Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Så svarar du chefen som nobbar ditt lönekrav

Så svarar du chefen som nobbar ditt lönekrav

För att lyckas med lönesamtalet är det viktigt att fundera på vad chefen kommer att svara på ditt lönekrav. Jennifer Nilson Fridell, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, ger tips på hur du bemöter chefens argument för att neka dig den lön du begär.

”Jag vet inte vad du har gjort eftersom du har jobbat hemifrån”

Jennifer Nilson Fridell
Jennifer Nilson Fridell, Sveriges Ingenjörer

– Det här är inte ett svar som du ska acceptera, och det ska du påpeka. Chefen har samma ansvar att bedöma din prestation oavsett om du jobbar på kontoret eller på distans. Det bör ha funnits flera tillfällen under året, bland annat avstämningssamtal och utvecklingssamtal, där chefen ska ha tagit reda på vad du har presterat och hur du har utvecklats under året, säger Jennifer Nilson Fridell.

Trots det, vill hon ge rådet att vara lite förberedd på att distansarbetet kan ha påverkat chefens insyn. Du måste helst enkelt försäkra dig om att chefen vet vad du har gjort och kan sätta en rättvis lön.

– Det är viktigt att chefen vet vilka projekt du har jobbat med, kanske har du fått beröm från leverantörer och kunder. Har du haft nya arbetsuppgifter? Ge exempel och förklara. Kanske behövs det ett inledande samtal där ni pratar om det här, innan lönesamtalet. Du har också möjlighet att ajounera (skjuta upp) det pågående lönesamtalet. Tveka inte att göra det om lönebudet är lågt och du inser att chefen inte har full koll på vad du har gjort.

”Företaget går bra men vi vet inte hur framtiden ser ut”

I början av pandemin spred sig snabbt en oro och många företag sa upp anställda. Men ekonomin återhämtade sig snabbt och under 2021 har både industrin och tjänstesektorn gått på högvarv.

– Många företag som har gjort stora vinster under 2021 kommer inte öppna plånboken inför lönesamtalen. De anställda kommer säkert få höra att framtiden är oviss och pandemin kan komma att användas som ursäkt för att hålla lönerna nere. Men under lönesamtalet är det din prestation som ska bedömas och det ska du påpeka, säger Jennifer Nilson Fridell.

Hon tycker också att man ska vara medveten om att arbetsmarknaden för ingenjörer generellt är bra. Digitaliseringen har tagit stora kliv framåt under pandemin och många arbetsgivare accepterar eller till och med uppmuntrar distansarbete.

– Du ska aldrig hota med att byta jobb under ditt lönesamtal men distansarbete ger dig större möjlighet att söka jobb på andra orter. Det kan absolut finnas anledning att påminna din chef om att arbetsmarknaden ser ut på ett annat sätt i dag än tidigare.

”Jag får inte mer pengar från HR, det är tvärstopp”

– Det här är ett vanligt svar från lönesättande chefer men det är inte ett besked du ska nöja dig med. Att det inte finns mer pengar duger inte som svar. Du ska få en löneökning utifrån hur du har presterat under året, säger Jennifer Nilson Fridell.

– Accepterar din chef inte ditt lönekrav har du rätt att få reda på vad du behöver göra för att komma dit. Vad behöver du förbättra? Kanske krävs det att du går en utbildning eller får större ansvar. Ställer du de här frågorna kan lönesamtalet bli den dialog som det är tänkt att vara.

”Du har slagit i taket på din befattning, du kan inte få högre lön i den här rollen”

– Det här svaret är inte ovanligt men var medveten om att det inte är ett lönesättande kriterium. Det är din utveckling, kompetens och hur väl du har uppfyllt dina individuella mål som ska avgöra din lön.

Är det omöjligt eller svårt att få högre lön på den befattning du har kan du behöva diskutera med din chef hur du ska komma vidare. Finns det andra tjänster som kan passa dig, och kommer du dit? Du kanske också behöver fundera över balansen i ditt liv. Vad betyder din karriär och vad är du beredd att göra för att få den lön du vill ha?

– Om det finns förtroendevalda på din arbetsplats kan du diskutera dina löneanspråk med dem. Det är också viktigt att det lokala facket får reda på när lönesamtalen inte fungerar bra.

”Sveriges Ingenjörers lönestatistik visar för höga löner”

– Om chefen inte tycker att statistiken är rimlig som jämförelse för din lön, fråga varför. Hänvisar chefen till annan statistik, fråga vad den bygger på, säger Jennifer Nilson Fridell.

Sveriges Ingenjörers lönestatistik som finns i databasen Saco lönesök bygger på enkätsvar från över 70 000 medlemmar och löneenkäten har en svarsfrekvens på över 60 procent. Statistiker kontrollerar alltid att bortfallet av svar är representativt för att vara säkra på att inga grupper är över- eller underrepresenterade. På så vis speglar lönestatistiken mycket bra fördelning av kön, ålder, sektor och geografisk spridning bland medlemmarna.

