Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Här kan du testa ditt IQ – om du vågar

Här kan du testa ditt IQ – om du vågar

Även om IQ-test är omstridda kan det vara en rolig utmaning. Ett test kan avslöja styrkor och svagheter som hjälper dig att förstå hur du bäst utför vissa arbetsuppgifter. Vågar du testa dig?

Tidningen Illustrerad Vetenskap har utformat ett IQ-test online med ett upplägg som liknar IQ-test som används av professionella psykologer runt om i världen.

Här kan du göra testet.

– Det är baserat på ett amerikanskt onlinetest som efterliknar så kallade WAIS-test (Wechsler Adult Intelligence Scale III). WAIS-test är förmodligen det närmaste vi kommer ett universellt erkänt IQ-test, säger Sebastian Relster, chefredaktör för Illustrerad Vetenskap.

Men han är noga med att påpeka att tidningens test inte ska likställas med ett äkta WAIS-test som ska utföras under övervakning av utbildade testledare, och som inte kan utföras online.

– Ditt testresultat är inte ett skottsäkert mått på din IQ men om du har genomfört testet seriöst och noggrant ger det en bra indikation på var du befinner dig i IQ-spektrumet.

Visar styrkor och svagheter

Testet tar cirka 30–45 minuter att göra och det består av fem delar. Varje del inleds med en instruktion och ett exempel. Efter varje del kan du spara testet och få en länk via mejl som du kan använda för att fortsätta med testet direkt eller senare.

När du har gjort hela testet får du ett sammanlagt värde för din IQ och en detaljerad rapport. Den innehåller en totalpoäng för din prestation och poängen för varje kategori –visuell förmåga, verbal förståelse, logiskt resonemang, räknekunskap och minne. Det betyder att du kan se vilken eller vilka kategorier du presterade bäst i och i vilka du hade störst svårigheter. Du kan också jämföra dig med genomsnittet.

Kan man ha nytta av resultaten i sin vardag och på jobbet?

– Testet kan avslöja avancerade färdigheter inom flera områden som ingår i begreppet intelligens. Det visar dina styrkor och svagheter och hjälper dig att förstå hur du bäst kan utföra vissa arbetsuppgifter, säger Sebastian Relster.

.– Om du har lägre poäng i vissa kategorier kan du använda testet som en språngbräda till förbättring. Vissa områden inom begreppet intelligens kan vara svåra att förbättra, men det är exempelvis möjligt att förbättra ditt minne.

Illustrerad Vetenskap lanserades testet 2011 och Sebastian Relster uppskattar att över en halv miljon i Sverige har genomfört det.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

0
Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Nu vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende.

Frustration bland studenter när kursvärderingar inte gör skillnad

0
Det finns problem som studenter tar upp i kursvärderingar år efter år. Men går det att byta ut en kursansvarig som inte tar till sig kritik? Ingenjören har undersökt hur det funkar på Linköpings tekniska högskola.

Manifestation mot villkoren för utländska forskare

1
Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som nyligen samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Volvo Cars

Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”

5
Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna som vill bli chefer har det här betytt att de inte fått chansen.

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

0
Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på de hetaste semesterfrågorna.
Patricia Quaglia och Sofia Johannesson

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

0
Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle och Chefer och ledarskap. Dessutom ökade valdeltagandet.

Här är årets 70 hetaste forskningsprojekt

0
Teknik i mänsklighetens tjänst var temat för årets IVA-lista över forskning med potential att förändra världen. Här är hela listan.

Tre metoder som tar udden av stressen

0
Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress i vardagen.
Arbetslöshet april 2020-april 2022

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

0
Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

0
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.

TOPPLISTA