Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Hey facket! Här är några av årets aprilskämt

Hey facket! Här är några av årets aprilskämt

Fackligt förtroendevalda ska ersättas av en Google Home aktiverad med ”Hey facket”. Mobiloperatören Tre låter anställda ta med sina gnagare till jobbet. Och så ska en Tesla lätt växla till A-traktor och tillbaka. I alla fall 1 april.

I sociala medier efterlyste Sveriges Ingenjörer betatestare till sin nya Voice Assistant för Google Home. Assistenten, skrev man, aktiveras med ”Hey facket” och ska finnas på arbetsplatser och svara på frågor om semester, arbetsmiljö och annat, och coacha inför lönesamtal, i stället för att förtroendevalda gör det.

Den 2 april kom ett nytt inlägg: ”Nej, självklart är våra 5 000 förtroendevalda inte möjliga att ersätta med en röststyrd app” och en film som hyllar de förtroendevalda.

Gnagis på Tre
Illustration: Tre

Mobiloperatören Tre skrev på Linkedin att deras hundzon – där anställda kan ta med sina (pandemi-)hundar till kontoret, läs Ingenjörens artikel om det här – nu får en uppföljare. Till gnagarzonen Gnagis ska medarbetarna kunna ta med sig möss, råttor, marsvin, hamstrar och andra sällskapsgnagare.

”Det är jättetrevligt att mina hamstrar Teddy och Kiwi kan hänga med mig till kontoret framöver. Många kollegor har haft med sig sina hundar till jobbet och jag har känt mig lite utanför – tills nu”, uttalar sig Arne Agg på Tres kundservice.

Det var också många aprilskämt om elbilar, vilket Allt om elbilar har sammanställt. Här är några av skämten:

Tesla A-traktor
Illustration: Tesla Club Sweden och Hooijes Garage

Tesla Club Sweden och Hooijes Garage berättar att Tesla lanserar sin Model Y som fabriksbyggd A-traktor. Konverteringen kommer kosta 19 900 kronor och reflextriangeln bakpå bilen är magnetisk och går att ta bort. Konverteringen görs nämligen helt i mjukvaran. ”Om bilen ska bete sig som en vanlig Tesla eller bli strypt till A-traktor bestäms av vilken mobil eller nyckelkort bilen låses upp med.” Är det nyckelkortet för någon med körkort beter sig bilen som vanligt. Är det nyckelkortet för en person med traktorkort spärras bilens maxhastighet till 33 kilometer i timmen och bakdörrar, bakrutor och bakluckan kopplas ur.

Elbil med gröna lysen
Illustration: Electrifying

Brittiska sajten Electrifying berättar om en ny EU-lag som träder i kraft 2023. Elbilar ska då ha gröna lysen så att det går att se vilka bilar som hör hemma i framtidens miljözoner. Bilarna får dessutom nightvision vilket gör det enklare och säkrare att köra i mörkret.

MG:s aprilskämt
Från MG:s sociala medier.

MG presenterar också funktionen att själv generera extra el genom att snurra ratten fram och tillbaka.

Och om det inte räcker så erbjuder släpvagnstillverkaren Brenderup en släpvagn med batteripaket, RangeXtender, som kan ge en extra räckvidd på upp till 12 000 kilometer – motsvarande en resa runt jorden.

Släp med batteripaket
Illustration: Brenderup

 

 

 

 

Karin Thorsell

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så hittar du ett utlandsjobb och svar på allt du behöver veta

0
I den här guiden får du tips på hur du kan hitta ett utlandsjobb och allt praktiskt du måste tänka på – innan du flyttar utomlands – och när du flyttar hem.  
hand som skriver på kontrakt

Åtta tips – tänk på det här innan du skriver på

0
Skriver du på anställningsavtalet och tänker att villkoren enkelt går att omförhandla? Eller att villkor ”egentligen inte gäller”? Tänk då om.

Sveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

9
Efter invasionen av Ukraina har Ericsson sökt och beviljats tillstånd för export till Ryssland. Men bolaget har hävdat att exporten upphört.  Det har fått Sveriges Ingenjörer på Ericsson att reagera med besvikelse.
Ingenjörer i riksdagen 2022

Fler ingenjörer i riksdagen efter valet

0
De senaste två mandatperioderna har 12–13 av riksdagens 349 ledamöter varit ingenjörer. Nu har antalet ökat till minst 18 – och alla partier har minst en ledamot som är ingenjör.

Här är de 21 vanligaste frågorna om omställningsstudiestödet

0
Från den 1 oktober kan du söka stöd för att börja plugga nästa år med upp till 80 procent av lönen. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius svarar på 21 frågor om hur stödet fungerar.

Så söker du omställningsstudiestödet – en guide i sex steg

0
Den 1 oktober öppnar ansökan för att söka omställningsstudiestödet. Ingenjören  guidar dig i sex steg genom ansökningsprocessen. 

När Volvo Cars ställer om måste ingenjörerna ställa om

0
Om åtta år ska Volvo Cars inte längre göra bilar med förbränningsmotorer. För många ingenjörer på Volvo krävs att de kompetensutvecklar sig för att klara framtidens produktion och utvecklingsarbete.

8 av 10 unga ingenjörer vill bli chef

3
Bland ingenjörer under 40 år kan 80 procent tänka sig att bli chef. Det finns tecken på att den administrativa belastningen på chefer har minskat men fler pressas av oklara förväntningar och orealistiska mål.
V-huset LTH

Så skiljer andelen kvinnliga professorer mellan högskolorna – och inriktningarna

0
19,4 procent av professorerna inom teknik i Sverige är kvinnor. Här är statistiken och kommentarer från Lund, Jönköping och Högskolan Väst.  

Se upp så att flextiden inte blir en arbetsmiljöfälla

1
Flextid är en uppskattad förmån, men det finns också risker. Läs på hur avtalet är tänkt att tillämpas på din arbetsplats och var vaksam på hur mycket du egentligen jobbar.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Borde man prata mer om lön på arbetsplatsen?

3
Kan öppna löner vara ett sätt att öka pressen på arbetsgivaren att höja lönerna? Sveriges Ingenjörers förhandlingsexpert ger sin syn på saken.

TOPPLISTA