Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv Så bäddar du för 100 procent semester

Så bäddar du för 100 procent semester

Brukar du jobba, fast du har semester? Då är du knappast ensam. Men vem är det som säger att du ska vara tillgänglig när du är ledig? Här är fem konkreta tips som hjälper dig att hitta semesterkänslan och göra det till en tid för återhämtning.

Förr i tiden gick folk på semester. Då stängde verksamheten. Då kunde man inte kolla mejlen från segelbåten, ta ett möte innan kvällsdoppet och man svarade inte heller i jobbtelefonen under sina fyra veckors ledighet.

Se webbibariet

Sveriges Ingenjörer Play kan du (som loggar in) se webbinariet ”100 procent semester, finns det?” med Elizabeth Kuylenstierna.

– Så ser det inte ut längre. Vi har ändrat vårt sätt att vara på. Går det ens att säga att man ska vara 100 procent ledig idag? Vad är det som gör att vi inte tar semester när vi har semester, undrar Elizabeth Kuylenstierna, som tidigare i juni höll i ett webbinarium för Sveriges Ingenjörers medlemmar om semester och tid för återhämtning.

”Vi har trissat upp det”

Elizabeth Kuylenstierna konstaterar att detta är en förändring som pågått under en längre tid. Jobbet har blivit allt mer flexibelt och vi har fått verktygen som ger oss tillgång till jobbet under dygnets alla timmar. Många upplever att arbetet spiller över på fritiden, gränserna suddas ut.

Elizabeth Kuylenstierna

Hon berättar om en klient som kom till henne för att hon var sönderstressad. Hon berättade om sin chef som mejlade sent på kvällarna och hur hon själv satt med datorn efter det att barnen nattats för att jobba ikapp. Hon upplevde att arbetet pågick 24 timmar om dygnet, med pauser för att äta middag med familjen, duscha eller diska.

– Vi har trissat upp det. Vi har byggt upp en kultur där vi tror att vi måste vara tillgängliga och snabba, där allt mäts i prestationer och leverans. Vi har svårt att hitta våra egna gränser – hur vill just jag ha det?

Men på samma sätt som vi behöver tid för återhämtning i vardagen så är semestern viktig för att varva ned systemet för att vi sedan ska kunna varva upp igen inför höstens arbete.

Åtta störningsmoment på semestern

 1. Mobilen
 2. Mejlen
 3. Chefen
 4. Släkt och familj
 5. Vänner
 6. ”Måsten”
 7. Traditioner
 8. Sociala medier

Spända käkar och axlar

Elizabeth Kuylenstierna konstaterar att vi som människor är gjorda för att kunna springa snabbt och jobba hårt när det behövs. Men utan återhämtning och vila drabbas vi av en mängd åkommor – spända käkar och axlar, magsår, migrän, panikångest och utmattning.

– Det är inte så det är tänkt, vi behöver varva ned. Du behöver det, din kropp behöver det. Vi kan inte låtsas-ta semester, det blir inte återhämtning.

Idén om den perfekta semestern

Problemet är att det finns en massa krav och förväntningar på vad semester bör innehålla, både uttalade och outtalade. Och det handlar både om förväntningar på hur vi ska förhålla oss till jobbet, men även om hur den perfekta semestern bör vara.

Men finns de förväntningarna verkligen? Kräver din chef att du ska vara tillgänglig och vara med på möten när du är ledig? Eller finns de bara i ditt huvud, att du tror att andra förväntar sig saker av dig? undrar Elizabeth Kuylenstierna.

Fem tips för en avkopplad semester

 1. Stäng av och koppla bort. Det är nödvändigt för att komma i kontakt med dina egna tankar, behov och önskningar. Lägg bort mobilen och undvik sociala medier. Känns det svårt? Prova dig fram, testa att koppla bort någon dag och lägg märke till vad som händer. 
 2. Begränsa skärmar. Det ger utrymme för andra typer av aktiviteter som att spela brädspel eller berätta historier för varandra. Var lite kreativ om det känns svårt, låtsas att ni har strömavbrott eller är utan wifi.
 3. Ta tid för reflektion. Ligg kvar i sängen en stund på morgonen, lyssna på ljuden, känn efter hur du mår – är du hungrig eller törstig? Fundera över hur du vill att den här dagen ska bli. Samma sak på kvällen, fundera över hur dagen varit – har du lärt dig något nytt, blev du överraskad? 
 4. Använd andra sinnen. Lyssna, känn och smaka. Hur smakar maten? Hur låter skogen? Ge dig tid att uppleva i nuet – utan mobiler eller annat som stör dina intryck.
 5. Ta semestern på allvar. Ta dig själv på allvar. Vad är det du behöver? Hur vill du ha det?

– Gisslet med förväntningar är att vi inte pratar om dem. Prata med din chef, stäm av vilka krav och förväntningar som finns på dig under din semester, tipsar hon.

