Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Vad är en begagnad vara värd? Det kan AI svara på

Vad är en begagnad vara värd? Det kan AI svara på

Vad ska man ta betalt eller betala för en second hand-pryl? Ett projekt inom forskningsinstitutet Rise har byggt en AI som kan förutspå priset på kläder. Och den ska också kunna tillämpas på andra områden, skriver Computer Sweden.

Tanken bakom projektet är att hjälpa finansiärer, till exempel banker, att bättre estimera värdet av begagnade produkter.

Ann-Charlotte Mellquist, forskare inom cirkulära affärsmodeller, och Olof Mogren, ai-forskare, berättar för Computer Sweden att man genom att använda maskininlärning ska få en mer objektiv bedömning än den från ett säljande företag.

Modellen de utvecklat utgår från kläder på andrahandsmarknaden, men den skulle kunna användas även inom andra områden, som it-utrustning.

Olof Mogren berättar för Computer Sweden att de tränat modellen på data från online-auktioner. Därifrån har man använt den text som säljaren skriver, bilder och vad priset landade på.

– Vi har använt deep learning på annonser med bild och text, och tränat vår modell för att predicera vilket värde vart och ett av objekten har.

Går igenom tusentals bilder och texter

Tekniskt består modellen av två delar. En modul som bäddar in bilder och en annan som bäddar in text och det här bakas sedan ihop.

– Sedan tuggar denna igenom många tusentals bilder och texter, och tränas upp i att se vad varje objekt har för värde, säger Olof Mogren.

Projektet har genomfört tester där människor fått gissa vad en vara gick för och jämfört det med vad maskinerna kom fram till. Maskinerna vann överlägset.

Forskningsprojektet, som heter AI driven financial risk assessment for circular business models, finansieras av Vinnova och sker i partnerskap med flera privata bolag.

Resultaten ska läggas fram i ett slutseminarium den 8 mars. Vad som händer sedan är inte klart.

– Det här är ett utvecklingsprojekt, men vi har inte skissat på någon fortsättning än, säger Olof Mogren. Men vi vill ju att våra resultat sprids så mycket som möjligt och att någon plockar upp det. Källkoden kommer att vara öppen, så den går att ladda ned.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

hand som skriver på kontrakt

Åtta tips – tänk på det här innan du skriver på

0
Skriver du på anställningsavtalet och tänker att villkoren enkelt går att omförhandla? Eller att villkor ”egentligen inte gäller”? Tänk då om.

Sveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

8
Efter invasionen av Ukraina har Ericsson sökt och beviljats tillstånd för export till Ryssland. Men bolaget har hävdat att exporten upphört.  Det har fått Sveriges Ingenjörer på Ericsson att reagera med besvikelse.
Ingenjörer i riksdagen 2022

Fler ingenjörer i riksdagen efter valet

0
De senaste två mandatperioderna har 12–13 av riksdagens 349 ledamöter varit ingenjörer. Nu har antalet ökat till minst 18 – och alla partier har minst en ledamot som är ingenjör.

Här är de 21 vanligaste frågorna om omställningsstudiestödet

0
Från den 1 oktober kan du söka stöd för att börja plugga nästa år med upp till 80 procent av lönen. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius svara på 21 frågor om hur stödet fungerar.

Så söker du omställningsstudiestödet – en guide i sex steg

0
Den 1 oktober öppnar ansökan för att söka omställningsstudiestödet. Ingenjören  guidar dig i sex steg genom ansökningsprocessen. 

När Volvo Cars ställer om måste ingenjörerna ställa om

0
Om åtta år ska Volvo Cars inte längre göra bilar med förbränningsmotorer. För många ingenjörer på Volvo krävs att de kompetensutvecklar sig för att klara framtidens produktion och utvecklingsarbete.

8 av 10 unga ingenjörer vill bli chef

2
Bland ingenjörer under 40 år kan 80 procent tänka sig att bli chef. Det finns tecken på att den administrativa belastningen på chefer har minskat men fler pressas av oklara förväntningar och orealistiska mål.
V-huset LTH

Så skiljer andelen kvinnliga professorer mellan högskolorna – och inriktningarna

0
19,4 procent av professorerna inom teknik i Sverige är kvinnor. Här är statistiken och kommentarer från Lund, Jönköping och Högskolan Väst.  

Se upp så att flextiden inte blir en arbetsmiljöfälla

1
Flextid är en uppskattad förmån, men det finns också risker. Läs på hur avtalet är tänkt att tillämpas på din arbetsplats och var vaksam på hur mycket du egentligen jobbar.

Myndigheter med växtvärk – så här gör de för att hantera den 

0
Flera statliga myndigheter ligger i startgroparna för en kraftig tillväxt. Tusentals nya medarbetare ska anställas – och en stor del är ingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Borde man prata mer om lön på arbetsplatsen?

3
Kan öppna löner vara ett sätt att öka pressen på arbetsgivaren att höja lönerna? Sveriges Ingenjörers förhandlingsexpert ger sin syn på saken.

TOPPLISTA