Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv Lön och bonus – det här ska du veta inför lönesamtalet

Lön och bonus – det här ska du veta inför lönesamtalet

En hel del ingenjörer har någon form av bonus utöver sin fasta lön. Men hur ska man värdera bonusen i lönesamtalet? Är det rimligt med en låg lön om det finns bra chanser till en fet bonus? Friedrich Heger, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar och förklarar vad du bör tänka på.

Jag har en låg lön men bra bonus. Hur ska jag räkna om bonusen till lön inför lönesamtalet?

Friedrich Heger, Sveriges Ingenjörer

– Bonus är inte en garanterad grundlön och det är viktigt att komma ihåg. Lönesamtalet handlar om din fasta lön och din löneökning ska vara kopplad till din prestation utifrån företagets lönekriterier. Din bonus påverkar inte lönerevisionen och den speglar dessutom sällan din egen insats. Om du har uppnått målen som du och din chef har kommit överens om i utvecklingssamtalet ska din grundlön höjas. En låg grundlön är av flera skäl ett problem och en bonus ska inte använda för att sminka en gris.

Vad finns det för risker med en låg fast lön men ett generöst bonussystem?

– Det finns en hel del risker och de beror alla på hur villkoren ser ut. Den främsta risken är att bonusen inte är garanterad. I vissa fall är villkoren utformade ensidigt av arbetsgivaren som utan problem kan meddela att bonusen uteblir. Ofta finns villkor för bonus i anställningsavtalet, men de är i allmänhet väldigt generella. Det går sällan att kräva bonus genom att vifta med anställningsavtalet. Målen för att få maximal bonus kan dessutom vara så högt ställda att ingen når dem. Man måste alltid ställa sig frågan: om jag inte får bonusen, kan jag leva på grundlönen? Och hur påverkas min sjukpenninggrundande inkomst och a-kassa?

Hur påverkas min bonus om jag är föräldraledig?

– Det beror på hur villkoren ser ut men du kan inte räkna med bonus. I föräldraledighetslagen står det tydligt att föräldralediga inte får missgynnas i lönerevisionen, men bonus omfattas inte nödvändigtvis av samma regler. Det finns en dom från Arbetsdomstolen till fördel för arbetsgivaren. Domstolen kom fram till att bonus är en belöning för utfört arbete och därför var föräldralediga inte berättigade till hela bonusen.

Kan jag förlora hela min bonus om jag byter jobb?

– Det är inte ovanligt eftersom bonus ofta grundas på kalenderår. Om man slutar i december kan det vara så att man inte är berättigad till bonusen. Det hade man däremot varit om man stannar kvar till årsskiftet. Ta reda på hur villkoren ser ut så att det inte blir en tråkig överraskning.

Hur påverkas min pension om jag har en låg lön men en bra bonus?

Här svarar Stefan Holmberg, försäkringsinformatör på Sveriges Ingenjörer.

– Om du jobbar på ett företag med kollektivavtal och tjänstepensionen ITP gör arbetsgivaren avsättningar även för bonusinkomster. Det sker däremot sällan på företag med andra pensionslösningar. Dock finns det vissa skillnader mellan ITP1 och ITP2.

–  För ITP1 är bonus alltid pensionsgrundande men i ITP 2 måste regelverket för bonusen vara känt på förhand och bonusen måste vara återkommande. Arbetsgivaren gör avsättningar till tjänstepensionen på din fasta årslön och den genomsnittliga utbetalda rörliga lönen under de tre närmast föregående åren. Har du inte arbetat tre år finns en rekommendation för hur avsättningen ska beräknas.

Jag har sökt ett nytt jobb med fast lön och bonus men jag förstår inte villkoren. Hur får jag hjälp?

– Är du medlem i Sveriges Ingenjörer kan du kontakta rådgivningen för att få hjälp att granska anställningsavtalet. Vi kan förklara fördelar och nackdelar med villkoren och peka på vad som är otydligt. Man ska aldrig skriva på ett avtal man inte förstår, arbetsgivaren är skyldig att förklara, säger Friedrich Heger.

Kan jag förhandla om min bonus?

– Förhållandet mellan fast lön och bonus kan vara en förhandlingsfråga och det gäller också om du är anställd. Är en hög grundlön viktig för dig kan du begära omförhandling av dina villkor. Det kan fungera om arbetsgivaren är orolig för att du lämnar företaget.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju tips: Så gör du om din firma går dåligt

0
Vad kan du som egen företagare göra för att rädda situationen när framtiden ser mörk ut? Anders Hallgren på Sveriges Ingenjörer delar med sig av goda råd till krisande egenföretagare.

32 råd – det här hade vi velat veta på första jobbet

0
Ingenjören frågade tio unga ingenjörer vad de hade velat veta när klev in genom dörren på sitt första ingenjörsjobb.

Ett utlandsjobb kan ge karriären en skjuts

0
Ericsson har verksamhet i 180 länder. Anki Ljung, rekryteringschef på Ericsson har flera tips till dem som vill ut i världen.

Så hittar du ett utlandsjobb och svar på allt du behöver veta

0
I den här guiden får du tips på hur du kan hitta ett utlandsjobb och allt praktiskt du måste tänka på – innan du flyttar utomlands – och när du flyttar hem.  
hand som skriver på kontrakt

Åtta tips – tänk på det här innan du skriver på

0
Skriver du på anställningsavtalet och tänker att villkoren enkelt går att omförhandla? Eller att villkor ”egentligen inte gäller”? Tänk då om.

Sveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

9
Efter invasionen av Ukraina har Ericsson sökt och beviljats tillstånd för export till Ryssland. Men bolaget har hävdat att exporten upphört.  Det har fått Sveriges Ingenjörer på Ericsson att reagera med besvikelse.

Fler ingenjörer i riksdagen efter valet

0
De senaste två mandatperioderna har 12–13 av riksdagens 349 ledamöter varit ingenjörer. Nu har antalet ökat till minst 18 – och alla partier har minst en ledamot som är ingenjör.

Här är de 21 vanligaste frågorna om omställningsstudiestödet

0
Från den 1 oktober kan du söka stöd för att börja plugga nästa år med upp till 80 procent av lönen. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius svarar på 21 frågor om hur stödet fungerar.

Så söker du omställningsstudiestödet – en guide i sex steg

0
Den 1 oktober öppnar ansökan för att söka omställningsstudiestödet. Ingenjören  guidar dig i sex steg genom ansökningsprocessen. 

När Volvo Cars ställer om måste ingenjörerna ställa om

0
Om åtta år ska Volvo Cars inte längre göra bilar med förbränningsmotorer. För många ingenjörer på Volvo krävs att de kompetensutvecklar sig för att klara framtidens produktion och utvecklingsarbete.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Borde man prata mer om lön på arbetsplatsen?

3
Kan öppna löner vara ett sätt att öka pressen på arbetsgivaren att höja lönerna? Sveriges Ingenjörers förhandlingsexpert ger sin syn på saken.

TOPPLISTA