Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Så mycket kommer ingenjörer att kräva i lönesamtalet

Så mycket kommer ingenjörer att kräva i lönesamtalet

I årets lönerevision vill ingenjörer ha betydligt högre lönepåslag än tidigare. Och många är dessutom beredd att byta jobb om lönehöjningen blir för liten. Det visar svaren från Sveriges Ingenjörers medlemspanel.

Funderar du på att ta i lite extra i årets lönerevision? Då är du inte ensam. I den enkät som Sveriges Ingenjörer skickade ut till en panel av medlemmar i februari i år framgår det att många ingenjörer förväntar sig ett betydligt högre lönepåslag i årets lönerevision än de fått tidigare.

Planerar att begära mer i lön

Kraven ligger i snitt på 4,1 procents lönepåslag, men många planerar att ta i ännu mer. Mer än var fjärde ingenjör planerar att begära mer än 4 procent mer i lön och 15 procent tar sikte på mer än 5 procents lönehöjning.

– Undersökningen gjordes i februari, innan invasionen av Ukraina, så det kan ha tillkommit en viss osäkerhet om konjunkturen. Samtidigt ser vi att efterfrågan på ingenjörer till stor del är strukturell, vilket gör att den är inte lika känslig för konjunkturen, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

15 procent av de ingenjörer som har svarat på enkäten kommer att begära en löneökning på över fem procent vid årets lönerevision. I gruppen ”Frågan är ej relevant” ingår till exempel egna företagare och nyanställda som gått in på 2022 års lönenivå.

Johan Kreicbergs förklarar att det som gör att ingenjörer nu vågar ta i och vara lite mer kaxiga i sin löneförhandling beror på två saker. Dels är det en extremt låg arbetslöshet bland ingenjörer, vilket gör att det på många sätt är arbetstagarens marknad. Men den stora skillnaden idag jämfört med tidigare är att pandemin öppnat för helt nya jobbmöjligheter.

Var tredje är redo att byta jobb

Tidigare var man mycket mer beroende av en stor arbetsgivare på orten. Idag har gränserna för var man kan söka jobb utan att behöva flytta blivit mycket vidare.

– Vi märker att möjligheten att jobba mer på distans har gjort en påtaglig skillnad. Det gör att man vågar ställa högre krav, man har något att sätta emot, förklarar Johan Kreicbergs.

I undersökningen svarar också drygt var tredje ingenjör att de är beredd att byta jobb om arbetsgivaren inte kan möta lönekravet.

Två av tre ser ”möjligheter” eller ”mycket goda möjligheter” att byta jobb och få en högre lön än idag.

Särskilt tydligt är det bland de som har högre löneanspråk. Bland de som planerar att begära 4 procent eller mer i löneförhandlingen är 44 procent redo att söka nytt jobb om arbetsgivaren inte kan möta deras krav.

Finns andra jobb att söka

Möjligheterna att hitta ett nytt jobb med bättre lön upplevs också som goda. Mer än var fjärde ingenjör ser mycket goda möjligheter att hitta ett jobb som är bättre betalt. Av dessa är mer än varannan beredd att göra slag i saken och söka sig vidare om de inte får den lön de begär.

– Jag tror att det är en helt rimlig bedömning. Det är en stark arbetsmarknad för ingenjörer och du är inte längre begränsad till att söka jobb i din närkommun. Det gör att du kan vara mycket tuffare i din löneförhandling, säger Johan Kreicbergs.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

0
Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Nu vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende.

Frustration bland studenter när kursvärderingar inte gör skillnad

0
Det finns problem som studenter tar upp i kursvärderingar år efter år. Men går det att byta ut en kursansvarig som inte tar till sig kritik? Ingenjören har undersökt hur det funkar på Linköpings tekniska högskola.

Manifestation mot villkoren för utländska forskare

1
Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som nyligen samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Volvo Cars

Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”

5
Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna som vill bli chefer har det här betytt att de inte fått chansen.

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

0
Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på de hetaste semesterfrågorna.
Patricia Quaglia och Sofia Johannesson

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

0
Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle och Chefer och ledarskap. Dessutom ökade valdeltagandet.

Här är årets 70 hetaste forskningsprojekt

0
Teknik i mänsklighetens tjänst var temat för årets IVA-lista över forskning med potential att förändra världen. Här är hela listan.

Tre metoder som tar udden av stressen

0
Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress i vardagen.
Arbetslöshet april 2020-april 2022

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

0
Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

0
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.

TOPPLISTA