Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv Bara fyra svenska energibolag (av 284) är helt jämställda

Bara fyra svenska energibolag (av 284) är helt jämställda

Nätverket Kraftkvinnorna har undersökt hur jämställda svenska energibolag är. Fyra bolag finns på topplistan – och är därmed de mest jämställda bolagen i branschen. 57 procent av bolagen fick noll poäng i undersökningens jämställdhetsindex.

För andra årets i rad har nätverket Kraftkvinnorna gjort en jämställdhetsundersökning av svenska energibolag. I år ingår 284 energibolag i granskningen.

Undersökningen

Kraftkvinnornas undersökning utgår från statistik från SCB:s företagsregister (maj 2022). Därtill har kompletterande data samlats in och sammanställts av medlemmar i Kraftkvinnornas styrelse. Urvalet har avgränsats till företag med fem eller fler anställda. Totalt ingår 284 företag i undersökningen.

Varje bolag har tilldelats poäng efter tre kriterier, där var och ett ger en poäng.  

  1. Könsfördelningen i styrelsen är 40–60 procent kvinnor.
  2. Könsfördelningen bland medarbetarna är 40–60 procent kvinnor.
  3. Vd eller styrelseordförande är kvinna.

Fyra bolag har i år får full pott – tre poäng – och toppar därmed Kraftkvinnornas topplista. 22 bolag får två poäng (varav ett för jämställd styrelse) och kvalar därmed in på den gröna listan. (Se listorna längre ner.)

162 energibolag – 57 procent av bolagen i granskningen får noll poäng i Kraftkvinnornas jämställdhetsindex. Av dem saknar mer än en fjärdedel helt kvinnor i styrelsen. Det visar att jämställdhet inte är en högprioriterad fråga i branschen, menar Karin Jönsson på Eon som sitter i Kraftkvinnornas styrelse och är en av författarna till rapporten.

En styrelse består ofta av minst sex, ibland upp till tio personer. Det är tråkigt att se att det är en så stor andel bolag som inte är på frågan över huvud taget, säger hon.

Politikerna har ett ansvar

Kraftkvinnornas granskning visar att det finns en stor spridning bland företagen som har kvalat in på deras jämställdhetslistor. Där finns en blandning av stora, mellanstora små, privata, statliga och kommunala bolag.

Karin Jönsson ((th) och Helena Olssén (tv) från Kraftkvinnorna pratade om jämställdhet i energibolagen på Almedalen. Foto: Anette Persson.

Karin Jönsson menar att är viktigt att uppmärksamma bolag som prioriterar jämställdhet oavsett storlek. Det är också ett av skälen till att göra granskningen.

Jämställdhetsgranskningar görs i allmänhet av stora bolag, ofta börsbolag. Mindre och mellanstora privata, statliga eller kommunala bolag hamnar ofta under radarn, trots att många jobbar där och bolagen är som ett skyltfönster för branschen, säger Karin Jönsson.

I energibranschen finns också en hel del bolag med politiskt tillsatta styrelser.

Där har valberedningarna ett ansvar för att det sker en förändring. Nu är det valår och vi uppmanar alla att fundera på hur de kan bidra till mer jämställda bolagsstyrelser.  Nästa år vill vi se fler jämställa energibolag.

De bolag som anges som nya fanns inte på Kraftkvinnornas topplista eller på den gröna listan 2021. 

Kraftkvinnornas topplista
Bixia AB Ny
Stockholms Gas AB Ny
Svea Vid Offshore AB
Svenska Kraftnät

 

Kraftkvinnornas gröna lista
E.ON Energiinfrastruktur Ny
Gasolnätet Stockholm AB
GodEl i Sverige AB
Gotlands Elnät AB
Halmstads Energi och Miljö AB
Kalmar Energi Elnät AB Ny
Kalmar Energi Värme AB Ny
Karlstads Energi AB
Lekebergs Bioenergi AB
Lerum Energi AB Ny
Leva i Lysekil AB Ny
Nacka Energi AB Ny
SR Energy AB Ny
Sundsvall Elnät AB
Telge Energi AB
Tidaholms Energi AB
Umeå Energi AB
Vara Energi ekonomisk förening
Vattenfall AB
Vattenfall Eldistribution AB
Västerbergslagens Elnät AB Ny
Österlens Kraft AB Ny

De flesta heter Anders

Undersökningen har också tittat på vilka namn som är vanligast bland vd:ar och styrelseordföranden på svenska energibolag. På tio-i-topplistan av över vanligaste tilltalsnamn på styrelseordföranden finns inga kvinnonamn. På listan över tilltalsnamn för vd:ar finns Anna på delad åttondeplats.

Placering Antal Vanligaste namn på styrelseordförande
1 19 Anders
2 10 Johan
10 Mats
4 9 Peter
9 Tomas/Thomas
6 8 Jan
7 7 Björn
8 5 Bo
5 Per/Pär
5 Fredrik
5 Christer
5 Mikael/Michael/Micael

 

Placering Antal Vanligaste namn på verkställande direktör
1 15 Anders
2 12 Johan
3 9 Stefan
9 Björn
5 8 Peter
8 Håkan
7 7 Jonas
8 6 Martin
6 Jan
6 Anna

Kraftkvinnorna

Kraftkvinnorna är en förening och ett nätverk som bildades 2015 för att synliggöra och lyfta kompetenta kvinnor i energibranschen. Man har ett uttalat mål att öka andelen kvinnor bland medarbetare, i styrelser och ledningsgrupper i svenska energibolag.

 

 

 

 

 

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Läkemedelsverket, FMV och LTU

Avtal klart för staten – studiestöd, färre visstider och undantag vid uppsägning

0
Nu är ett nytt avtal om omställning och anställningsskydd klart för anställda i statlig sektor. I stort sett ger avtalet samma villkor som i privat sektor. Men det finns några skillnader.

Studiebidrag till yrkesverksamma och billigare a-kassa – här är nya lagarna

0
Studiebidrag för vidareutbildning, nya turordningsregler, skatteavdrag för avgiften till a-kassan och lägre kostnad för vissa ”gröna” tjänstebilar. Under sommaren infördes flera nya lagar och regler.
Paola Israde Burrola

Mentorer hjälper nyanlända ingenjörer till jobb – fler platser behövs

0
Trots att arbetsgivarna skriker efter ingenjörer har nyanlända ingenjörer svårt att få jobb i Sverige. Men med Sveriges Ingenjörers mentorprogram ökar chanserna att få jobb rejält, visar en ny utvärdering.

Seg och omotiverad efter semestern? Här är förklaringen

1
Känner du dig omotiverad och seg inför jobbstarten? Det är inget konstigt. Så här kan du göra för att väcka lusten inför höstens arbete.

Löneväxling kan vara lönsamt – men se upp för sju fallgropar

0
Löneväxling för pensionssparande är populärt. Men det är egentligen få personer som stämmer in på de sju kriterier som krävs för att det faktiskt ska vara lönsamt.
Blöta fotspår på en brygga

Ingenjören tar semester – vi ses igen den 15 augusti!

0
Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören.se är vi tillbaka den 15 augusti. Trevlig sommar! 
Mest lästa artiklar på Ingenjören.se

Löneskillnader, nytt studiestöd och 4-dagarsvecka – det här är mest läst i år

0
Hur stor skillnad är det mellan ingenjörslönerna? Hur fungerar studiestödet för yrkesverksamma? Ska erfarna bli provanställda? Och hur funkar fyradagarsveckan i Belgien? Här är årets mest lästa artiklar på Ingenjören.se.
Johan Kreicbergs i Almedalen

Almedalen: ”Ingenjörerna är verkligen i centrum för diskussionerna”

0
Kompetensutveckling och livslångt lärande. Det är den viktigaste frågan för Sveriges Ingenjörer på Almedalsveckan. "Vi är lite oroliga för att det går för långsamt" säger Johan Kreicbergs.

Bara fyra svenska energibolag (av 284) är helt jämställda

0
Nätverket Kraftkvinnorna har undersökt hur jämställda svenska energibolag är. Fyra bolag finns på topplistan. 57 procent av bolagen fick noll poäng i undersökningens jämställdhetsindex.

Skatteavdrag gör a-kassan billigare

1
Den 1 juli infördes ett skatteavdrag för a-kassan och från och med årsskiftet höjs den övre åldersgränsen för att vara medlem och få ersättning från a-kassan.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Teknologstudenter

37 råd – Det här hade vi velat veta när vi började plugga till ingenjör

6
Att vara ny teknologstudent är tufft för de flesta. Här ger några teknologstudenter och några som tagit examen sina råd.

TOPPLISTA