Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv Lön och bonus – det här ska du veta inför lönesamtalet

Lön och bonus – det här ska du veta inför lönesamtalet

En hel del ingenjörer har någon form av bonus utöver sin fasta lön. Men hur ska man värdera bonusen i lönesamtalet? Är det rimligt med en låg lön om det finns bra chanser till en fet bonus? Friedrich Heger, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar och förklarar vad du bör tänka på.

Jag har en låg lön men bra bonus. Hur ska jag räkna om bonusen till lön inför lönesamtalet?

Friedrich Heger, Sveriges Ingenjörer

– Bonus är inte en garanterad grundlön och det är viktigt att komma ihåg. Lönesamtalet handlar om din fasta lön och din löneökning ska vara kopplad till din prestation utifrån företagets lönekriterier. Din bonus påverkar inte lönerevisionen och den speglar dessutom sällan din egen insats. Om du har uppnått målen som du och din chef har kommit överens om i utvecklingssamtalet ska din grundlön höjas. En låg grundlön är av flera skäl ett problem och en bonus ska inte använda för att sminka en gris.

Vad finns det för risker med en låg fast lön men ett generöst bonussystem?

– Det finns en hel del risker och de beror alla på hur villkoren ser ut. Den främsta risken är att bonusen inte är garanterad. I vissa fall är villkoren utformade ensidigt av arbetsgivaren som utan problem kan meddela att bonusen uteblir. Ofta finns villkor för bonus i anställningsavtalet, men de är i allmänhet väldigt generella. Det går sällan att kräva bonus genom att vifta med anställningsavtalet. Målen för att få maximal bonus kan dessutom vara så högt ställda att ingen når dem. Man måste alltid ställa sig frågan: om jag inte får bonusen, kan jag leva på grundlönen? Och hur påverkas min sjukpenninggrundande inkomst och a-kassa?

Hur påverkas min bonus om jag är föräldraledig?

– Det beror på hur villkoren ser ut men du kan inte räkna med bonus. I föräldraledighetslagen står det tydligt att föräldralediga inte får missgynnas i lönerevisionen, men bonus omfattas inte nödvändigtvis av samma regler. Det finns en dom från Arbetsdomstolen till fördel för arbetsgivaren. Domstolen kom fram till att bonus är en belöning för utfört arbete och därför var föräldralediga inte berättigade till hela bonusen.

Kan jag förlora hela min bonus om jag byter jobb?

– Det är inte ovanligt eftersom bonus ofta grundas på kalenderår. Om man slutar i december kan det vara så att man inte är berättigad till bonusen. Det hade man däremot varit om man stannar kvar till årsskiftet. Ta reda på hur villkoren ser ut så att det inte blir en tråkig överraskning.

Hur påverkas min pension om jag har en låg lön men en bra bonus?

Här svarar Stefan Holmberg, försäkringsinformatör på Sveriges Ingenjörer.

– Om du jobbar på ett företag med kollektivavtal och tjänstepensionen ITP gör arbetsgivaren avsättningar även för bonusinkomster. Det sker däremot sällan på företag med andra pensionslösningar. Dock finns det vissa skillnader mellan ITP1 och ITP2.

–  För ITP1 är bonus alltid pensionsgrundande men i ITP 2 måste regelverket för bonusen vara känt på förhand och bonusen måste vara återkommande. Arbetsgivaren gör avsättningar till tjänstepensionen på din fasta årslön och den genomsnittliga utbetalda rörliga lönen under de tre närmast föregående åren. Har du inte arbetat tre år finns en rekommendation för hur avsättningen ska beräknas.

Jag har sökt ett nytt jobb med fast lön och bonus men jag förstår inte villkoren. Hur får jag hjälp?

– Är du medlem i Sveriges Ingenjörer kan du kontakta rådgivningen för att få hjälp att granska anställningsavtalet. Vi kan förklara fördelar och nackdelar med villkoren och peka på vad som är otydligt. Man ska aldrig skriva på ett avtal man inte förstår, arbetsgivaren är skyldig att förklara, säger Friedrich Heger.

Kan jag förhandla om min bonus?

– Förhållandet mellan fast lön och bonus kan vara en förhandlingsfråga och det gäller också om du är anställd. Är en hög grundlön viktig för dig kan du begära omförhandling av dina villkor. Det kan fungera om arbetsgivaren är orolig för att du lämnar företaget.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

0
Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Nu vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende.

Frustration bland studenter när kursvärderingar inte gör skillnad

0
Det finns problem som studenter tar upp i kursvärderingar år efter år. Men går det att byta ut en kursansvarig som inte tar till sig kritik? Ingenjören har undersökt hur det funkar på Linköpings tekniska högskola.

Manifestation mot villkoren för utländska forskare

1
Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som nyligen samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Volvo Cars

Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”

5
Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna som vill bli chefer har det här betytt att de inte fått chansen.

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

0
Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på de hetaste semesterfrågorna.
Patricia Quaglia och Sofia Johannesson

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

0
Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle och Chefer och ledarskap. Dessutom ökade valdeltagandet.

Här är årets 70 hetaste forskningsprojekt

0
Teknik i mänsklighetens tjänst var temat för årets IVA-lista över forskning med potential att förändra världen. Här är hela listan.

Tre metoder som tar udden av stressen

0
Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress i vardagen.
Arbetslöshet april 2020-april 2022

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

0
Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

0
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.

TOPPLISTA