Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Byt jobb och höj din lön

Byt jobb och höj din lön

Det finns inget bättre sätt att höja sin lön än att byta jobb. Ingenjörer inom privat sektor som bytte jobb under förra året fick i genomsnitt en lönehöjning på 5 700 kronor – 3 000 kronor mer än de som stannade kvar.

Sveriges Ingenjörers lönestatistik för 2021 bekräftar ett känt mönster. Den genomsnittliga löneökningen blev förra året i genomsnitt 5 procent för de som inte bytte jobb. Men för de som bytte jobb blev löneökningen i genomsnitt 12 procent. Den som är missnöjd med sin lön ska med andra ord inrikta sig på att byta jobb.

Statistiken bygger på alla jobbyten, både inom företaget/koncernen och byte till en annan arbetsgivare.

Effekten avtar med åren

Jämför man löneökningar i kronor i privat sektor är det förvånansvärt jämnt mellan alla examensår (se diagram ovan). Bara några femårsgrupper – de med äldst och nyast examen – avviker något. Men i alla åldersgrupper är det stor skillnad i löneökningar mellan de som bytte jobb 2021 och de som inte gjorde det.

I genomsnitt fick ingenjörer i privat sektor som bytte jobb under förra året 5 700 kronor i löneökning. De som inte bytte jobb fick i genomsnitt 2 700 kronor.

Men statistiken visar också att det framför allt lönar sig att byta jobb i början och mitten av arbetslivet. Under den sista tredjedelen av yrkeslivet avtar effekten. För ingenjörer som bytt jobb i privat sektor som tog examen 1996 eller tidigare var löneökningen i kronor lägre än för dem med ett senare examensår.

Löneökningarna i procent minskar i takt med antal år i arbetslivet. Störst löneökning i procent fick ingenjörer i början av arbetslivet – som tog examen 2017–2021. Men även bland dem syns en tydlig skillnad i löneutveckling mellan de som bytte och inte bytte jobb. De som bytte jobb 2021 fick i genomsnitt en löneökning 16 procent, de som inte bytte jobb fick 9 procent.

Samma mönster i offentlig sektor

Även om lönerna är lägre i offentlig sektor gynnas ingenjörerna även där av att byta jobb. Och det gäller både för civilingenjörer och högskoleingenjörer. Civil- och högskoleingenjörer i staten, kommuner och regioner som bytte jobb 2021 fick en löneökning på 7–8 procent. De som inte bytte jobb i samma sektorer fick drygt 3 procent i löneökning.

 

 

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

0
Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Nu vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende.

Frustration bland studenter när kursvärderingar inte gör skillnad

0
Det finns problem som studenter tar upp i kursvärderingar år efter år. Men går det att byta ut en kursansvarig som inte tar till sig kritik? Ingenjören har undersökt hur det funkar på Linköpings tekniska högskola.

Manifestation mot villkoren för utländska forskare

1
Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som nyligen samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Volvo Cars

Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”

5
Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna som vill bli chefer har det här betytt att de inte fått chansen.

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

0
Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på de hetaste semesterfrågorna.
Patricia Quaglia och Sofia Johannesson

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

0
Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle och Chefer och ledarskap. Dessutom ökade valdeltagandet.

Här är årets 70 hetaste forskningsprojekt

0
Teknik i mänsklighetens tjänst var temat för årets IVA-lista över forskning med potential att förändra världen. Här är hela listan.

Tre metoder som tar udden av stressen

0
Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress i vardagen.
Arbetslöshet april 2020-april 2022

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

0
Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

0
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.

TOPPLISTA