Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Vad är en begagnad vara värd? Det kan AI svara på

Vad är en begagnad vara värd? Det kan AI svara på

Vad ska man ta betalt eller betala för en second hand-pryl? Ett projekt inom forskningsinstitutet Rise har byggt en AI som kan förutspå priset på kläder. Och den ska också kunna tillämpas på andra områden, skriver Computer Sweden.

Tanken bakom projektet är att hjälpa finansiärer, till exempel banker, att bättre estimera värdet av begagnade produkter.

Ann-Charlotte Mellquist, forskare inom cirkulära affärsmodeller, och Olof Mogren, ai-forskare, berättar för Computer Sweden att man genom att använda maskininlärning ska få en mer objektiv bedömning än den från ett säljande företag.

Modellen de utvecklat utgår från kläder på andrahandsmarknaden, men den skulle kunna användas även inom andra områden, som it-utrustning.

Olof Mogren berättar för Computer Sweden att de tränat modellen på data från online-auktioner. Därifrån har man använt den text som säljaren skriver, bilder och vad priset landade på.

– Vi har använt deep learning på annonser med bild och text, och tränat vår modell för att predicera vilket värde vart och ett av objekten har.

Går igenom tusentals bilder och texter

Tekniskt består modellen av två delar. En modul som bäddar in bilder och en annan som bäddar in text och det här bakas sedan ihop.

– Sedan tuggar denna igenom många tusentals bilder och texter, och tränas upp i att se vad varje objekt har för värde, säger Olof Mogren.

Projektet har genomfört tester där människor fått gissa vad en vara gick för och jämfört det med vad maskinerna kom fram till. Maskinerna vann överlägset.

Forskningsprojektet, som heter AI driven financial risk assessment for circular business models, finansieras av Vinnova och sker i partnerskap med flera privata bolag.

Resultaten ska läggas fram i ett slutseminarium den 8 mars. Vad som händer sedan är inte klart.

– Det här är ett utvecklingsprojekt, men vi har inte skissat på någon fortsättning än, säger Olof Mogren. Men vi vill ju att våra resultat sprids så mycket som möjligt och att någon plockar upp det. Källkoden kommer att vara öppen, så den går att ladda ned.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

0
Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Nu vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende.

Frustration bland studenter när kursvärderingar inte gör skillnad

0
Det finns problem som studenter tar upp i kursvärderingar år efter år. Men går det att byta ut en kursansvarig som inte tar till sig kritik? Ingenjören har undersökt hur det funkar på Linköpings tekniska högskola.

Manifestation mot villkoren för utländska forskare

1
Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som nyligen samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Volvo Cars

Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”

5
Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna som vill bli chefer har det här betytt att de inte fått chansen.

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

0
Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på de hetaste semesterfrågorna.
Patricia Quaglia och Sofia Johannesson

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

0
Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle och Chefer och ledarskap. Dessutom ökade valdeltagandet.

Här är årets 70 hetaste forskningsprojekt

0
Teknik i mänsklighetens tjänst var temat för årets IVA-lista över forskning med potential att förändra världen. Här är hela listan.

Tre metoder som tar udden av stressen

0
Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress i vardagen.
Arbetslöshet april 2020-april 2022

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

0
Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

0
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.

TOPPLISTA