Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv Akademikerna på Scania har skrivit en handbok för psykisk hälsa

Akademikerna på Scania har skrivit en handbok för psykisk hälsa

Sofia Wahling drabbades av utmattning på sitt första jobb. Nu arbetar hon på Scania och vill hjälpa kollegor att bromsa innan de ”går in i väggen”. Tillsammans med andra fackligt förtroendevalda har hon skrivit boken Starkare tillsammans – en handbok för psykisk hälsa.   

När Sofia Wahling för sju år sedan tog examen som civilingenjör vid Linköpings universitet fick hon direkt ett drömjobb inom produktutveckling. Men redan första veckan började hon tvivla på om hon skulle klara det. Andra veckan fick hon sitt livs första ångestattack. Situationen förvärrades och övergick i en utmattningsdepression och så småningom sjukskrivning.

I efterhand har hon förstått att hon som nyexad hade behövt tydligare ramar och mer konkreta uppgifter för att må bra. Och hon hade även behövt stärka upp sin självkänsla, som hon då knappt visste vad det innebar.

I dag arbetar Sofia Wahling som metodingenjör på Scania och privat har hon fortsatt att engagera sig i frågor kring utmattning genom sitt instagramkonto #Hejdå psykisk ohälsa och podden Ut ur väggen – vidare i livet, tillsammans med två andra kvinnliga ingenjörer. Hösten 2020 började Sofia Wahling fundera på hur frågor om psykisk hälsa skulle kunna få ett större fokus på Scania.

– Jag har aldrig tidigare varit fackligt förtroendevald men plötsligt insåg jag att Akademikerföreningen på Scania kunde vara rätt forum.

Viktig medlemsfråga

Under våren 2020 blev Sofia förtroendevald i Akademikerföreningen och ingick i en arbetsgrupp som jobbar med arbetsmiljöfrågor. Där hon lyfte förslaget om att fokusera mer på psykisk hälsa. Gensvaret blev jättestort och genom tidigare enkätundersökningar kunde Akademikerföreningen se att psykisk hälsa var ett område som medlemmarna ville att facket skulle prioritera.

– Vi bildade en arbetsgrupp på fyra personer och bestämde oss för att göra en handbok om psykisk hälsa.

Sofia berättar att arbetsgruppen snabbt var enig om att de det var viktigt att få med personliga berättelser från medarbetare på Scania som själva drabbats av utmattning och psykisk ohälsa.

– Det visade sig inte alls vara så svårt som vi hade trott. Tre medarbetare som blev tillfrågade tackade ja utan att tveka, och så medverkar jag själv med min berättelse.

De personliga berättelserna i intervjuform är navet i handboken som är uppdelad i fyra kapitel som vart och ett fokuserar på ett område: stress, återhämtning och energi, psykisk ohälsa samt hjälp och stöd.

Varje kapitel innehåller en intervju tillsammans med fakta, tips och enkla självskattningstest från en rad olika källor. Scanias företagshälsovård medverkar också och berättar om vilket stöd man kan få i en situation med hög stress.

Företagsledningen backar upp

Nu har det gått ett år sedan arbetet startade och boken är äntligen färdig. I mitten av mars kommer den ut, både i digitalt format och i en mindre tryckt upplaga. Och den kommer att finns både på svenska och engelska.

Förordet i boken är undertecknat av både Scanias VD och HR chef som inte tvekade en sekund när de fick frågan.

– Jag är verkligen glad att jobba på ett företag som tycker att de här frågorna är viktiga. Nu känns det jättespännande att se hur boken kommer att mottas av kollegorna.

Sofia Wahling påpekar att handboken inte alls bara riktar sig till personer som på något vis mår dåligt. Förhoppningen är att den ska öka kunskapen hos andra som inte har någon egen erfarenhet av psykisk ohälsa. Med bättre kunskap kan det vara lättare att upptäcka en kollega som behöver stöd.

– Jag hoppas att den också kan spridas utanför Scania. Det vore fantastiskt om det skulle finnas ett intresse från andra arbetsplatser. Alla som är nyfikna är välkomna att höra av sig till oss, säger Sofia Wahling.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

0
Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Nu vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende.

Frustration bland studenter när kursvärderingar inte gör skillnad

0
Det finns problem som studenter tar upp i kursvärderingar år efter år. Men går det att byta ut en kursansvarig som inte tar till sig kritik? Ingenjören har undersökt hur det funkar på Linköpings tekniska högskola.

Manifestation mot villkoren för utländska forskare

1
Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som nyligen samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Volvo Cars

Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”

5
Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna som vill bli chefer har det här betytt att de inte fått chansen.

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

0
Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på de hetaste semesterfrågorna.
Patricia Quaglia och Sofia Johannesson

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

0
Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle och Chefer och ledarskap. Dessutom ökade valdeltagandet.

Här är årets 70 hetaste forskningsprojekt

0
Teknik i mänsklighetens tjänst var temat för årets IVA-lista över forskning med potential att förändra världen. Här är hela listan.

Tre metoder som tar udden av stressen

0
Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress i vardagen.
Arbetslöshet april 2020-april 2022

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

0
Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

0
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.

TOPPLISTA