Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv Arbetsmarknad Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. ”Prata med facket och ta reda på vad du kan begära innan du sätter dig i en löneförhandling”, uppmanar Steve Lindeberg, ordförande för Akademikerföreningen på Volvo Lastvagnar.

Steve Lindeberg har varit ordförande för Akademikerföreningen på Volvo Lastvagnar i Umeå i snart 20 år. Han upplever att allt fler ingenjörer kommer in på för låga löner i företaget. Det gäller både nyanställda som kommer utifrån och anställda som tar en ny tjänst internt på företaget.

Steve Lindeberg, ordförande för Akademikerföreningen på Volvo Lastvagnar.

– Jag upplever att många har dåliga kunskaper om vad som gäller och vilken lön de kan kräva. Det är ytterst få som hör av sig till oss i det lokala facket och tar reda på hur löneläget ser ut, förklarar han.

Drabbar även kollegorna

Steve Lindeberg konstaterar att låga ingångslöner skapar problem. För den enskilda medarbetaren kan möjligheten att få upp sin lön i ett senare skede vara svårt. Men låga löner drabbar även kollegorna. Det ger en mindre pott när lönerna ska fördelas och bidrar till att ytterligare pressa ned löneläget. 

Enligt Steve Lindeberg har dålig löneutveckling varit en bidragande faktor till att ingenjörer väljer att sluta hos dem. 

– De hittar andra jobb där lönen kan vara tusenlappar högre, säger han.

Ta reda på vad du kan begära

Steve Lindeberg önskar att lönefrågan kommer upp till diskussion, så att fler inser vad de kan begära i sin löneförhandling och vilken effekt det kan ge för kollektivet. Om löneläget inte ska fortsätta pressas nedåt måste företagen också betala för den kompetens de efterfrågar.

Hans råd till de som söker nytt jobb, men även till de som byter jobb internt, är att alltid ta reda på hur löneläget ser ut. Ibland kan det vara svårt för en enskild medlem att förstå hur lönesystemet fungerar. På Volvo Lastvagnar kan exempelvis systemet med löneboxar skapa problem om man kommer in på fel lön.

– Prata med facket och ta reda på vad du kan begära innan du sätter dig i en löneförhandling, säger Steve Lindeberg.

Lättare att vara tuffare

Med fakta i ryggen blir det dessutom lättare att vara lite tuffare när du förhandlar.

– Många väljer bara att acceptera det som företaget erbjuder och förstår inte sammanhanget, att de med sin lön hjälper till med att sänka lönerna för alla ingenjörer. Men om företaget är intresserad av dig och vill anställa dig då kommer de också att betala.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, håller med Steve Lindeberg om att det är klokt att prata med det lokala facket när man ska förhandla sin lön.

Camilla Frankelius
Camilla Frankelius

– Man ska definitivt prata med de fackliga företrädarna lokalt. Från centralt håll kan vi ge en övergripande, aggregerad bild av branschen och regionalt, men det är de lokala företrädarna som har insikt om företaget och den lokala arbetsmarknaden och kan ge den aktuella bilden av hur lönerna ser ut just där.

Se till att ha rätt förväntningar

De lokala företrädarna kan dessutom ge annan värdefull information om företaget – hur är det på arbetsplatsen, hur fungerar introduktionen, finns det ett mentorskap och hur fungerar det med kompetensutveckling? 

– Akta dig för att begära för låg lön, det kan vara svårt att rätta till i efterhand, varnar hon.

Tre tips: Så laddar du inför förhandlingen

  1. Gör ett ordentligt förarbete. Prata med det lokala facket, använd dig av lönestatistiken och ta reda på så mycket som möjligt om jobbet och arbetsuppgifterna.
  2. Inse ditt värde. Den kompetens du tar med dig in i företaget är värdefull för arbetsgivare. Tänk också på att marknaden för ingenjörer är het just nu.
  3. Våga lägga första budet. Se till att du lägger ett rimligt bud, men ta gärna i.

En viktig nyckel för att lyckas i sin löneförhandling är att komma in med rätt förväntningar. Just nu är arbetsmarknaden het för ingenjörer. Efterfrågan är stor och arbetslösheten låg. Camilla Frankelius poängterar att även arbetsgivaren har ett intresse av att en anställd kommer in rätt i lönestrukturen. För låg lön riskerar att leda till missnöjda medarbetare och svårigheter att behålla kompetensen. 

Ingångslönerna ökar i offentlig sektor

Att efterfrågan nu driver på lönerna kan man se i den senaste lönestatistiken där sektorer som tidigare legat lågt lönemässigt är på väg uppåt.

– Vi ser att ingångslönerna inom kommunal sektor ökar. Det är tydligt att efterfrågan på ingenjörer nu driver upp lönerna även inom den offentliga sektorn, säger Camilla Frankelius.

Hur ska man då tänka för att inte lägga sig på en för låg nivå i löneförhandlingen?

Första rådet är att göra ett ordentligt förarbete. Ta reda på så mycket som möjligt om jobbet och vilken lön du kan förvänta dig i din roll på just den här arbetsplatsen. 

Camilla Frankelius varnar också för att ange ditt löneanspråk i ansökan. Hennes råd är att vänta med det tills du träffat företaget, pratat med det lokala facket och fått mer insikt om jobbet och dina arbetsuppgifter. Då är det också lättare att anpassa ditt lönebud och lägga dig på en rimlig nivå.

Sätt tonen i förhandlingen

Men sedan kan du gärna vara den som lägger första budet och på så vis sätter tonen för löneförhandlingen.

– Våga ta i, gärna så att du blir lite rosig om kinderna. Som läget är nu är det viktigt att veta att ingenjörer är hett eftertraktade och om du gjort ett bra förarbete kan du också lita på att du lägger dig på en bra nivå, säger Camilla Frankelius.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

0
Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Nu vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende.

Frustration bland studenter när kursvärderingar inte gör skillnad

0
Det finns problem som studenter tar upp i kursvärderingar år efter år. Men går det att byta ut en kursansvarig som inte tar till sig kritik? Ingenjören har undersökt hur det funkar på Linköpings tekniska högskola.

Manifestation mot villkoren för utländska forskare

1
Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som nyligen samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Volvo Cars

Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”

5
Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna som vill bli chefer har det här betytt att de inte fått chansen.

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

0
Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på de hetaste semesterfrågorna.
Patricia Quaglia och Sofia Johannesson

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

0
Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle och Chefer och ledarskap. Dessutom ökade valdeltagandet.

Här är årets 70 hetaste forskningsprojekt

0
Teknik i mänsklighetens tjänst var temat för årets IVA-lista över forskning med potential att förändra världen. Här är hela listan.

Tre metoder som tar udden av stressen

0
Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress i vardagen.
Arbetslöshet april 2020-april 2022

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

0
Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

0
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.

TOPPLISTA