Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Hey facket! Här är några av årets aprilskämt

Hey facket! Här är några av årets aprilskämt

Fackligt förtroendevalda ska ersättas av en Google Home aktiverad med ”Hey facket”. Mobiloperatören Tre låter anställda ta med sina gnagare till jobbet. Och så ska en Tesla lätt växla till A-traktor och tillbaka. I alla fall 1 april.

I sociala medier efterlyste Sveriges Ingenjörer betatestare till sin nya Voice Assistant för Google Home. Assistenten, skrev man, aktiveras med ”Hey facket” och ska finnas på arbetsplatser och svara på frågor om semester, arbetsmiljö och annat, och coacha inför lönesamtal, i stället för att förtroendevalda gör det.

Den 2 april kom ett nytt inlägg: ”Nej, självklart är våra 5 000 förtroendevalda inte möjliga att ersätta med en röststyrd app” och en film som hyllar de förtroendevalda.

Gnagis på Tre
Illustration: Tre

Mobiloperatören Tre skrev på Linkedin att deras hundzon – där anställda kan ta med sina (pandemi-)hundar till kontoret, läs Ingenjörens artikel om det här – nu får en uppföljare. Till gnagarzonen Gnagis ska medarbetarna kunna ta med sig möss, råttor, marsvin, hamstrar och andra sällskapsgnagare.

”Det är jättetrevligt att mina hamstrar Teddy och Kiwi kan hänga med mig till kontoret framöver. Många kollegor har haft med sig sina hundar till jobbet och jag har känt mig lite utanför – tills nu”, uttalar sig Arne Agg på Tres kundservice.

Det var också många aprilskämt om elbilar, vilket Allt om elbilar har sammanställt. Här är några av skämten:

Tesla A-traktor
Illustration: Tesla Club Sweden och Hooijes Garage

Tesla Club Sweden och Hooijes Garage berättar att Tesla lanserar sin Model Y som fabriksbyggd A-traktor. Konverteringen kommer kosta 19 900 kronor och reflextriangeln bakpå bilen är magnetisk och går att ta bort. Konverteringen görs nämligen helt i mjukvaran. ”Om bilen ska bete sig som en vanlig Tesla eller bli strypt till A-traktor bestäms av vilken mobil eller nyckelkort bilen låses upp med.” Är det nyckelkortet för någon med körkort beter sig bilen som vanligt. Är det nyckelkortet för en person med traktorkort spärras bilens maxhastighet till 33 kilometer i timmen och bakdörrar, bakrutor och bakluckan kopplas ur.

Elbil med gröna lysen
Illustration: Electrifying

Brittiska sajten Electrifying berättar om en ny EU-lag som träder i kraft 2023. Elbilar ska då ha gröna lysen så att det går att se vilka bilar som hör hemma i framtidens miljözoner. Bilarna får dessutom nightvision vilket gör det enklare och säkrare att köra i mörkret.

MG:s aprilskämt
Från MG:s sociala medier.

MG presenterar också funktionen att själv generera extra el genom att snurra ratten fram och tillbaka.

Och om det inte räcker så erbjuder släpvagnstillverkaren Brenderup en släpvagn med batteripaket, RangeXtender, som kan ge en extra räckvidd på upp till 12 000 kilometer – motsvarande en resa runt jorden.

Släp med batteripaket
Illustration: Brenderup

 

 

 

 

Karin Thorsell

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

0
Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Nu vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende.

Frustration bland studenter när kursvärderingar inte gör skillnad

0
Det finns problem som studenter tar upp i kursvärderingar år efter år. Men går det att byta ut en kursansvarig som inte tar till sig kritik? Ingenjören har undersökt hur det funkar på Linköpings tekniska högskola.

Manifestation mot villkoren för utländska forskare

1
Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som nyligen samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Volvo Cars

Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”

5
Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna som vill bli chefer har det här betytt att de inte fått chansen.

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

0
Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på de hetaste semesterfrågorna.
Patricia Quaglia och Sofia Johannesson

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

0
Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle och Chefer och ledarskap. Dessutom ökade valdeltagandet.

Här är årets 70 hetaste forskningsprojekt

0
Teknik i mänsklighetens tjänst var temat för årets IVA-lista över forskning med potential att förändra världen. Här är hela listan.

Tre metoder som tar udden av stressen

0
Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress i vardagen.
Arbetslöshet april 2020-april 2022

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

0
Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

0
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.

TOPPLISTA