Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjörskarriär Byta jobb Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett...

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

Hur ska man göra om man sökt ett riktigt drömjobb men får ett annat jobberbjudande? Och vad kan man fråga en arbetsgivare utan att bränna sina chanser? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.

Ska jag berätta på anställningsintervjun att jag söker andra jobb?

May Molin
May Molin

– Jag tycker att det är bäst att vara ärlig. Alla rekryterare och de flesta arbetsgivare vet att många söker flera jobb samtidigt. Man väljer inte bort en kandidat för att han eller hon söker fler jobb. Du kan få frågor om vilka jobb du har sökt, framför allt om det är samma slags roll som du söker hos andra. Det är en rimlig fråga men du behöver inte berätta hos vilka arbetsgivare du har sökt.

Vad kan jag göra om jag får ett jobberbjudande men vill hellre ha ett annat jobb – och där jag väntar på besked?

– Här är det svårt att ge ett enkelt svar eftersom det beror på så många olika faktorer. Det generella rådet är att kontakta rekryteraren för jobbet du helst vill ha och berätta om din situation. Säg att du är oerhört intresserad men att du har blivit erbjudan ett annat jobb som du har sökt. Fråga hur dina chanser för ”drömjobbet” ser ut? Hur många som har sökt och hur många som är kvar i processen.

Kan inte det uppfattas som ”pushigt” och krävande?

– Nej, inte alls. Är du en av de mest intressanta kandidaterna är det inte omöjligt att rekryteraren försöker boka en intervju med kort varsel. Hur arbetsgivaren/rekryteraren svarar ger dig också information om hur du ligger till, och det behöver du veta för att kunna ta ett beslut. Helt enkelt hur stora dina chanser är att få jobbet som du hoppas på.

Finns det fler faktorer som kan påverka?

– Ja framför allt vilken situation du befinner dig i. Jag coachar medlemmar i Sveriges Ingenjörer och trots att det är en stor efterfrågan på ingenjörer har en del av dem, framför allt nyanlända, svårare att få jobb. I en sådan situation är det klokt att tacka ja till ett seriöst jobberbjudande. Men om du har ett jobb som känns okej har du naturligtvis råd att vara mer kräsen.

Vad kan jag göra om jag känner mig tveksam till jobbet som jag har fått?

– Fundera på varför du känner dig tveksam. Känns din roll otydlig ska du be att få svar på dina frågor. Har mötet varit för kort med din blivande chef eller har du inte fått träffa de närmsta kollegorna? Fråga om det går att boka ett möte. Det kan vara en viktig pusselbit för att känna om du kommer att trivas.

Kan jag begära betänketid om jag får ett jobberbjudande?

– Några dagars betänketid är fullt rimligt men inte mer. Arbetsgivare vill inte riskera att tappa någon av de andra toppkandidaterna om du tackar nej.

Vad händer om jag skriver under ett anställningskontrakt och ångrar mig?

– Det är inte en bra situation och den ska man undvika. Ibland blir det nödvändigt och jag vill inte påstå att man blir bränd för alltid hos arbetsgivaren. Men gör allt du kan för att inte behöva bryta ett avtal.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Läkemedelsverket, FMV och LTU

Avtal klart för staten – studiestöd, färre visstider och undantag vid uppsägning

0
Nu är ett nytt avtal om omställning och anställningsskydd klart för anställda i statlig sektor. I stort sett ger avtalet samma villkor som i privat sektor. Men det finns några skillnader.

Studiebidrag till yrkesverksamma och billigare a-kassa – här är nya lagarna

0
Studiebidrag för vidareutbildning, nya turordningsregler, skatteavdrag för avgiften till a-kassan och lägre kostnad för vissa ”gröna” tjänstebilar. Under sommaren infördes flera nya lagar och regler.
Paola Israde Burrola

Mentorer hjälper nyanlända ingenjörer till jobb – fler platser behövs

0
Trots att arbetsgivarna skriker efter ingenjörer har nyanlända ingenjörer svårt att få jobb i Sverige. Men med Sveriges Ingenjörers mentorprogram ökar chanserna att få jobb rejält, visar en ny utvärdering.

Seg och omotiverad efter semestern? Här är förklaringen

1
Känner du dig omotiverad och seg inför jobbstarten? Det är inget konstigt. Så här kan du göra för att väcka lusten inför höstens arbete.

Löneväxling kan vara lönsamt – men se upp för sju fallgropar

0
Löneväxling för pensionssparande är populärt. Men det är egentligen få personer som stämmer in på de sju kriterier som krävs för att det faktiskt ska vara lönsamt.
Blöta fotspår på en brygga

Ingenjören tar semester – vi ses igen den 15 augusti!

0
Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören.se är vi tillbaka den 15 augusti. Trevlig sommar! 
Mest lästa artiklar på Ingenjören.se

Löneskillnader, nytt studiestöd och 4-dagarsvecka – det här är mest läst i år

0
Hur stor skillnad är det mellan ingenjörslönerna? Hur fungerar studiestödet för yrkesverksamma? Ska erfarna bli provanställda? Och hur funkar fyradagarsveckan i Belgien? Här är årets mest lästa artiklar på Ingenjören.se.
Johan Kreicbergs i Almedalen

Almedalen: ”Ingenjörerna är verkligen i centrum för diskussionerna”

0
Kompetensutveckling och livslångt lärande. Det är den viktigaste frågan för Sveriges Ingenjörer på Almedalsveckan. "Vi är lite oroliga för att det går för långsamt" säger Johan Kreicbergs.

Bara fyra svenska energibolag (av 284) är helt jämställda

0
Nätverket Kraftkvinnorna har undersökt hur jämställda svenska energibolag är. Fyra bolag finns på topplistan. 57 procent av bolagen fick noll poäng i undersökningens jämställdhetsindex.

Skatteavdrag gör a-kassan billigare

1
Den 1 juli infördes ett skatteavdrag för a-kassan och från och med årsskiftet höjs den övre åldersgränsen för att vara medlem och få ersättning från a-kassan.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER