Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Så mycket får nyblivna pensionärer ut i förhållande till slutlönen

Så mycket får nyblivna pensionärer ut i förhållande till slutlönen

Att gå i pension innebär också att inkomsten minskar. Men hur mycket mindre blir det i plånboken? Det har Pensionsmyndigheten tittat närmare på i en ny rapport.

I samband med utformningen av det nya pensionssystemet tog Pensionsmyndigheten fram en teoretisk modell för att beräkna hur mycket kompensationsgraden blir för olika inkomstgrupper – alltså hur mycket olika typer av inkomstgrupper får ut i pension i förhållande till den inkomst de hade innan pensioneringen.

I en ny rapport har Pensionsmyndigheten nu tittat närmare på det verkliga utfallet. Den visar att de som gick i pension under 2020 fick ut mellan 75 och 86 procent av sin slutlön som nybliven pensionär. 2014 var motsvarande kompensationsgrad i genomsnitt mellan 72 och 81 procent.

Faktisk kompensationsgrad för födda 1955 som tog ut hel allmän pension 2020:

Inkomstgrupp Allmän pension, procent Allmän pension + tjänstepension, procent
Låg inkomst kvinna 68 86
Låg inkomst man 70 82
Medelinkomst kvinna 53 79
Medelinkomst man 58 84
Hög inkomst kvinna 40 75
Hög inkomst man 41 84

Mer i verkligheten än i teorin

Resultaten av de faktiska utfallen visar dessutom att kompensationsgraden i vissa fall är betydligt högre än vad de teoretiska modellerna visat.

– I förhållande till Pensionsmyndighetens standardtypfall, som ofta används i debatten om pensionsnivåerna, ser vi höga kompensationsgrader i verkligheten, säger Kristin Kirs som är analytiker på Pensionsmyndigheten.

Framför allt gäller det inkomsterna för medel- och höginkomsttagare. Där är den faktiska kompensationsgraden högre än den teoretiska kompensationsgraden för samtliga år för både män och kvinnor. För 2020 är den mellan 8 till 13 procentenheter högre än vad de teoretiska kompensationsgraderna visar.

Tar ut större del av tjänstepensionen

Det finns flera saker som kan förklara att kompensationsgraden är högre i verkligheten än i teorin. En förklaring är att inkomstutvecklingen inför pensionen av olika orsaker inte hänger med i den genomsnittliga inkomstutvecklingen som den teoretiska modellen bygger på. Rapporten konstaterar att samtliga grupper går ner i medianinkomst åren före pensionering och att minskningen av inkomsten är absolut störst i gruppen med hög inkomst.

En annan förklaring kan vara att fler väljer att ta ut tjänstepensionen tidsbegränsat och på så vis får en högre pension i början av sin pensionärstillvaro. Den teoretiska modellen bygger på ett livslångt uttag av tjänstepensionen.

Allmänna pensionen har ett tak

Om man tittar enbart på den allmänna pensionen så utgör den en mindre del av pensionen för personer med hög inkomst. Förklaringen är att den allmänna pensionen har ett maxtak, vilket gör att det bara är inkomster upp till motsvarande 532 500 kronor per år som försäkras.

– De högre inkomsterna är istället försäkrade genom tjänstepensionsavtal som bedöms omfatta drygt nio av tio löntagare, säger Kristin Kirs.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

0
Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Nu vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende.

Frustration bland studenter när kursvärderingar inte gör skillnad

0
Det finns problem som studenter tar upp i kursvärderingar år efter år. Men går det att byta ut en kursansvarig som inte tar till sig kritik? Ingenjören har undersökt hur det funkar på Linköpings tekniska högskola.

Manifestation mot villkoren för utländska forskare

1
Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som nyligen samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Volvo Cars

Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”

5
Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna som vill bli chefer har det här betytt att de inte fått chansen.

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

0
Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på de hetaste semesterfrågorna.
Patricia Quaglia och Sofia Johannesson

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

0
Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle och Chefer och ledarskap. Dessutom ökade valdeltagandet.

Här är årets 70 hetaste forskningsprojekt

0
Teknik i mänsklighetens tjänst var temat för årets IVA-lista över forskning med potential att förändra världen. Här är hela listan.

Tre metoder som tar udden av stressen

0
Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress i vardagen.
Arbetslöshet april 2020-april 2022

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

0
Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

0
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.

TOPPLISTA