Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv Arbetsmarknad Hon jobbar dag och natt för Ukraina

Hon jobbar dag och natt för Ukraina

Sedan kriget bröt ut har ingenjören Kateryna Mariushkina engagerat sig på heltid i Help Ukraine Gothenburg, HUG. Hon konstaterar att alla flyktingarna vill ha jobb, men att det är lätt att bli lurad. Nu har Sveriges Ingenjörer varit på HUG och informerat, för att ingen ska ”hamna i klorna på oseriösa arbetsgivare”.

Kateryna Mariushkina kom till Göteborg för 12 år sedan för att plugga en master på Chalmers. Sedan dess har hon bott kvar och jobbat som ingenjör. I januari slutade hon på sitt senaste jobb. Tanken var att hitta något nytt, men innan hon hann det så bröt kriget ut.

– Sedan dess har jag inte kunnat tänka på något annat. En ukrainsk kvinna, Katja Blank, la ut på Facebook att hon startat Help Ukraine Gothenburg och jag gick dit samma dag. Nu är jag volontär på heltid och jobbar med det dagar och nätter, säger hon.

Volontärarbetet är ett sätt att hjälpa till, men också att bearbeta sina egna känslor.

– Vi jobbar alla för att inte tänka på allt som händer. Att hjälpa andra hjälper till att processa så att vi kan sova på nätterna.

Kateryna Mariushkina kommer från Charkiv, som drabbats hårt av bombningar. Hon var där i januari och gick runt och tittade i de gamla kvarteren. Nu är mycket förstört.

– Så mycket av det som jag har barndomsminnen ifrån är borta. Mitt barndomshem, min skola. Det är inte bara de stora sakerna som spelar roll, utan små saker som är du som person. Nu får man bara acceptera och hoppas på att få komma tillbaka.

Har just skänkt tre ambulanser

Help Ukraine Gothenburg, HUG, jobbar både med hjälp till ukrainare som kommit till Västsverige och med hjälp till Ukraina. De har bland annat skickat mediciner och mat. De har också haft en kaffekampanj för att kunna köpa in en ambulans till ett barnsjukhus. Göteborgarna köpte 20 000 kaffekoppar, vilket resulterade i tre ambulanser som nu har lämnats över vid den ukrainska gränsen.

I Göteborg samarbetar HUG med Svenska kyrkan och har ett center dit man välkomnar ukrainare. Man delar ut kläder, skor, hygienprodukter, barnmat. Och förutom det så ger HUG information, har kurser och event.

– Vi är som ett vardagsrum som står öppet.

Inte jobba gratis

HUG:s första lokal råkade ligga tvärs över gatan från Sveriges Ingenjörers kontor i Göteborg. Det fick ombudsmännen som jobbar där att fundera på hur de kunde bidra.

– Vi erbjöd oss att prata om svensk arbetsmarknad och det tyckte HUG var en bra idé, berättar ombudsmännen Leilla Bezzazi och Katarina Atterström.

En annan ombudsman, Friedrich Heger, har tidigare pratat för utländska ingenjörer och det fick bli underlag för föreläsningen. Ytterligare en ombudsman, Karl Kataoka, började jaga lokal och fick ja från Göteborgs konserthus som ställde upp med lokal och fika.

Sveriges Ingenjörer föreläser hos Help Ukraine Gothenburg.
Leilla Bezzazi och Katarina Atterström (i mitten), ombudsmän på Sveriges Ingenjörer, pratar på Help Ukraine Gothenburg.

– Vi funderade på vad som var rätt nivå att prata på. Vi tog upp vad kollektivavtal är, att man inte ska jobba gratis, att man ska få ett anställningskontrakt, a-kassa, Arbetsförmedlingen och olika sajter där man kan hitta jobb, berättar Katarina Atterström.

– Och diskrimineringsfrågor, så att de känner till att man inte ska bli av med jobbet om man blir gravid eller är sjuk en dag, som man kan luras att tro, säger Leilla Bezzazi.

Namn på ukrainska
Katarina Atterström och Leilla Bezzazis namn skrivna på en skylt vid föreläsningen.

Föreläsningen blev uppskattad och Leilla Bezzazi och Katarina Atterström är beredda att föreläsa igen allteftersom det kommer fler flyktingar från Ukraina – även om de behöver göra det på fritiden.

