill utveckla sin kompetens. Det visar en studie från Umeå universitet.

Nya studiestödet är klart – studera med upp till 80 procent av lönen

15
Nu införs ett studiestöd som gör att yrkesverksamma kan studera med 80 procent av lönen. Redan 1 oktober kan du skicka din ansökan till CSN och från och med 1 januari 2023 kan du börja studera.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

”Jag var en överviktig stressad chef”

2
Med livet på högvarv och ett jobb han drömt om sa plötsligt kroppen stopp.  "Jag hade glömt bort att ta hand om mig själv" berättar Johan Hansson som nu vill varna andra för att göra samma misstag.

TOPPLISTA