Skatteavdrag gör a-kassan billigare

Att vara med i a-kassan blir billigare efter det skattedrag som infördes den 1 juli. Illustration: Getty Images.

Den 1 juli infördes ett skatteavdrag för a-kassan och från och med årsskiftet höjs den övre åldersgränsen för att vara medlem och få ersättning från a-kassan.

Den 1 juli infördes ett skatteavdrag på 25 procent på medlemsavgiften till a-kassan. Du behöver inte aktivt göra något själv, a-kassan meddelar Skatteverket och avdraget kommer automatiskt i samband med deklarationen.

Avgiften till Akademikernas a-kassa är 130 kronor i månaden och efter skatteavdraget blir den faktiska kostnaden ungefär 100 kronor.

Åldersgränsen höjs

Riksdagen har också beslutat att höja åldersgränserna för pensionssystemet och som en effekt av det höjs åldersgränsen för ersättning från a-kassan med ett år. Från nästa år kan du få ersättning från a-kassan till du fyller 66 år. Höjningen innebär också att du kan vara medlem i a-kassan ett år längre, alltså till du är 66 år.  Lagen träder i kraft den 1 januari 2023 och förändringen gäller för dem som fyller 65 år 2023.

1 kommentar

  • Khalid Othman

    Hi,

    Thank you for sharing such info.
    I’m happy to find this and learn more about the Swedish system.

    07 juli 2022

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Kolla och ändra i din tjänstepension på en ny sajt

Kolla och ändra i din tjänstepension på en ny sajt

Den 11 mars flyttar allt innehåll från Collectum till Avtalat. Där hittar tjänstemän i privat sektor information om sin tjänstepension, väljer förvaltare, efterlevandeskydd och kan ställa frågor.
Fler artiklar