Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv ”Fler frågar om sin krigsplacering”

”Fler frågar om sin krigsplacering”

På de två försvarsmyndigheterna FMV och FOI är alla anställda krigsplacerade. Rysslands angrepp på Ukraina har lett till fler frågor, bland annat om det som rör familjen. En är ”Vem tar hand om mina barn om förskolan stänger”.

FOI, FMV och flera andra myndigheter har verksamhet som måste fortsätta även vid höjd beredskap och därför är alla medarbetare krigsplacerade sedan 2017. Konkret innebär det att man måste fortsätta sitt arbete och det är inte heller tillåtet att säga upp sig vid höjd beredskap.

Det är regeringen som tar beslut om höjd beredskap och det finns två nivåer, skärpt beredskap och högsta beredskap. Vid skärpt beredskap väljer regeringen vilka myndigheter och/eller regioner som omfattas. Högsta beredskap införs om det finns en uppenbar risk för krig eller om Sverige har blivit angripit.

En viktig del i myndigheternas förberedelser är att skapa en krigsorganisation där man beslutar vilka funktioner som ska prioriteras och vilka som kan pausas.

Johan Söderström, beredskapsdirektör, FOI

–  Om någon verksamhet ska förstärkas kan vi flytta personal. I krigsorganisationen kan det till exempel stå att det behövs ett visst antal ingenjörer inom en verksamhet, säger Johan Söderström, beredskapsdirektör på FOI.

För de flesta anställa förändras inte arbetsuppgifterna vid höjd beredskap.

– Till de medarbetare som frågar svarar vi att om man inte har fått något annat besked kan man räkna med att man ska fortsätta med sina vanliga arbetsuppgifter.

Både på FOI och FMV finns medarbetare som inte är krigsplacerade där, utan hos Försvarsmakten eller en annan myndighet. Det har skett efter en överenskommelse mellan myndigheterna.

När FOI och FMV anställer medarbetare skickas en förfrågan till Plikt- och prövningsverket för att få klartecken att krigsplacera medarbetaren.

– Då kan vi få svar att han eller hon redan är placerad någon annanstans och då tar vi kontakt för en dialog. Ibland finns det skäl att låta den första krigsplaceringen fortsätta, säger Johan Söderström.

”Vi har pratat om det hemma”

Veronica Wåtz är civilingenjör och anställd på FMV. Där är hon projektledare för den nya ubåten A26 som utvecklas och byggs i Karlskrona.

Hon anställdes 2012, innan regeringen tog beslutet att FMV och ett antal andra myndigheter skulle krigsplacera alla medarbetare.

Veronica Wåtz, FMV

– Jag minns att jag fick en krigsplaceringsorder hemskickad 2017 men det kändes varken då eller nu som något konstigt. Ubåten A26 är ett uppdrag från Försvarsmakten och många av mina kollegor är anställda där. För mig känns det naturligt men för andra kanske det är annorlunda.

Veronicas man är sjöofficer och därmed krigsplacerad i Försvarsmakten.

– Vi har förstås pratat om det hemma. Eftersom det gäller oss båda påverkas vår familj. Införs höjd beredskap och förskolor och skolor tvingas stänga blir det mor- och förföräldrar som får ställa upp och ta hand om barnen.

För egen del känner Veronica Wåtz ingen oro över sin krigsplacering. Hon tycker snarare att det är ett kvitto på att det hon gör är viktigt för landet.

– Däremot har jag släkt och vänner som frågar. Kan du inte fly om det blir krig? Är du inte orolig?

Fler ställer frågor

Både FMV och FOI märker att Rysslands angrepp på Ukraina väcker en hel del frågor om krigsplacering bland medarbetarna.

Christina Bixo är ansvarig för krigsplaceringar på FMV.

– Vi märker en ökning av antalet frågor den senaste tiden. De flesta frågor är generella och kopplade till skillnaden mellan krigsplacering och allmän tjänsteplikt. Vem omfattas och om vi förväntas bära vapen som kombattanter, säger Christina Bixo, på myndighetens HR & kommunikationsstab och ansvarig för krigsplacering på FMV.

Det kommer också praktiska frågor, exempelvis om barnomsorg och hur man tar sig till jobbet om kollektivtrafiken inte fungerar. På myndighetens intranät finns FAQ och till funktionen ”fråga HR” och där kan medarbetarna mejla frågor om krigsplacering.

Även på FOI märker man att fler medarbetare har börjat fundera över vad krigsplaceringen innebär.

– Jag har tillsammans med kommunikationschefen uppdaterat informationen på intranätet men jag tror att många också behöver prata. Vi har sagt att man i första hand ska vända sig till sin närmaste chef med sina frågor, säger Johan Söderström.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

0
Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Nu vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende.

Frustration bland studenter när kursvärderingar inte gör skillnad

0
Det finns problem som studenter tar upp i kursvärderingar år efter år. Men går det att byta ut en kursansvarig som inte tar till sig kritik? Ingenjören har undersökt hur det funkar på Linköpings tekniska högskola.

Manifestation mot villkoren för utländska forskare

1
Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som nyligen samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Volvo Cars

Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”

5
Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna som vill bli chefer har det här betytt att de inte fått chansen.

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

0
Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på de hetaste semesterfrågorna.
Patricia Quaglia och Sofia Johannesson

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

0
Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle och Chefer och ledarskap. Dessutom ökade valdeltagandet.

Här är årets 70 hetaste forskningsprojekt

0
Teknik i mänsklighetens tjänst var temat för årets IVA-lista över forskning med potential att förändra världen. Här är hela listan.

Tre metoder som tar udden av stressen

0
Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress i vardagen.
Arbetslöshet april 2020-april 2022

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

0
Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

0
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.

TOPPLISTA