Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Så mycket tjänar du på att byta jobb

Så mycket tjänar du på att byta jobb

Det finns inget bättre sätt att höja sin lön än att byta jobb. Ingenjörer inom privat sektor som bytte jobb under förra året fick i genomsnitt en lönehöjning på 5 700 kronor – 3 000 kronor mer än de som stannade kvar.

Sveriges Ingenjörers lönestatistik för 2021 bekräftar ett känt mönster. Den genomsnittliga löneökningen blev förra året i genomsnitt 5 procent för de som inte bytte jobb. Men för de som bytte jobb blev löneökningen i genomsnitt 12 procent. Den som är missnöjd med sin lön ska med andra ord inrikta sig på att byta jobb.

Statistiken bygger på alla jobbyten, både inom företaget/koncernen och byte till en annan arbetsgivare.

Effekten avtar med åren

Jämför man löneökningar i kronor i privat sektor är det förvånansvärt jämnt mellan alla examensår (se diagram ovan). Bara några femårsgrupper – de med äldst och nyast examen – avviker något. Men i alla åldersgrupper är det stor skillnad i löneökningar mellan de som bytte jobb 2021 och de som inte gjorde det.

I genomsnitt fick ingenjörer i privat sektor som bytte jobb under förra året 5 700 kronor i löneökning. De som inte bytte jobb fick i genomsnitt 2 700 kronor.

Men statistiken visar också att det framför allt lönar sig att byta jobb i början och mitten av arbetslivet. Under den sista tredjedelen av yrkeslivet avtar effekten. För ingenjörer som bytt jobb i privat sektor som tog examen 1996 eller tidigare var löneökningen i kronor lägre än för dem med ett senare examensår.

Löneökningarna i procent minskar i takt med antal år i arbetslivet. Störst löneökning i procent fick ingenjörer i början av arbetslivet – som tog examen 2017–2021. Men även bland dem syns en tydlig skillnad i löneutveckling mellan de som bytte och inte bytte jobb. De som bytte jobb 2021 fick i genomsnitt en löneökning 16 procent, de som inte bytte jobb fick 9 procent.

Samma mönster i offentlig sektor

Även om lönerna är lägre i offentlig sektor gynnas ingenjörerna även där av att byta jobb. Och det gäller både för civilingenjörer och högskoleingenjörer. Civil- och högskoleingenjörer i staten, kommuner och regioner som bytte jobb 2021 fick en löneökning på 7–8 procent. De som inte bytte jobb i samma sektorer fick drygt 3 procent i löneökning.

 

 

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Paola Israde Burrola

Mentorer hjälper nyanlända ingenjörer till jobb – fler platser behövs

0
Trots att arbetsgivarna skriker efter ingenjörer har nyanlända ingenjörer svårt att få jobb i Sverige. Men med Sveriges Ingenjörers mentorprogram ökar chanserna att få jobb rejält, visar en ny utvärdering.

Seg och omotiverad efter semestern? Här är förklaringen

0
Känner du dig omotiverad och seg inför jobbstarten? Det är inget konstigt. Så här kan du göra för att väcka lusten inför höstens arbete.

Löneväxling kan vara lönsamt – men se upp för sju fallgropar

0
Löneväxling för pensionssparande är populärt. Men det är egentligen få personer som stämmer in på de sju kriterier som krävs för att det faktiskt ska vara lönsamt.
Blöta fotspår på en brygga

Ingenjören tar semester – vi ses igen den 15 augusti!

0
Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören.se är vi tillbaka den 15 augusti. Trevlig sommar! 
Mest lästa artiklar på Ingenjören.se

Löneskillnader, nytt studiestöd och 4-dagarsvecka – det här är mest läst i år

0
Hur stor skillnad är det mellan ingenjörslönerna? Hur fungerar studiestödet för yrkesverksamma? Ska erfarna bli provanställda? Och hur funkar fyradagarsveckan i Belgien? Här är årets mest lästa artiklar på Ingenjören.se.
Johan Kreicbergs i Almedalen

Almedalen: ”Ingenjörerna är verkligen i centrum för diskussionerna”

0
Kompetensutveckling och livslångt lärande. Det är den viktigaste frågan för Sveriges Ingenjörer på Almedalsveckan. "Vi är lite oroliga för att det går för långsamt" säger Johan Kreicbergs.

Bara fyra svenska energibolag (av 284) är helt jämställda

0
Nätverket Kraftkvinnorna har undersökt hur jämställda svenska energibolag är. Fyra bolag finns på topplistan. 57 procent av bolagen fick noll poäng i undersökningens jämställdhetsindex.

Skatteavdrag gör a-kassan billigare

1
Den 1 juli infördes ett skatteavdrag för a-kassan och från och med årsskiftet höjs den övre åldersgränsen för att vara medlem och få ersättning från a-kassan.

Kan du komma med shorts till jobbet?

3
Varma sommardagar kan det vara skönt med shorts, linne och sandaler. Men vilka kläder är okej på jobbet? Ingenjören frågade sju ingenjörer i olika sektorer och branscher.
Camilla Frankelius

Inbetalningar till tjänstepension förlängs till 66 år – ”Hade velat få mer”

0
Ett års extra inbetalningar till tjänstepensionen blir det för alla som har ITP1. Dessutom förlängs sjukpensionen till att gälla till 66 år. Men Sveriges Ingenjörer hade velat se större förbättringar.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

”Hur gör jag om jag blir sjuk på semestern?”

2
Varför ska du sjukanmäla dig om du blir sjuk på semestern? Och kan din chef kräva att du har koll på jobbmejlen när du är ledig? Så här säger förbundsjuristen.

TOPPLISTA