Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv ABB prisas för sitt arbete med jämställdhet

ABB prisas för sitt arbete med jämställdhet

ABB:s enhet Motor Starting & Safety i Sverige har utsetts till vinnare av Industrins jämställdhetspris. ”Vårt arbete visar att det går att förändra, om man verkligen vill” säger Linda Wennberg som är chef för enheten.

För två år sedan lanserade ABB den globala satsningen på att öka andelen kvinnor i företaget. På global basis är målet att ha 25 procent kvinnliga chefer år 2030. I Sverige är målet 40 procent.

Har redan nått målet

Linda Wennberg. Foto Jonas Bilberg

ABB:s enhet Motor Starting & Safety i Sverige fick nyligen ta emot Industrins jämställdhetspris 2021 för sitt arbete med att öka jämställdheten i verksamheten.

Med 41 procent kvinnliga chefer har de redan nått bolagets mål i Sverige. Dessutom har de 50 procent kvinnor i ledningsgruppen och 35 procent kvinnor totalt på enheten.

– Det känns jättekul att vi får den här uppmärksamheten. Det är redan flera som har hört av sig och vill att vi ska komma och berätta om hur vi arbetar, säger Linda Wennberg, chef för ABB:s enhet Motor Starting & Safety i Sverige.

Bli medveten om sina fördomar

Bakom utmärkelsen ligger flera års hårt arbete för att systematiskt för att öka andelen kvinnor i verksamheten. Bland annat har alla chefer gått utbildningen Interrupting Unconscious Bias som handlar om att utforska sina fördomar – att inse att vi alla bär på fördomar och hur de påverkar vårt agerande.

Idag har de 41 procent kvinnliga chefer, 50 procent kvinnor i ledningsgruppen och 35 procent kvinnor totalt på enheten.

– Det handlar mycket om att bli medveten om sina egna fördomar så att man kan agera på ett annat sätt, förklarar Linda Wennberg.

Dessutom jobbar de aktivt i många olika sammanhang för att inspirera och motivera kvinnor att välja tekniska yrken. De tar emot praktikanter från Tekniksprånget, ställer upp som mentorer och medverkar i olika typer av nätverk. Innan pandemin tog de även emot högstadietjejer på studiebesök via Teknikbussen.

– Det handlar om ett långsiktigt arbete att väcka intresset för teknikyrken. Vi vill visa hur roligt och spännande det är att arbeta inom industrin och visa på de möjligheterna, säger Linda Wennberg.

Inte läge att slappna av

Men för att nå företagets jämställdhetsmål har förstås rekryteringen varit en viktig nyckel i arbetet. Det handlar om allt från hur annonserna utformas till att ha ögonen öppna för hur underlaget för rekryteringen ser ut.

ABB jobbar aktivt i många olika sammanhang för att inspirera och motivera kvinnor att välja tekniska yrken.

Om det är få kvinnliga sökande till en tjänst ser de till att få in fler sökande, via nätverk, sociala medier och personliga kontakter.

– Vi har ett tydligt fokus och ser till att hela tiden följa upp vårt arbete. Det är också den stora utmaningen i vårt arbete, att inte slappna av och tänka att vi är klara, säger hon.

Har en inkluderande kultur

Linda Wennberg förklarar att det finns ett starkt stöd för jämställdhetsarbetet, både från ledningen och bland medarbetarna. Forskning visar att en bra mix av både kvinnor och män påverkar allt från arbetsmiljö, trivsel och kreativitet till produktivitet och ekonomiska resultat.

Detta är också något som Linda Wennberg skriver under på.

Industrins jämställdhetspris

Delas ut av Industrirådet och går till industriföretag som har genomfört utvecklande insatser för ökad jämställdhet. 

Industrirådet är en samverkansplattform mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer inom industrin. Juryn för priset består av företrädare för dessa organisationer. 

Priset delades ut första gången 2012.

– Det är bra att ha en mix av kvinnor och män, det påverkar både kultur och arbetsmiljö. Vi pratade om det när vi precis fått priset, att vi trivs väldigt bra med varandra. Vi har en inkluderande kultur, den är bra för teamarbetet och bidrar till en innovativ atmosfär, förklarar hon.

Det går att förändra

Även om målet, 40 procent kvinnor i ledande positioner, nu är nått, kan arbetet inte stanna av. Nästa utmaning är att även öka den totala andelen kvinnor i verksamheten.

Genom utmärkelsen har de även fått en hel del uppmärksamhet, både internt och från andra industriföretag som vill att de kommer och delar med sig av sina erfarenheter.

– Vårt arbete visar att det går att förändra, om man verkligen vill. Vi hoppas att det kan inspirera andra att jobba för att få fler kvinnor till industrin, säger Linda Wennberg.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

0
Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Nu vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende.

Frustration bland studenter när kursvärderingar inte gör skillnad

0
Det finns problem som studenter tar upp i kursvärderingar år efter år. Men går det att byta ut en kursansvarig som inte tar till sig kritik? Ingenjören har undersökt hur det funkar på Linköpings tekniska högskola.

Manifestation mot villkoren för utländska forskare

1
Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som nyligen samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Volvo Cars

Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”

5
Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna som vill bli chefer har det här betytt att de inte fått chansen.

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

0
Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på de hetaste semesterfrågorna.
Patricia Quaglia och Sofia Johannesson

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

0
Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle och Chefer och ledarskap. Dessutom ökade valdeltagandet.

Här är årets 70 hetaste forskningsprojekt

0
Teknik i mänsklighetens tjänst var temat för årets IVA-lista över forskning med potential att förändra världen. Här är hela listan.

Tre metoder som tar udden av stressen

0
Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress i vardagen.
Arbetslöshet april 2020-april 2022

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

0
Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

0
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.

TOPPLISTA