Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Nytt verktyg förutspår kompetensbehoven

Nytt verktyg förutspår kompetensbehoven

Vilket programmeringsspråk är hetast just nu? Vilken kompetens kommer att vara mest efterfrågad om ett år? Och vilka yrken är på uppgång just nu? Nu lanseras ett nytt verktyg som kan förutsäga efterfrågan på digital kompetens inom data och IT. 

Tillväxtverket har tillsammans med UKÄ ett regeringsuppdrag som handlar om att främja kompetensförsörjningen av digital spetskompetens. I uppdraget ingår också arbetet med att förbättra tillgången till statistik och prognoser.

Det är bakgrunden till det nya verktyget digitalskills.se som lanserades i slutet av april.

Förutsäger behov av kompetens

– Verktyget fungerar som ett komplement till andra metoder för att förutsäga vad arbetsmarknaden konkret kommer att efterfråga framöver. Styrkan är volymen. Verktyget analyserar cirka en halv miljon platsannonser och kan visa vilka kompetenser och yrken som efterfrågas, berättar Fred Isaksson, civilingenjör och vd för Assedon som utvecklat verktyget på uppdrag av Tillväxtverket och UKÄ.

Digitalskills.se bygger på algoritmer som analyserar text från historiska platsannonser inom Data/IT från Arbetsförmedlingens platsbank, från 2006 och framåt. Sajten uppdateras med ny information en gång per kvartal. Förhoppningen är att det ska kunna ske varje månad inom kort.

Visualiseras i topplistor

Annonserna bearbetas och ur annonstexten hämtas relevanta ord och uttryck. Resultatet av behandlingen finns tillgängligt i ett öppet API. Förutom yrkestitlar och kompetenser tar analysen även med information om jobbets geografiska läge, företagsnamn och beskrivningar av egenskaper som finns med i annonstexten.

– Allt är byggt i öppen källkod vilket gör att det är öppet för alla att bygga vidare på tjänsten, säger Fred Isaksson.

På sajten visualiseras resultaten i topplistor och grafer över kompetenser och yrken. Förutom utvecklingen över tid, trender och prognoser för de närmaste 18 månaderna går det även att jämföra olika kompetenser, filtrera på enskilda yrkestitlar eller se resultaten för olika företag eller geografiska områden.

– För de olika yrkestitlarna går det exempelvis att se de vanligaste efterfrågade egenskaperna och andra yrken och kompetenser som också förekommer i samma annons, berättar Fred Isaksson.

Även studenter ser nyttan

Söker man exempelvis på yrket Software Engineer så visar den att det är ett yrke som är på uppgång, de vanligast efterfrågade kompetenserna för det yrket är Agile, C++ och Java och vanligt efterfrågade egenskaper för en Software Engineer är driven, social och ambition.

Tanken är att verktyget ska göra det lättare att förstå arbetsmarknadens behov av spetskompetens. Målgruppen är i första hand utbildningsanordnare som behöver ta hänsyn till trender och behov av digital kompetens för att utveckla relevanta utbildningar och andra personer som jobbar med kompetensförsörjning.

Men även studenter som testat verktyget ser fördelarna med att se vilka företag som söker vilken kompetens, hur fördelningen i landet ser ut och vilka spetskompetenser som är eftertraktade.

Fler användningsområden

Digitalskills.se finns nu ute i en betaversion och Fred Isaksson välkomnar feedback och kommentarer för förbättringar.

Han pekar på flera möjligheter att vidareutveckla verktyget med nya funktioner för exempelvis enskilda företag eller geografiska områden. Dessutom skulle verktyget kunna byggas ut med andra datakällor än Data/IT, men även med funktioner för exempelvis lönestatistik eller personalomsättning.

– Det finns många tänkbara målgrupper. Även individer som står inför en omställning i yrkeslivet kan ha nytta av verktyget för att anpassa sin inriktning, säger Fred Isaksson.

Bevisar metoden

Tillväxtverket och UKÄ har ansvar för finansiering och förvaltning av verktyget till och med slutet av oktober då regeringsuppdraget tar slut. Men alla inblandade parter ser stor potential med verktyget och avsikten är att verktyget ska utvecklas vidare även efter regeringsuppdragets slut.

– Det som är lanserat idag kan ses som en första version och ett bevis på metoden. Utrymmet för förbättring och utökning av verktyget är stort, säger Fred Isaksson.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

0
Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Nu vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende.

Frustration bland studenter när kursvärderingar inte gör skillnad

0
Det finns problem som studenter tar upp i kursvärderingar år efter år. Men går det att byta ut en kursansvarig som inte tar till sig kritik? Ingenjören har undersökt hur det funkar på Linköpings tekniska högskola.

Manifestation mot villkoren för utländska forskare

1
Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som nyligen samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Volvo Cars

Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”

5
Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna som vill bli chefer har det här betytt att de inte fått chansen.

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

0
Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på de hetaste semesterfrågorna.
Patricia Quaglia och Sofia Johannesson

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

0
Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle och Chefer och ledarskap. Dessutom ökade valdeltagandet.

Här är årets 70 hetaste forskningsprojekt

0
Teknik i mänsklighetens tjänst var temat för årets IVA-lista över forskning med potential att förändra världen. Här är hela listan.

Tre metoder som tar udden av stressen

0
Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress i vardagen.
Arbetslöshet april 2020-april 2022

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

0
Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

0
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.

TOPPLISTA