Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Forskning & utbildning Manifestation mot villkoren för utländska forskare

Manifestation mot villkoren för utländska forskare

Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Samtidigt går Sverige miste om viktiga talanger. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm söndagen den 15 maj.

Banderollerna fladdrade i vårvinden när Mohammad Abuasbeh, ordförande för THS doktorandsektion vid KTH, öppningstalade på Sergels torg. Tidigare i år har liknande manifestationer hållits i Lund, Göteborg och Uppsala.

– Alla parter blir förlorare. Sverige går miste om kompetenta forskare samtidigt som forskarna tvingas leva i ovisshet, säger Mohammad Abuasbeh.

Nästa år måste Javier Cabrera, doktorand på KTH, söka uppehållstillstånd igen. Som det ser ut nu kan han bara få ett tillfälligt uppehållstillstånd. Foto: Björn Dickson.

En av dem som stod i snålblåsten på Sergels torg var Javier Cabrera, doktorand inom datalogi på KTH.

– Jag kan aldrig planera på lång sikt. Nästa år måste jag söka uppehållstillstånd igen och som det ser ut nu kan jag bara få ett tillfälligt uppehållstillstånd, säger Javier Cabrera som ursprungligen kommer från Cuba.

Lag sedan sommaren 2021

Bakgrunden är den utlänningslag som gäller sedan sommaren 2021. Lagen kräver, enligt Migrationsverkets tolkning, att den som kommer från ett land utanför EU och EES kan styrka att han eller hon kan försörja sig själv i minst 18 månader framåt, från den dag då Migrationsverket prövar ansökan om uppehållstillstånd.

Mohammad Abuasbeh säger att forskare från länder utanför EU och EES tvingas välja mellan att trygga sin försörjning, genom att ta ett arbete inom näringslivet, eller att kunna fortsätta med sin forskning och då leva i stor ovisshet.

Kan inte resa utomlands

Han kommer ursprungligen från Jordanien, kom till Sverige 2013 och forskar i energiteknik på KTH. För åtta månader sedan ansökte han om permanent uppehållstillstånd i Sverige.

– Sverige går miste om kompetenta forskare samtidigt som forskarna tvingas leva i ovisshet, säger Mohammad Abuasbeh, ordförande för THS doktorandsektion vid KTH. Foto: Björn Dickson.

– Jag väntar fortfarande på ett beslut. Medan jag väntar kan jag inte göra arbetsresor utomlands tillsammans med mina kolleger. Om jag lämnar landet får jag inte komma tillbaka innan jag har fått ett beslut om permanent uppehållstillstånd, säger Mohammad Abuasbeh.

Dagens tillämpning av utlänningslagen skapar problem för många doktorander och forskare som kommer från länder utanför EU och EES. Många av dem har etablerat sig och bildat familj i Sverige.

Enligt Mohammad Abuasbeh lägger staten 4–6 miljoner kronor på varje doktorand fram till examen och det är mellan 3 000 och 5 000 doktorander som påverkas av den nya utlänningslagen.

– Lagen kan alltså medföra ett miljardslöseri för det svenska samhället, säger Mohammad Abuasbeh.

Tidsbegränsade projekt

Den akademiska världen präglas av tidsbegränsade anställningar och projekt, även för etablerade forskare.

Lagen tar inte hänsyn till hur det fungerar i den akademiska världen. Det säger Teo Elmfeldt, ordförande för KTH:s studentkår. Foto: THS.

– Den nya lagen tar inte hänsyn till hur det fungerar i den akademiska världen. Finansieringsmodellen med mycket externa anslag gör att det är mycket tidsbegränsade anställningar och kontrakt som gäller. Det är inget som universiteten kan lösa i en handvändning. Det här är en politisk fråga. Nu verkar det som om en del politiker äntligen har börjat förstå vilken osäker värld som forskare ofta lever i, säger Teo Elmfeldt, ordförande för studentkåren vid KTH.

– Vi kräver ett undantag i utlänningslagen från kravet om 18 månaders garanterad försörjning framåt i tiden för doktorander och forskare, säger Teo Elmfeldt.

Björn Dickson

Det här innebär lagändringen

Den 22 juni 2021 röstade riksdagen för en förändrad utlänningslag och knappt en månad senare, den 20 juli, började den ändrade lagstiftningen gälla. Utöver att nya uppehållstillstånd nu är tidsbegränsade innebär regeländringarna att det ställs nya krav för att beviljas permanent uppehållstillstånd. Bland annat måste den sökande numera kunna försörja sig själv och ha haft uppehållstillstånd i Sverige i minst tre år. För doktorander och forskare gäller fyra år.

Ett tidigare tillägg till utlänningslagen gav utländska doktorander möjlighet att efter fyra års doktorandstudier eller forskning söka ett permanent uppehållstillstånd. Detta har nu slopats.

