Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Så mycket kommer ingenjörer att kräva i lönesamtalet

Så mycket kommer ingenjörer att kräva i lönesamtalet

I årets lönerevision vill ingenjörer ha betydligt högre lönepåslag än tidigare. Och många är dessutom beredd att byta jobb om lönehöjningen blir för liten. Det visar svaren från Sveriges Ingenjörers medlemspanel.

Funderar du på att ta i lite extra i årets lönerevision? Då är du inte ensam. I den enkät som Sveriges Ingenjörer skickade ut till en panel av medlemmar i februari i år framgår det att många ingenjörer förväntar sig ett betydligt högre lönepåslag i årets lönerevision än de fått tidigare.

Planerar att begära mer i lön

Kraven ligger i snitt på 4,1 procents lönepåslag, men många planerar att ta i ännu mer. Mer än var fjärde ingenjör planerar att begära mer än 4 procent mer i lön och 15 procent tar sikte på mer än 5 procents lönehöjning.

– Undersökningen gjordes i februari, innan invasionen av Ukraina, så det kan ha tillkommit en viss osäkerhet om konjunkturen. Samtidigt ser vi att efterfrågan på ingenjörer till stor del är strukturell, vilket gör att den är inte lika känslig för konjunkturen, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

15 procent av de ingenjörer som har svarat på enkäten kommer att begära en löneökning på över fem procent vid årets lönerevision. I gruppen ”Frågan är ej relevant” ingår till exempel egna företagare och nyanställda som gått in på 2022 års lönenivå.

Johan Kreicbergs förklarar att det som gör att ingenjörer nu vågar ta i och vara lite mer kaxiga i sin löneförhandling beror på två saker. Dels är det en extremt låg arbetslöshet bland ingenjörer, vilket gör att det på många sätt är arbetstagarens marknad. Men den stora skillnaden idag jämfört med tidigare är att pandemin öppnat för helt nya jobbmöjligheter.

Var tredje är redo att byta jobb

Tidigare var man mycket mer beroende av en stor arbetsgivare på orten. Idag har gränserna för var man kan söka jobb utan att behöva flytta blivit mycket vidare.

– Vi märker att möjligheten att jobba mer på distans har gjort en påtaglig skillnad. Det gör att man vågar ställa högre krav, man har något att sätta emot, förklarar Johan Kreicbergs.

I undersökningen svarar också drygt var tredje ingenjör att de är beredd att byta jobb om arbetsgivaren inte kan möta lönekravet.

Två av tre ser ”möjligheter” eller ”mycket goda möjligheter” att byta jobb och få en högre lön än idag.

Särskilt tydligt är det bland de som har högre löneanspråk. Bland de som planerar att begära 4 procent eller mer i löneförhandlingen är 44 procent redo att söka nytt jobb om arbetsgivaren inte kan möta deras krav.

Finns andra jobb att söka

Möjligheterna att hitta ett nytt jobb med bättre lön upplevs också som goda. Mer än var fjärde ingenjör ser mycket goda möjligheter att hitta ett jobb som är bättre betalt. Av dessa är mer än varannan beredd att göra slag i saken och söka sig vidare om de inte får den lön de begär.

– Jag tror att det är en helt rimlig bedömning. Det är en stark arbetsmarknad för ingenjörer och du är inte längre begränsad till att söka jobb i din närkommun. Det gör att du kan vara mycket tuffare i din löneförhandling, säger Johan Kreicbergs.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så hittar du ett utlandsjobb och svar på allt du behöver veta

0
I den här guiden får du tips på hur du kan hitta ett utlandsjobb och allt praktiskt du måste tänka på – innan du flyttar utomlands – och när du flyttar hem.  
hand som skriver på kontrakt

Åtta tips – tänk på det här innan du skriver på

0
Skriver du på anställningsavtalet och tänker att villkoren enkelt går att omförhandla? Eller att villkor ”egentligen inte gäller”? Tänk då om.

Sveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

9
Efter invasionen av Ukraina har Ericsson sökt och beviljats tillstånd för export till Ryssland. Men bolaget har hävdat att exporten upphört.  Det har fått Sveriges Ingenjörer på Ericsson att reagera med besvikelse.
Ingenjörer i riksdagen 2022

Fler ingenjörer i riksdagen efter valet

0
De senaste två mandatperioderna har 12–13 av riksdagens 349 ledamöter varit ingenjörer. Nu har antalet ökat till minst 18 – och alla partier har minst en ledamot som är ingenjör.

Här är de 21 vanligaste frågorna om omställningsstudiestödet

0
Från den 1 oktober kan du söka stöd för att börja plugga nästa år med upp till 80 procent av lönen. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius svarar på 21 frågor om hur stödet fungerar.

Så söker du omställningsstudiestödet – en guide i sex steg

0
Den 1 oktober öppnar ansökan för att söka omställningsstudiestödet. Ingenjören  guidar dig i sex steg genom ansökningsprocessen. 

När Volvo Cars ställer om måste ingenjörerna ställa om

0
Om åtta år ska Volvo Cars inte längre göra bilar med förbränningsmotorer. För många ingenjörer på Volvo krävs att de kompetensutvecklar sig för att klara framtidens produktion och utvecklingsarbete.

8 av 10 unga ingenjörer vill bli chef

3
Bland ingenjörer under 40 år kan 80 procent tänka sig att bli chef. Det finns tecken på att den administrativa belastningen på chefer har minskat men fler pressas av oklara förväntningar och orealistiska mål.
V-huset LTH

Så skiljer andelen kvinnliga professorer mellan högskolorna – och inriktningarna

0
19,4 procent av professorerna inom teknik i Sverige är kvinnor. Här är statistiken och kommentarer från Lund, Jönköping och Högskolan Väst.  

Se upp så att flextiden inte blir en arbetsmiljöfälla

1
Flextid är en uppskattad förmån, men det finns också risker. Läs på hur avtalet är tänkt att tillämpas på din arbetsplats och var vaksam på hur mycket du egentligen jobbar.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Borde man prata mer om lön på arbetsplatsen?

3
Kan öppna löner vara ett sätt att öka pressen på arbetsgivaren att höja lönerna? Sveriges Ingenjörers förhandlingsexpert ger sin syn på saken.

TOPPLISTA