Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Det här är frågorna om semester som många ställer nu

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på några frågor om semester som många medlemmar ställer nu.

Kan min arbetsgivare bestämma när jag ska ha semester i sommar?

Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

– Ja, semesterlagen ger anställda rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet under perioden 1 juni – 31 augusti.  Men du kan inte kräva när under perioden du ska vara ledig.

Jag vill hellre ta en längre semester på vintern – har jag rätt till det?

– Nej, du kan inte kräva det. Semesterlagen ger rätt till fyra veckors sommarsemester. Den femte semesterveckan kan du ta ut annan tid på året men du måste förstås få den beviljad. Det finns förstås inget hinder att du och arbetsgivaren kommer överens om att du tar en längre semester under en annan period än sommaren, men det är en förhandlingsfråga.

Hur länge får jag spara semesterdagar?

– Om man har fler än 20 betalda semesterdagar får man enligt semesterlagen spara de överskjutande dagarna. Semesterdagar kan sparas i fem år, om det inte finns någon annan lokal överenskommelse.

Min chef säger att alla konsulter måste vara tillgängliga under sommaren om något oväntat händer. Kan jag få någon ersättning för det?

– Huvudregeln är att semestern är till för vila och rekreation och du har ingen skyldighet att vara tillgänglig eller ha någon form av beredskap. Ett sådant krav kan leda till begränsningar som gör det svårt att exempelvis resa och besöka platser med dålig mobiltäckning. Kom alltså ihåg att du inte har en skyldighet att vara tillgänglig men om du känner att det funkar för dig ska du på förhand avtala om en ersättning. Kontakta ditt lokala fack eller Sveriges Ingenjörers rådgivning. I första hand ska arbetsgivararen se till att det finns personal på plats för oväntade händelser.

Kan chefen avbryta min semester – och vilken ersättning har jag i så fall rätt till?

– Ja, arbetsgivaren kan avbryta semestern om det finns tungt vägande skäl. Om det sker kan du ha rätt till ekonomiskt skadestånd. Det kan exempelvis vara kostnader för en bokad resa eller andra merkostnader. Om arbetsgivaren inte haft tillräckliga skäl för att avbryta semestern kan du ha rätt till ett allmänt skadestånd. Kontakta alltid din lokala fackförening eller Sveriges Ingenjörers rådgivning om du drabbas. Läs mer i artikeln Det här gäller vid indragen semester.

När jag började hos min arbetsgivare för tre år sedan fick jag förskottssemester. Nu byter jag jobb och slutar den i 1 augusti? Blir jag återbetalningsskyldig?

– Ja, huvudregeln är att man blir återbetalningsskyldig av förskottssemester om man säger upp sig själv inom fem år. Det sjätte året förfaller skulden. Men observera att du blir återbetalningsskyldig bara om du säger upp dig själv, inte om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist eller sjukdom. Läs mer i artikeln Så här fungerar förskottssemester.

Varför ska jag sjukanmäla mig om jag blir sjuk, jag är ju ändå ledig? Jag förlorar ju inkomst på grund av sjukpenning och karensavdrag.

– Semester är till för vila och rekreation och blir du sjuk får du inte den återhämtning som semestern är till för. Men ibland kan det vara svårt att avgöra när man är tillräckligt sjuk för en sjukanmälan. Känn efter och fundera på om du hade kunnat jobba. En lätt förkylning är ofta inget problem men om du har feber eller är så trött att du behöver vila ska du sjukanmäla dig. Då får du tillbaka dina semesterdagar och tänk på att även sjukdagar är semestergrundande. Läs mer i artikeln Hur gör jag om jag blir sjuk under semestern?

Jag tycker att det känns bra att kolla mejlen under semestern för att inte missa något viktigt. Kan jag tillgodoräkna mig tiden och spara några semesterdagar?

– Nej, semester kan bara tas ut som heldagar, inte som en del av dagen. Här är det i stället viktigt att komma överens med arbetsgivaren om vad som gäller om du kommer att arbeta i viss utsträckning under semestern. Det är inget krav som arbetsgivaren kan ställa, men om du vill det, kan en lösning vara att bryta den sammanhängande semestern med någon jobbdag.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Kan du komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar kan det vara skönt med shorts, linne och sandaler. Men vilka kläder är okej på jobbet? Ingenjören frågade sju ingenjörer i olika sektorer och branscher.
Camilla Frankelius

Inbetalningar till tjänstepension förlängs till 66 år – ”Hade velat få mer”

0
Ett års extra inbetalningar till tjänstepensionen blir det för alla som har ITP1. Dessutom förlängs sjukpensionen till att gälla till 66 år. Men Sveriges Ingenjörer hade velat se större förbättringar.

”Nu måste vi prata mer om den digitala arbetsmiljön”

0
– Vi måste ställa krav på vår digitala arbetsmiljö och inte acceptera krångliga system, säger Jan Gulliksen, professor och vicerektor på KTH. Han är årets mottagare av Levipriset från Sveriges Ingenjörer.

GUIDE: Intresserad av att bli trainee – det här ska du tänka på

0
Att bli trainee är ett bra sätt att börja karriären. Men kontrollera vilka anställningsvillkor som gäller och att det finns en tydlig plan för hela traineeperioden.
Gunnar Zackrisson, Eva Snis, Karl Stavaeus, Hanna Hartikainen, Pia Krantz, Jenny Strand och Sofia Johannesson

Ingenjörer som är chefer: ”Här är 42 råd om du vill bli chef”

0
En överväldigande majoritet av Sveriges ingenjörers medlemmar under 40 år kan tänka sig att bli chefer. Men hur gör man? Sju ingenjörer som är eller har varit chefer tipsar.

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.

Karriärplanen ger dig fördelar – genom hela arbetslivet

0
En karriärplan hjälper dig oavsett om du är i början, mitten eller i slutet av din karriär, om du söker ett nytt jobb, vill byta bransch eller helt enkelt vill fortsätta att utvecklas där du är. Så här gör du.

Klas jobbar på distans – 80 mil från kontoret

0
Sedan tio år sitter civilingenjören Klas Fredriksson oftast hemma i ett villaområde i Göteborg och sköter sitt arbete för Permascand, vars huvudkontor ligger ungefär 80 mil norrut.
Signatur

Klausuler kan bli hinder när du vill byta jobb

0
Det är inte ovanligt att arbetsgivare vill skriva in klausuler i anställningsavtalet som reglerar vad som gäller när du slutar. Men det här vill Sveriges Ingenjörer varna för. ”Det du skriver under gäller, så var försiktig.”

Mer kompetensutveckling när facket driver frågorna

0
Facklig representation på arbetsplatsen kan vara en fördel för anställda som vill utveckla sin kompetens. Det visar en studie från Umeå universitet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

”Jag var en överviktig stressad chef”

2
Med livet på högvarv och ett jobb han drömt om sa plötsligt kroppen stopp.  "Jag hade glömt bort att ta hand om mig själv" berättar Johan Hansson som nu vill varna andra för att göra samma misstag.

TOPPLISTA