Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Så svarar du chefen som nobbar ditt lönekrav

Så svarar du chefen som nobbar ditt lönekrav

För att lyckas med lönesamtalet är det viktigt att fundera på vad chefen kommer att svara på ditt lönekrav. Jennifer Nilson Fridell, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, ger tips på hur du bemöter chefens argument för att neka dig den lön du begär.

”Jag vet inte vad du har gjort eftersom du har jobbat hemifrån”

Jennifer Nilson Fridell
Jennifer Nilson Fridell, Sveriges Ingenjörer

– Det här är inte ett svar som du ska acceptera, och det ska du påpeka. Chefen har samma ansvar att bedöma din prestation oavsett om du jobbar på kontoret eller på distans. Det bör ha funnits flera tillfällen under året, bland annat avstämningssamtal och utvecklingssamtal, där chefen ska ha tagit reda på vad du har presterat och hur du har utvecklats under året, säger Jennifer Nilson Fridell.

Trots det, vill hon ge rådet att vara lite förberedd på att distansarbetet kan ha påverkat chefens insyn. Du måste helst enkelt försäkra dig om att chefen vet vad du har gjort och kan sätta en rättvis lön.

– Det är viktigt att chefen vet vilka projekt du har jobbat med, kanske har du fått beröm från leverantörer och kunder. Har du haft nya arbetsuppgifter? Ge exempel och förklara. Kanske behövs det ett inledande samtal där ni pratar om det här, innan lönesamtalet. Du har också möjlighet att ajounera (skjuta upp) det pågående lönesamtalet. Tveka inte att göra det om lönebudet är lågt och du inser att chefen inte har full koll på vad du har gjort.

”Företaget går bra men vi vet inte hur framtiden ser ut”

I början av pandemin spred sig snabbt en oro och många företag sa upp anställda. Men ekonomin återhämtade sig snabbt och under 2021 har både industrin och tjänstesektorn gått på högvarv.

– Många företag som har gjort stora vinster under 2021 kommer inte öppna plånboken inför lönesamtalen. De anställda kommer säkert få höra att framtiden är oviss och pandemin kan komma att användas som ursäkt för att hålla lönerna nere. Men under lönesamtalet är det din prestation som ska bedömas och det ska du påpeka, säger Jennifer Nilson Fridell.

Hon tycker också att man ska vara medveten om att arbetsmarknaden för ingenjörer generellt är bra. Digitaliseringen har tagit stora kliv framåt under pandemin och många arbetsgivare accepterar eller till och med uppmuntrar distansarbete.

– Du ska aldrig hota med att byta jobb under ditt lönesamtal men distansarbete ger dig större möjlighet att söka jobb på andra orter. Det kan absolut finnas anledning att påminna din chef om att arbetsmarknaden ser ut på ett annat sätt i dag än tidigare.

”Jag får inte mer pengar från HR, det är tvärstopp”

– Det här är ett vanligt svar från lönesättande chefer men det är inte ett besked du ska nöja dig med. Att det inte finns mer pengar duger inte som svar. Du ska få en löneökning utifrån hur du har presterat under året, säger Jennifer Nilson Fridell.

– Accepterar din chef inte ditt lönekrav har du rätt att få reda på vad du behöver göra för att komma dit. Vad behöver du förbättra? Kanske krävs det att du går en utbildning eller får större ansvar. Ställer du de här frågorna kan lönesamtalet bli den dialog som det är tänkt att vara.

”Du har slagit i taket på din befattning, du kan inte få högre lön i den här rollen”

– Det här svaret är inte ovanligt men var medveten om att det inte är ett lönesättande kriterium. Det är din utveckling, kompetens och hur väl du har uppfyllt dina individuella mål som ska avgöra din lön.

Är det omöjligt eller svårt att få högre lön på den befattning du har kan du behöva diskutera med din chef hur du ska komma vidare. Finns det andra tjänster som kan passa dig, och kommer du dit? Du kanske också behöver fundera över balansen i ditt liv. Vad betyder din karriär och vad är du beredd att göra för att få den lön du vill ha?

– Om det finns förtroendevalda på din arbetsplats kan du diskutera dina löneanspråk med dem. Det är också viktigt att det lokala facket får reda på när lönesamtalen inte fungerar bra.

”Sveriges Ingenjörers lönestatistik visar för höga löner”

– Om chefen inte tycker att statistiken är rimlig som jämförelse för din lön, fråga varför. Hänvisar chefen till annan statistik, fråga vad den bygger på, säger Jennifer Nilson Fridell.

Sveriges Ingenjörers lönestatistik som finns i databasen Saco lönesök bygger på enkätsvar från över 70 000 medlemmar och löneenkäten har en svarsfrekvens på över 60 procent. Statistiker kontrollerar alltid att bortfallet av svar är representativt för att vara säkra på att inga grupper är över- eller underrepresenterade. På så vis speglar lönestatistiken mycket bra fördelning av kön, ålder, sektor och geografisk spridning bland medlemmarna.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ingenjörsfullmäktige 2021

Hittills: 17 listor ställer upp i Ingenjörsvalet

0
I vår är det val till Ingenjörsfullmäktige och den 15 februari är det deadline för att registrera listor till valet. Hittills har 16 listor anmält sig och nu kan enskilda ingenjörer också ställa upp i valet. 

Så svarar du chefen som nobbar ditt lönekrav

0
För att lyckas med lönesamtalet är det viktigt att fundera på vad chefen kommer att svara på ditt lönekrav. Läs om ombudsmannens tips för hur du bemöter chefens argument.

“Varför existerar dåligt ledarskap fortfarande?”

0
Varför finns det så många dåliga chefer, trots all kunskap vi har om ledarskap? Det är en fråga som vi borde diskutera mer, menar professor Anders Örtenblad.
Pengar, KTH, Ericsson

Lön, antagningspoäng och att jobbet inte känns kul – det här läste flest 2021

0
Vad säger jag när chefen nobbar mitt lönekrav? Är det ett problem att Ericsson vill överge fasta arbetsplatser? Varför krävdes det en ingenjör för att avslöja bluffen i Allra?

Nu ska arbetsgivarna avgöra vad som är friskvård

0
Nu ska arbetsgivarna själva bestämma hur friskvårdsbidraget ska användas. Men det blir inte fritt fram för vad som helst. Reglerna har inte förändrats. 

Cykelförmån och avdrag för jobb på annan ort – här är nya lagarna 2022

0
Den 1 januari 2022 trädde en rad lagändringar i kraft. Här är åtta som påverkar arbetslivet.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 10 januari

0
Nu gör vi uppehåll, men är tillbaka igen den 10 januari.

Min kollega är lat – vad ska jag göra?

1
Vad gör man med kollegor som inte engagerar sig, som levererar i sista minuten och gör bara exakt det som förväntas? Så här svarar psykologen.
Unga ingenjörer

Nästan fem gånger fler ingenjörer examineras i dag än i slutet av 70-talet

11
För 40 år sedan examinerades 1 500 ingenjörer per år. Nu är antalet 7 300.   

Fler utländska doktorander stannar i Sverige

0
Mer än varannan utländsk doktorand stannar i Sverige efter examen. Linköpings universitet, Chalmers och KTH är lärosätena som har flest utländska doktorander som stannar.

VI REKOMMENDERAR

Man som slappnar av framför julgran

Så gör du för att stressa ner i jul

1
Låt inte julen bli ytterligare en stressfaktor. Här ger experterna sina bästa tips för att stressa ner i jul - och för att slippa stressa när du börjar jobba igen.

TOPPLISTA