Nu krävs att man kan styrka att man har 18 månaders tryggad försörjning i Sverige för att få permanent uppehållstillstånd

5 KOMMENTARER

  1. We do not need to look at the rest of the world to know what’s right and wrong. Shouldn’t Sweden try to do better? We need all the competent people we can get in Sweden, everyone wins!

  2. Om nu forskningssätena gärna vill ha kvar sina doktorander så får de helt enkelt ge längre uppdrag som täcker in de 18 månader som krävs. Är det tjurskallighet från forskarvärlden som sätter käppar i hjulet för det?

  3. Hej Sura.
    tack för kommentaren. Din kommentar antyder att doktorander vill stanna efter doktorsexamen utan jobb. Det är inte vad doktoranderna frågar efter. De efterfrågar stabilitet. Anta att du efter en doktorsexamen får ett 6 månaders kontrakt för ett forskarjobb, eller handledande masterstudent, får du ett 6 månaders kontrakt och ett 6 månaders uppehållstillstånd. De flesta av dessa doktorander är nyligen gifta eller har mycket små barn. Får jag be dig att vara vänlig nog att förstå familjens vånda? Huvudfrågan är att be om stabilitet, och inte något annat.

    Slutligen kan politiken i ett land förändras, vi respekterar det. De flesta av doktoranderna respekterar det också, de är inte ens medborgare, så de har inte rösträtt. Men när politiken förändras bör det inte komma upp i en dålig situation för forskarsamhället. Det är vad hela forskarsamhället behöver stå för.

  4. Hur fungerar det i andra länder? Såvitt jag vet är det standard i hela resten av världen att du åker hem efter avslutade doktorandstudier om du inte får en post-doctjänst.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Kan du komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar kan det vara skönt med shorts, linne och sandaler. Men vilka kläder är okej på jobbet? Ingenjören frågade sju ingenjörer i olika sektorer och branscher.
Camilla Frankelius

Inbetalningar till tjänstepension förlängs till 66 år – ”Hade velat få mer”

0
Ett års extra inbetalningar till tjänstepensionen blir det för alla som har ITP1. Dessutom förlängs sjukpensionen till att gälla till 66 år. Men Sveriges Ingenjörer hade velat se större förbättringar.

”Nu måste vi prata mer om den digitala arbetsmiljön”

0
– Vi måste ställa krav på vår digitala arbetsmiljö och inte acceptera krångliga system, säger Jan Gulliksen, professor och vicerektor på KTH. Han är årets mottagare av Levipriset från Sveriges Ingenjörer.

GUIDE: Intresserad av att bli trainee – det här ska du tänka på

0
Att bli trainee är ett bra sätt att börja karriären. Men kontrollera vilka anställningsvillkor som gäller och att det finns en tydlig plan för hela traineeperioden.
Gunnar Zackrisson, Eva Snis, Karl Stavaeus, Hanna Hartikainen, Pia Krantz, Jenny Strand och Sofia Johannesson

Ingenjörer som är chefer: ”Här är 42 råd om du vill bli chef”

0
En överväldigande majoritet av Sveriges ingenjörers medlemmar under 40 år kan tänka sig att bli chefer. Men hur gör man? Sju ingenjörer som är eller har varit chefer tipsar.

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.

Karriärplanen ger dig fördelar – genom hela arbetslivet

0
En karriärplan hjälper dig oavsett om du är i början, mitten eller i slutet av din karriär, om du söker ett nytt jobb, vill byta bransch eller helt enkelt vill fortsätta att utvecklas där du är. Så här gör du.

Klas jobbar på distans – 80 mil från kontoret

0
Sedan tio år sitter civilingenjören Klas Fredriksson oftast hemma i ett villaområde i Göteborg och sköter sitt arbete för Permascand, vars huvudkontor ligger ungefär 80 mil norrut.
Signatur

Klausuler kan bli hinder när du vill byta jobb

0
Det är inte ovanligt att arbetsgivare vill skriva in klausuler i anställningsavtalet som reglerar vad som gäller när du slutar. Men det här vill Sveriges Ingenjörer varna för. ”Det du skriver under gäller, så var försiktig.”

Mer kompetensutveckling när facket driver frågorna

0
Facklig representation på arbetsplatsen kan vara en fördel för anställda som vill utveckla sin kompetens. Det visar en studie från Umeå universitet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

”Jag var en överviktig stressad chef”

2
Med livet på högvarv och ett jobb han drömt om sa plötsligt kroppen stopp.  "Jag hade glömt bort att ta hand om mig själv" berättar Johan Hansson som nu vill varna andra för att göra samma misstag.

TOPPLISTA