Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Här kan du testa ditt IQ – om du vågar

Här kan du testa ditt IQ – om du vågar

Även om IQ-test är omstridda kan det vara en rolig utmaning. Ett test kan avslöja styrkor och svagheter som hjälper dig att förstå hur du bäst utför vissa arbetsuppgifter. Vågar du testa dig?

Tidningen Illustrerad Vetenskap har utformat ett IQ-test online med ett upplägg som liknar IQ-test som används av professionella psykologer runt om i världen.

Här kan du göra testet.

– Det är baserat på ett amerikanskt onlinetest som efterliknar så kallade WAIS-test (Wechsler Adult Intelligence Scale III). WAIS-test är förmodligen det närmaste vi kommer ett universellt erkänt IQ-test, säger Sebastian Relster, chefredaktör för Illustrerad Vetenskap.

Men han är noga med att påpeka att tidningens test inte ska likställas med ett äkta WAIS-test som ska utföras under övervakning av utbildade testledare, och som inte kan utföras online.

– Ditt testresultat är inte ett skottsäkert mått på din IQ men om du har genomfört testet seriöst och noggrant ger det en bra indikation på var du befinner dig i IQ-spektrumet.

Visar styrkor och svagheter

Testet tar cirka 30–45 minuter att göra och det består av fem delar. Varje del inleds med en instruktion och ett exempel. Efter varje del kan du spara testet och få en länk via mejl som du kan använda för att fortsätta med testet direkt eller senare.

När du har gjort hela testet får du ett sammanlagt värde för din IQ och en detaljerad rapport. Den innehåller en totalpoäng för din prestation och poängen för varje kategori –visuell förmåga, verbal förståelse, logiskt resonemang, räknekunskap och minne. Det betyder att du kan se vilken eller vilka kategorier du presterade bäst i och i vilka du hade störst svårigheter. Du kan också jämföra dig med genomsnittet.

Kan man ha nytta av resultaten i sin vardag och på jobbet?

– Testet kan avslöja avancerade färdigheter inom flera områden som ingår i begreppet intelligens. Det visar dina styrkor och svagheter och hjälper dig att förstå hur du bäst kan utföra vissa arbetsuppgifter, säger Sebastian Relster.

.– Om du har lägre poäng i vissa kategorier kan du använda testet som en språngbräda till förbättring. Vissa områden inom begreppet intelligens kan vara svåra att förbättra, men det är exempelvis möjligt att förbättra ditt minne.

Illustrerad Vetenskap lanserades testet 2011 och Sebastian Relster uppskattar att över en halv miljon i Sverige har genomfört det.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju tips: Så gör du om din firma går dåligt

0
Vad kan du som egen företagare göra för att rädda situationen när framtiden ser mörk ut? Anders Hallgren på Sveriges Ingenjörer delar med sig av goda råd till krisande egenföretagare.

32 råd – det här hade vi velat veta på första jobbet

0
Ingenjören frågade tio unga ingenjörer vad de hade velat veta när klev in genom dörren på sitt första ingenjörsjobb.

Ett utlandsjobb kan ge karriären en skjuts

0
Ericsson har verksamhet i 180 länder. Anki Ljung, rekryteringschef på Ericsson har flera tips till dem som vill ut i världen.

Så hittar du ett utlandsjobb och svar på allt du behöver veta

0
I den här guiden får du tips på hur du kan hitta ett utlandsjobb och allt praktiskt du måste tänka på – innan du flyttar utomlands – och när du flyttar hem.  
hand som skriver på kontrakt

Åtta tips – tänk på det här innan du skriver på

0
Skriver du på anställningsavtalet och tänker att villkoren enkelt går att omförhandla? Eller att villkor ”egentligen inte gäller”? Tänk då om.

Sveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

9
Efter invasionen av Ukraina har Ericsson sökt och beviljats tillstånd för export till Ryssland. Men bolaget har hävdat att exporten upphört.  Det har fått Sveriges Ingenjörer på Ericsson att reagera med besvikelse.

Fler ingenjörer i riksdagen efter valet

0
De senaste två mandatperioderna har 12–13 av riksdagens 349 ledamöter varit ingenjörer. Nu har antalet ökat till minst 18 – och alla partier har minst en ledamot som är ingenjör.

Här är de 21 vanligaste frågorna om omställningsstudiestödet

0
Från den 1 oktober kan du söka stöd för att börja plugga nästa år med upp till 80 procent av lönen. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius svarar på 21 frågor om hur stödet fungerar.

Så söker du omställningsstudiestödet – en guide i sex steg

0
Den 1 oktober öppnar ansökan för att söka omställningsstudiestödet. Ingenjören  guidar dig i sex steg genom ansökningsprocessen. 

När Volvo Cars ställer om måste ingenjörerna ställa om

0
Om åtta år ska Volvo Cars inte längre göra bilar med förbränningsmotorer. För många ingenjörer på Volvo krävs att de kompetensutvecklar sig för att klara framtidens produktion och utvecklingsarbete.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Borde man prata mer om lön på arbetsplatsen?

3
Kan öppna löner vara ett sätt att öka pressen på arbetsgivaren att höja lönerna? Sveriges Ingenjörers förhandlingsexpert ger sin syn på saken.

TOPPLISTA