Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Så mycket får nyblivna pensionärer ut i förhållande till slutlönen

Så mycket får nyblivna pensionärer ut i förhållande till slutlönen

Att gå i pension innebär också att inkomsten minskar. Men hur mycket mindre blir det i plånboken? Det har Pensionsmyndigheten tittat närmare på i en ny rapport.

I samband med utformningen av det nya pensionssystemet tog Pensionsmyndigheten fram en teoretisk modell för att beräkna hur mycket kompensationsgraden blir för olika inkomstgrupper – alltså hur mycket olika typer av inkomstgrupper får ut i pension i förhållande till den inkomst de hade innan pensioneringen.

I en ny rapport har Pensionsmyndigheten nu tittat närmare på det verkliga utfallet. Den visar att de som gick i pension under 2020 fick ut mellan 75 och 86 procent av sin slutlön som nybliven pensionär. 2014 var motsvarande kompensationsgrad i genomsnitt mellan 72 och 81 procent.

Faktisk kompensationsgrad för födda 1955 som tog ut hel allmän pension 2020:

Inkomstgrupp Allmän pension, procent Allmän pension + tjänstepension, procent
Låg inkomst kvinna 68 86
Låg inkomst man 70 82
Medelinkomst kvinna 53 79
Medelinkomst man 58 84
Hög inkomst kvinna 40 75
Hög inkomst man 41 84

Mer i verkligheten än i teorin

Resultaten av de faktiska utfallen visar dessutom att kompensationsgraden i vissa fall är betydligt högre än vad de teoretiska modellerna visat.

– I förhållande till Pensionsmyndighetens standardtypfall, som ofta används i debatten om pensionsnivåerna, ser vi höga kompensationsgrader i verkligheten, säger Kristin Kirs som är analytiker på Pensionsmyndigheten.

Framför allt gäller det inkomsterna för medel- och höginkomsttagare. Där är den faktiska kompensationsgraden högre än den teoretiska kompensationsgraden för samtliga år för både män och kvinnor. För 2020 är den mellan 8 till 13 procentenheter högre än vad de teoretiska kompensationsgraderna visar.

Tar ut större del av tjänstepensionen

Det finns flera saker som kan förklara att kompensationsgraden är högre i verkligheten än i teorin. En förklaring är att inkomstutvecklingen inför pensionen av olika orsaker inte hänger med i den genomsnittliga inkomstutvecklingen som den teoretiska modellen bygger på. Rapporten konstaterar att samtliga grupper går ner i medianinkomst åren före pensionering och att minskningen av inkomsten är absolut störst i gruppen med hög inkomst.

En annan förklaring kan vara att fler väljer att ta ut tjänstepensionen tidsbegränsat och på så vis får en högre pension i början av sin pensionärstillvaro. Den teoretiska modellen bygger på ett livslångt uttag av tjänstepensionen.

Allmänna pensionen har ett tak

Om man tittar enbart på den allmänna pensionen så utgör den en mindre del av pensionen för personer med hög inkomst. Förklaringen är att den allmänna pensionen har ett maxtak, vilket gör att det bara är inkomster upp till motsvarande 532 500 kronor per år som försäkras.

– De högre inkomsterna är istället försäkrade genom tjänstepensionsavtal som bedöms omfatta drygt nio av tio löntagare, säger Kristin Kirs.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Paola Israde Burrola

Mentorer hjälper nyanlända ingenjörer till jobb – fler platser behövs

0
Trots att arbetsgivarna skriker efter ingenjörer har nyanlända ingenjörer svårt att få jobb i Sverige. Men med Sveriges Ingenjörers mentorprogram ökar chanserna att få jobb rejält, visar en ny utvärdering.

Seg och omotiverad efter semestern? Här är förklaringen

0
Känner du dig omotiverad och seg inför jobbstarten? Det är inget konstigt. Så här kan du göra för att väcka lusten inför höstens arbete.

Löneväxling kan vara lönsamt – men se upp för sju fallgropar

0
Löneväxling för pensionssparande är populärt. Men det är egentligen få personer som stämmer in på de sju kriterier som krävs för att det faktiskt ska vara lönsamt.
Blöta fotspår på en brygga

Ingenjören tar semester – vi ses igen den 15 augusti!

0
Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören.se är vi tillbaka den 15 augusti. Trevlig sommar! 
Mest lästa artiklar på Ingenjören.se

Löneskillnader, nytt studiestöd och 4-dagarsvecka – det här är mest läst i år

0
Hur stor skillnad är det mellan ingenjörslönerna? Hur fungerar studiestödet för yrkesverksamma? Ska erfarna bli provanställda? Och hur funkar fyradagarsveckan i Belgien? Här är årets mest lästa artiklar på Ingenjören.se.
Johan Kreicbergs i Almedalen

Almedalen: ”Ingenjörerna är verkligen i centrum för diskussionerna”

0
Kompetensutveckling och livslångt lärande. Det är den viktigaste frågan för Sveriges Ingenjörer på Almedalsveckan. "Vi är lite oroliga för att det går för långsamt" säger Johan Kreicbergs.

Bara fyra svenska energibolag (av 284) är helt jämställda

0
Nätverket Kraftkvinnorna har undersökt hur jämställda svenska energibolag är. Fyra bolag finns på topplistan. 57 procent av bolagen fick noll poäng i undersökningens jämställdhetsindex.

Skatteavdrag gör a-kassan billigare

1
Den 1 juli infördes ett skatteavdrag för a-kassan och från och med årsskiftet höjs den övre åldersgränsen för att vara medlem och få ersättning från a-kassan.

Kan du komma med shorts till jobbet?

3
Varma sommardagar kan det vara skönt med shorts, linne och sandaler. Men vilka kläder är okej på jobbet? Ingenjören frågade sju ingenjörer i olika sektorer och branscher.
Camilla Frankelius

Inbetalningar till tjänstepension förlängs till 66 år – ”Hade velat få mer”

0
Ett års extra inbetalningar till tjänstepensionen blir det för alla som har ITP1. Dessutom förlängs sjukpensionen till att gälla till 66 år. Men Sveriges Ingenjörer hade velat se större förbättringar.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

”Hur gör jag om jag blir sjuk på semestern?”

2
Varför ska du sjukanmäla dig om du blir sjuk på semestern? Och kan din chef kräva att du har koll på jobbmejlen när du är ledig? Så här säger förbundsjuristen.

TOPPLISTA