Karriärplanen ger dig fördelar – genom hela arbetslivet

– Om vi aktivt karriärplanerar och gör det på ett strukturerat sätt då är också chansen större att vi når jobbet vi vill ha, jobbet där vi trivs och kan utvecklas, säger Lisa Rosengren, karriärrådgivare på TRR och författare till Karriärhandboken.

Vem har nytta av en karriärplan? Alla, enligt karriärrådgivaren Lisa Rosengren. ”Karriärplanen hjälper dig att förstå vad du längtar efter så att du tar vara på möjligheterna när de öppnas”, säger hon.

Det är  förstås långt ifrån alla som karriärplanerar, men som ändå landar på ett bra jobb. Det kan vara tillfälligheter, tur eller en intuitiv känsla som visat vägen i karriären.

Men utan en tydlig plan är risken stor att du en dag vaknar upp och inser att du ”bara hamnat” där du är – och vantrivs med ditt jobb. Att planera sin karriär kan på så vis hjälpa dig att ”hamna” mer rätt i arbetslivet.

Inte bara för jobbsökare

– Om vi aktivt karriärplanerar och gör det på ett strukturerat sätt då är också chansen större att vi når jobbet vi vill ha, jobbet där vi trivs och kan utvecklas, säger Lisa Rosengren, karriärrådgivare på TRR och författare till Karriärhandboken.

Att göra en karriärplan kan därför vara värdefullt oavsett om du är i början, mitten eller i slutet av din karriär, om du söker ett nytt jobb, vill byta bransch eller helt enkelt vill fortsätta att utvecklas där du är.

– Den hjälper dig att förstå vad du längtar efter så att du tar möjligheterna när det öppnas en möjlighet, säger Lisa Rosengren.

Så gör du en karriärplan

Det behöver inte heller vara särskilt krångligt eller svårt att göra en karriärplan. Grovt sett handlar det om tre steg – reflektera, planera och agera. Reflektera över hur ditt arbete ser ut idag, vad du trivs med och hur du vill fortsätta utvecklas. Planera för vad som krävs för att du ska ta dig vidare och agera – lägg upp en konkret plan för dina första steg på den resan.

Karriärplanens tre steg:

  1. Reflektera. Fundera över hur du har det på jobbet och hur du skulle vilja ha det. Vilka arbetsuppgifter trivs du med? Hur trivs du med kollegorna, ledarskapet och företagskulturen? Längtar du efter nya arbetsuppgifter eller vill du utvecklas djupare i din roll? Vill du ha större ansvar eller jobba nära kunder? Om du är osäker på vad du vill kan du göra en inventering med hjälp av övningen Packa väskan (se nedan).
  2. Planera. Fundera över vad som krävs för att du ska ta dig vidare och hur du ger dig själv möjligheter att ta nästa steg. Vad behöver du lära dig mer av? Var finns de jobben du vill ha? Vilka känner du som du kan ta hjälp av för att komma vidare?
  3. Agera. Bestäm vilket det första lilla steget är. Kanske behöver du gå en kurs, omvärldsbevaka eller nätverka. Första steget kan även vara att se över ditt CV och din Linkedinprofil.

Lisa Rosengren tipsar om att göra sin karriärplanering två gånger per år – i januari och juli.

Sju faktorer som ger framgång i karriären

1. Var nyfiken och omvärldsbevaka.

2. Se till att du har relevanta kunskaper.

3. Nätverka och var generös med dina kontakter.

4. Gör ett kanonbra jobb där du är idag.

5. Ringa in ditt ”varför” och kommunicera det på ett engagerat sätt.

6. Var hjälpsam och sträck ut en hand. Våga också be om hjälp.

7. Stärk ditt personliga varumärke. Var en person som andra vill samarbeta med.

– Det är bra att inte göra det för sällan, då är risken stor att man glömmer bort hur man tänkte och planerade. Om du gör det regelbundet är du dessutom bra rustad inför ditt medarbetarsamtal, tipsar Lisa Rosengren.

Ser till att du hänger med

För den som vill byta jobb, ta nya vägar i karriären eller söka sig till en ny bransch blir karriärplaneringen en guide som hjälper dig att hitta vägen framåt.

Men karriärplanen är minst lika viktig för den som trivs på sitt jobb och inte alls har några planer på att söka sig vidare. Den kan vara ett stöd för att säkerställa att du fortsätter att utvecklas där du är. Att du hänger med i utvecklingen, lär dig ny teknik och håller dig engagerad och aktiv i jobbet.

– Om man stannar länge på ett företag är risken stor att man stagnerar och tappar energi. Karriärplaneringen kan då vara ett verktyg för att se till att du har relevanta kunskaper och fortsätter göra ett bra jobb där du är idag.

Detta kan i sin tur vara värdefullt om du en dag trots allt väljer att söka dig vidare till ett nytt jobb. Genom att vara intresserad och driven i jobbet lägger du också grunden för bra referenser framöver.

Låt inte din ålder begränsa dig

Vad du värdesätter i arbetslivet kan dessutom förändras över tid. I slutet av karriären är det kanske andra saker som lockar än när du är ung och nyutbildad eller när du är mitt i småbarnslivet.

– Jag tänker mig karriär som en klätterställning, att den kan ta olika vägar. Att göra karriär kan innebära att du klättrar åt sidan, snett uppåt, eller neråt. Du kan vara anställd eller köra eget, vara chef eller specialist och det kan variera över tiden, poängterar hon.

För den som är 55+ kan det därför vara av stort värde att se över sitt arbetsliv och fundera över hur man vill att de sista åren i karriären ska se ut. Vad behöver du för att ha ett bra och hållbart arbetsliv de sista tio åren? Vill du starta eget eller ta en ny roll i företaget? Vill du växla ned eller växla upp? Kanske längtar du efter att göra något helt annat?

– Låt inte din ålder begränsa dig själv eller andra, gör en karriärplanering för dina sista år. Visa ditt glitter, att du är nyfiken, engagerad och vill fortsätta utvecklas. Och låt dig inspireras av andra i din omgivning, tipsar Lisa Rosengren.

Bjussa på dina kontakter

Tänk också på att vara generös med dina kunskaper, erfarenheter och kontakter – och hjälp andra att ta sig dit de vill i karriären.

Att vara hjälpsam, nätverka och vara en person som andra talar gott om är nämligen några av de viktigaste nycklarna för att lyckas i karriären, enligt Lisa Rosengren.

– Nätverka och var generös, bjussa på dina kontakter och dela med dig av din kunskap. Det är värdefullt att känna att du har hjälpt någon annan vidare i karriären, oavsett om de kan bjuda igen tjänsten eller inte, säger Lisa Rosengren.

Anna Nyström

Övning: Packa väskan för din karriär

1. Vilket av mina jobb har varit roligast, och varför? Skriv ned allt som kan ha bidragit till att du trivdes på jobbet – arbetsuppgifter, kollegor, arbetsmiljön, kulturen, ledarskapet eller värderingar.

2. Vad vill jag ta med mig i nästa jobb? Det kan till exempel vara konkreta arbetsuppgifter, din roll och ansvar, dina möjligheter att påverka eller möjligheten att jobba på distans hemifrån.

3. Vad vill jag inte ta med mig i nästa jobb? Skriv ned allt som du vill slippa i ditt nya jobb. Det kan vara stress, bristande utvecklingsmöjligheter, osunda värderingar eller arbetsuppgifter som du inte trivs med.

4. Vad vill jag lägga till i nästa jobb? Lista allt du saknar som du önskar ska finnas på ditt nya jobb.

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar