Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Forskning & utbildning Ingenjörs- och läkarstudenter möts om innovationer i vården

Ingenjörs- och läkarstudenter möts om innovationer i vården

För att hitta de riktigt vassa idéerna som löser vårdens utmaningar behöver läkare och ingenjörer jobba tillsammans. Det är något som studenter på Chalmers och Sahlgrenska tagit fasta på. I november arrangerade de en workshop där ingenjörs- och läkarstudenter löste problem tillsammans.

David Johnsson läser till civilingenjör på Chalmers. Det var när han tillsammans med andra ingenjörsstudenter gjorde sin kandidatuppsats på Sahlgrenska som han, och ST-läkarna som var deras kontaktpersoner på sjukhuset, fick upp ögonen för styrkan i att samarbeta över yrkesgränserna.

David Johnsson, ingenjörsstudent.

– Läkare och ingenjörer bär på två olika men väldigt värdefulla kompetenser. Men det är när vi jobbar tillsammans som vi kan ta de stora stegen framåt, förklarar han.

Samarbete över yrkesgränserna

Under året har han därför engagerat sig i Team iMedgine. Det är ett projekt som vill väcka intresset för innovation inom sjukvård bland både medicinare och teknologer – och knyta samman de båda kompetenserna. Projektteamet består av två ingenjörsstudenter, två ST-läkare samt en läkarstudent.

– Vi tror att samarbete över yrkesgränserna är helt nödvändigt för att klara de utmaningar som vården står inför. Vi behöver leverera bättre lösningar som främjar patienterna och som gör att vi använder sjukvårdens resurser på ett mer effektivt sätt.

I november arrangerade de iMedgine Innovation Weekend, en helg fylld av både föreläsningar och kreativa övningar. 15 ingenjörsstudenter och 15 läkarstudenter från Chalmers respektive Sahlgrenska akademin, var på plats. Vissa är i början av sina studier medan andra redan är inne på sina sista terminer.

Överträffade alla förväntningar

Föreläsningarna tog upp praktiska ämnen kring företagande, juridik och AI och under workshopen fick studenterna teama ihop i mindre grupper och träna sina kreativa muskler. Uppdraget var att lösa ett konkret problem: Att hitta lösningar för att förbättra kommunikationen mellan läkare och patient under en vårdprocess.

Märta Blide och Isabella Sykkö spånar idéer. Foto: Lina Strand Backman

Många olika idéer kom fram, allt från nya system till en idé att använda sig av röstassistent, och inspirationen flödade.

– Det var ett otroligt engagemang bland alla som var med, det överträffade alla våra förväntningar – som ändå var rätt högt ställda innan. För oss blev det tydligt vilken potential som finns i att samarbeta på det här sättet, berättar David Johnsson.

”Vårdteam” får en bredare innebörd

Responsen på dagen blev bra och projektgruppen funderar nu på hur de kan gå vidare. Förhoppningen är att kunna arrangera en fortsättningsdag för de som var med vid det här tillfället, men även att kunna arrangera en ny weekend för nya deltagare.

Uppdraget under workshopen var att hitta lösningar för att förbättra kommunikationen under en vårdprocess. Foto: Johanna Kurzwelly

– Vi tror starkt att begreppet ”vårdteam” i framtiden kommer att ha en bredare definition än idag och inkludera betydligt fler yrken än enbart vårdprofessioner. Därför behöver vi,  ingenjörer och läkare, mötas och hitta samarbetsytor redan under vår grundutbildning, förklarar David Johnsson.

Bidra till en bättre vård

David Johnsson konstaterar att vården står inför stora utmaningar, allt från brist på personal till växande vårdköer. Teknik och innovationer kan bidra till att resurserna kan användas på ett mer effektivt sätt. Men vägen dit måste ske genom samarbete.

– Av det jag sett så är systemen inom vården sällan utformade utifrån användarnas behov. Min förhoppning med det här projektet är att vi kan väcka intresset och det kan bidra till en mer effektiv och bättre vård, säger David Johnsson.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Camilla Frankelius

Inbetalningar till tjänstepension förlängs till 66 år – ”Hade velat få mer”

0
Ett års extra inbetalningar till tjänstepensionen blir det för alla som har ITP1. Dessutom förlängs sjukpensionen till att gälla till 66 år. Men Sveriges Ingenjörer hade velat se större förbättringar.

”Nu måste vi prata mer om den digitala arbetsmiljön”

0
– Vi måste ställa krav på vår digitala arbetsmiljö och inte acceptera krångliga system, säger Jan Gulliksen, professor och vicerektor på KTH. Han är årets mottagare av Levipriset från Sveriges Ingenjörer.

GUIDE: Intresserad av att bli trainee – det här ska du tänka på

0
Att bli trainee är ett bra sätt att börja karriären. Men kontrollera vilka anställningsvillkor som gäller och att det finns en tydlig plan för hela traineeperioden.
Gunnar Zackrisson, Eva Snis, Karl Stavaeus, Hanna Hartikainen, Pia Krantz, Jenny Strand och Sofia Johannesson

Ingenjörer som är chefer: ”Här är 42 råd om du vill bli chef”

0
En överväldigande majoritet av Sveriges ingenjörers medlemmar under 40 år kan tänka sig att bli chefer. Men hur gör man? Sju ingenjörer som är eller har varit chefer tipsar.

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.

Karriärplanen ger dig fördelar – genom hela arbetslivet

0
En karriärplan hjälper dig oavsett om du är i början, mitten eller i slutet av din karriär, om du söker ett nytt jobb, vill byta bransch eller helt enkelt vill fortsätta att utvecklas där du är. Så här gör du.

Klas jobbar på distans – 80 mil från kontoret

0
Sedan tio år sitter civilingenjören Klas Fredriksson oftast hemma i ett villaområde i Göteborg och sköter sitt arbete för Permascand, vars huvudkontor ligger ungefär 80 mil norrut.
Signatur

Klausuler kan bli hinder när du vill byta jobb

0
Det är inte ovanligt att arbetsgivare vill skriva in klausuler i anställningsavtalet som reglerar vad som gäller när du slutar. Men det här vill Sveriges Ingenjörer varna för. ”Det du skriver under gäller, så var försiktig.”

Mer kompetensutveckling när facket driver frågorna

0
Facklig representation på arbetsplatsen kan vara en fördel för anställda som vill utveckla sin kompetens. Det visar en studie från Umeå universitet.

Nya studiestödet är klart – studera med upp till 80 procent av lönen

15
Nu införs ett studiestöd som gör att yrkesverksamma kan studera med 80 procent av lönen. Redan 1 oktober kan du skicka din ansökan till CSN och från och med 1 januari 2023 kan du börja studera.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

”Jag var en överviktig stressad chef”

2
Med livet på högvarv och ett jobb han drömt om sa plötsligt kroppen stopp.  "Jag hade glömt bort att ta hand om mig själv" berättar Johan Hansson som nu vill varna andra för att göra samma misstag.

TOPPLISTA