Det finns inga måsten

Fundera också på vilka krav och förväntningar du själv har på din semester. Listan över alla måsten kan bli lång – ni ska resa, träffa släkt och vänner, ordna grillkvällar, bygga altan, odla grönsaker, fixa i stugan och dessutom hinna med att läsa böcker i hängmattan.

Och den avkoppling du försöker få till blir störd av alla måsten, traditioner och krav från omgivningen – och inte minst, mobilen och sociala medier som ständigt pockar på uppmärksamhet.

– Men kom ihåg, det finns inga måsten. Fundera istället på vem det är som ställer alla krav och hur du egentligen vill ha det, påminner hon.

En jul i raggsockar

Elizabeth Kuylenstierna berättar om hur hon själv jobbat med sina krav och förväntningar. Hon berättar om hur hon tidigare alltid var stressad över julen, alla måsten och allt som skulle hinnas med. Men det hon egentligen längtade efter var en raggsockejul, att tassa omkring i pyjamasbyxor, se på film och mysa. Så hon bestämde sig för att släppa alla måsten och satsa på att skapa den jul hon egentligen drömde om.

Förra sommaren gjorde hon också något helt nytt – hon stängde ned sin verksamhet för att ta tre veckors sammanhängande semester.

– Först hade jag dåligt samvete för alla mina kunder och klienter, men jag har fått väldigt bra bemötande. Och det var så skönt, berättar hon.

Planera för det du vill, inte vad du borde

Elizabeth Kuylenstierna tror att det är viktigt att ta sig tid att fundera över hur du vill ha det på din semester, utifrån dina förutsättningar och livssituation. Vad längtar du efter? Vad är semester för dig och din familj?

– Gör en ny lista med saker du vill göra, istället för allt du tror att du borde göra, tipsar Elizabeth Kuylenstierna.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Camilla Frankelius

Inbetalningar till tjänstepension förlängs till 66 år – ”Hade velat få mer”

0
Ett års extra inbetalningar till tjänstepensionen blir det för alla som har ITP1. Dessutom förlängs sjukpensionen till att gälla till 66 år. Men Sveriges Ingenjörer hade velat se större förbättringar.

”Nu måste vi prata mer om den digitala arbetsmiljön”

0
– Vi måste ställa krav på vår digitala arbetsmiljö och inte acceptera krångliga system, säger Jan Gulliksen, professor och vicerektor på KTH. Han är årets mottagare av Levipriset från Sveriges Ingenjörer.

GUIDE: Intresserad av att bli trainee – det här ska du tänka på

0
Att bli trainee är ett bra sätt att börja karriären. Men kontrollera vilka anställningsvillkor som gäller och att det finns en tydlig plan för hela traineeperioden.
Gunnar Zackrisson, Eva Snis, Karl Stavaeus, Hanna Hartikainen, Pia Krantz, Jenny Strand och Sofia Johannesson

Ingenjörer som är chefer: ”Här är 42 råd om du vill bli chef”

0
En överväldigande majoritet av Sveriges ingenjörers medlemmar under 40 år kan tänka sig att bli chefer. Men hur gör man? Sju ingenjörer som är eller har varit chefer tipsar.

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.

Karriärplanen ger dig fördelar – genom hela arbetslivet

0
En karriärplan hjälper dig oavsett om du är i början, mitten eller i slutet av din karriär, om du söker ett nytt jobb, vill byta bransch eller helt enkelt vill fortsätta att utvecklas där du är. Så här gör du.

Klas jobbar på distans – 80 mil från kontoret

0
Sedan tio år sitter civilingenjören Klas Fredriksson oftast hemma i ett villaområde i Göteborg och sköter sitt arbete för Permascand, vars huvudkontor ligger ungefär 80 mil norrut.
Signatur

Klausuler kan bli hinder när du vill byta jobb

0
Det är inte ovanligt att arbetsgivare vill skriva in klausuler i anställningsavtalet som reglerar vad som gäller när du slutar. Men det här vill Sveriges Ingenjörer varna för. ”Det du skriver under gäller, så var försiktig.”

Mer kompetensutveckling när facket driver frågorna

0
Facklig representation på arbetsplatsen kan vara en fördel för anställda som vill utveckla sin kompetens. Det visar en studie från Umeå universitet.

Nya studiestödet är klart – studera med upp till 80 procent av lönen

15
Nu införs ett studiestöd som gör att yrkesverksamma kan studera med 80 procent av lönen. Redan 1 oktober kan du skicka din ansökan till CSN och från och med 1 januari 2023 kan du börja studera.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

”Jag var en överviktig stressad chef”

2
Med livet på högvarv och ett jobb han drömt om sa plötsligt kroppen stopp.  "Jag hade glömt bort att ta hand om mig själv" berättar Johan Hansson som nu vill varna andra för att göra samma misstag.

TOPPLISTA