– För att de som kommer inte ska hamna i klorna på oseriösa arbetsgivare, säger de.

Svårare för ingenjörer inom annat än it

HUG har gjort en enkät på Facebook om vad de ukrainare som kommit har för jobb. 186 personer svarade och spridningen av yrken var stor. Kateryna Mariushkina säger att it-ingenjörer klarar sig själva, de hittar jobb och den information de behöver. För andra ingenjörer är det inte lika självklart.

– Det första alla frågar är: Hur kan jag få ett jobb? En forskare som jobbat i 40 år på The National Academy of Sciences of Ukraine, ett riktigt framstående institut, frågade mig om jag tror att det går att få jobb som labbassistent. Vad som helst för att komma in i ett jobb.

Kateryna Mariushkina menar att invandrare är mer utsatta.

– Jag själv pluggade hårt på Chalmers och ville jobba. Jag brydde mig inte om jag fick låg lön. Som invandrare är det viktigare att ha jobb än att det är välbetalt, säger hon.

Hon vill inte låta för negativ. Till största delen känner hon att hon har värderats på sina jobb. Men hon känner att det är viktigt att alla får information om vad som gäller, för att inte bli besvikna. Hon är själv medlem i Sveriges Ingenjörer och råder andra att gå med i facket.

– Om man inte tror att man kan hitta all information själv så är det bra att bli medlem. Jag har lätt för att vara naiv. Jag tror gott om människor. ”De skulle inte ge mig lägre lön.” Men det händer.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så hittar du ett utlandsjobb och svar på allt du behöver veta

0
I den här guiden får du tips på hur du kan hitta ett utlandsjobb och allt praktiskt du måste tänka på – innan du flyttar utomlands – och när du flyttar hem.  
hand som skriver på kontrakt

Åtta tips – tänk på det här innan du skriver på

0
Skriver du på anställningsavtalet och tänker att villkoren enkelt går att omförhandla? Eller att villkor ”egentligen inte gäller”? Tänk då om.

Sveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

9
Efter invasionen av Ukraina har Ericsson sökt och beviljats tillstånd för export till Ryssland. Men bolaget har hävdat att exporten upphört.  Det har fått Sveriges Ingenjörer på Ericsson att reagera med besvikelse.
Ingenjörer i riksdagen 2022

Fler ingenjörer i riksdagen efter valet

0
De senaste två mandatperioderna har 12–13 av riksdagens 349 ledamöter varit ingenjörer. Nu har antalet ökat till minst 18 – och alla partier har minst en ledamot som är ingenjör.

Här är de 21 vanligaste frågorna om omställningsstudiestödet

0
Från den 1 oktober kan du söka stöd för att börja plugga nästa år med upp till 80 procent av lönen. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius svarar på 21 frågor om hur stödet fungerar.

Så söker du omställningsstudiestödet – en guide i sex steg

0
Den 1 oktober öppnar ansökan för att söka omställningsstudiestödet. Ingenjören  guidar dig i sex steg genom ansökningsprocessen. 

När Volvo Cars ställer om måste ingenjörerna ställa om

0
Om åtta år ska Volvo Cars inte längre göra bilar med förbränningsmotorer. För många ingenjörer på Volvo krävs att de kompetensutvecklar sig för att klara framtidens produktion och utvecklingsarbete.

8 av 10 unga ingenjörer vill bli chef

3
Bland ingenjörer under 40 år kan 80 procent tänka sig att bli chef. Det finns tecken på att den administrativa belastningen på chefer har minskat men fler pressas av oklara förväntningar och orealistiska mål.
V-huset LTH

Så skiljer andelen kvinnliga professorer mellan högskolorna – och inriktningarna

0
19,4 procent av professorerna inom teknik i Sverige är kvinnor. Här är statistiken och kommentarer från Lund, Jönköping och Högskolan Väst.  

Se upp så att flextiden inte blir en arbetsmiljöfälla

1
Flextid är en uppskattad förmån, men det finns också risker. Läs på hur avtalet är tänkt att tillämpas på din arbetsplats och var vaksam på hur mycket du egentligen jobbar.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Borde man prata mer om lön på arbetsplatsen?

3
Kan öppna löner vara ett sätt att öka pressen på arbetsgivaren att höja lönerna? Sveriges Ingenjörers förhandlingsexpert ger sin syn på saken.

TOPPLISTA