Karin Virgin

6 KOMMENTARER

 1. Vad jag vet så har företaget, tillsammans med facket, kommit överens om årets lönesättning. Såvida företaget är knutet till kollektivavtal.
  Mitt tips är att man söker efter att jobba på företag som är fackligt anknutna. Då minimerar man risken att bli felaktigt behandlad.

 2. Det är komplext och såna här artiklar får det att verka enkelt. Ett bra företag ser till att denna process är bra och är transparent samt tränar sina chefer i de aktiviter som är viktiga för att det ska fungera. Jag tror 90% av chefer inte får sin lön för att fundera på svaret på frågan ”Vad ska jag göra för att få upp min lön till X nivå?”. En tillsynes dålig chef i denna situation bör inte dömas personligen, det går inte att vara en enskild hjälte i en etablerad organisations- och maktstruktur, det tar all energi och tid och till slut bränner en chef ut sig eller bara får slut på energi och måste falla in i leden eller sluta.

  Goda värderingar kring detta måste komma från absoluta toppen och vara en del av fundamentet i bolaget (vare sig privat, region, kommun eller stat). De tre sistnämnda är inte bättre än privata enligt min mening.

  Personligen tycker jag, generellt, att företag måste mer lägga mer pengar och energi på att göra sina chefer till de bästa cheferna de kan bli för sina medarbetare. Det börjar såklart med rekrytering av chefen men fortsätter med träning och utbildning och det finns inget slut när man är klar, det tar aldrig slut.

  Generellt tips: Byt jobb, eller bli entrepenör en vacker dag och gör det bättre själv. Alternativt sträva efter att påverka mer och mer på alla sätt du kan för att det ska bli bättre andra i din situation.

  Mvh Emm

 3. ”Hänvisar chefen till annan statistik, fråga vad den bygger på, säger Jennifer Nilson Fridell.”

  Det gjorde jag, envist, för ett antal år sen. Företagets statistik (detta är ett mkt stort företag i Sverige kan nämnas) är något som är helt centralt hanterat av nån HR avd-gren. Efter en hel del turer där min dåvarande chef verkligen försökte ta reda på vad underlaget till den statistiken företaget använde (och fortfarande använder) för att konstruera sin interna roll-/lönenivå-modell egentligen är blev: ”det är hemligt”.

  Så: vilka andra företags lönenivåer m.m. som det hela bygger på är inte öppen information som de anställda får veta. Finns ingen transparens. Så här har det varit i 2+ decennier i de största ingenjörsarbetsgivarna i Sverige. Man kan prata om lönestatistik med sin chef hur mycket som helst, men det ”gills inte”. Och vanliga låga linjechefer kan inget göra åt det — det är 100% centralstyrt från HR som utövar sin makt i olika ”tools” som alla chefer måste använda på exakt samma sätt överallt. Det som skett i de flesta fallen under senaste 20 åren är att man tagit bort H=human ur HR. De som leder, formar, stöper HR avdelningar av idag är alltmer präglade av ideer från stora landet i väster: passar inte galoscherna så är det fritt fram att jobba nån annanstans. Lönesystemet är mycket inrutat och ”mekaniskt”. Det har inte spec mycket med din INDIVIDUELLA prestation att göra, lönen är förutbestämd av den ”roll-ruta” du sitter i i matrisen. Du kan få hög lön om du ser till att skaffa dig en sådan ruta som det finns få av och som har hög lönenivå. Annars gäller det vanliga rådet: byt arbetsgivare.

 4. ” Accepterar din chef inte ditt lönekrav har du rätt att få reda på vad du behöver göra för att komma dit. Vad behöver du förbättra?”

  Jag ”får inte ställa lönekrav”. Men det åsido så frågande jag chefen vad jag kan göra bättre, för att få upp lönen vid förra revisionen. (Då denne enligt utsago kunde ha gett ett större löneök, men valde att inte göra det)

  Chefens svar: Jag vet inte.

  • Precis så illa är det ofta. Och då får man ställa sig frågan om man ändå trivs så bra att man vill vara kvar på företaget.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Lockar ingenjörer med tre månaders gratis boende

0
Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Nu vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månaders gratis boende.

Frustration bland studenter när kursvärderingar inte gör skillnad

0
Det finns problem som studenter tar upp i kursvärderingar år efter år. Men går det att byta ut en kursansvarig som inte tar till sig kritik? Ingenjören har undersökt hur det funkar på Linköpings tekniska högskola.

Manifestation mot villkoren för utländska forskare

1
Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som nyligen samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Volvo Cars

Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”

5
Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna som vill bli chefer har det här betytt att de inte fått chansen.

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

0
Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på de hetaste semesterfrågorna.
Patricia Quaglia och Sofia Johannesson

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

0
Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle och Chefer och ledarskap. Dessutom ökade valdeltagandet.

Här är årets 70 hetaste forskningsprojekt

0
Teknik i mänsklighetens tjänst var temat för årets IVA-lista över forskning med potential att förändra världen. Här är hela listan.

Tre metoder som tar udden av stressen

0
Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress i vardagen.
Arbetslöshet april 2020-april 2022

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

0
Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

0
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.

TOPPLISTA