Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv Studiebidrag till yrkesverksamma och billigare a-kassa – här är nya lagarna

Studiebidrag till yrkesverksamma och billigare a-kassa – här är nya lagarna

Studiebidrag för vidareutbildning, nya turordningsregler, skatteavdrag för avgiften till a-kassan och lägre kostnad för vissa ”gröna” tjänstebilar. Under sommaren infördes flera nya lagar och regler. Läs om dem här.

Ändrade turordningsregler

Den 30 juni 2022 trädde nya Lagen om anställningsskydd i kraft och den 1 oktober börjar den gälla. Nu får tre arbetstagare undantas från turordningen och den som blir uppsagd av personliga skäl får ingen lön, även om det pågår en tvist i arbetsdomstolen. Dessutom försvinner allmän visstidsanställning och ersätts av särskild visstidsanställning. Läs mer om förändringarna av Las i den här artikeln.

Studiestöd för yrkesverksamma

Förändringarna i Las ger också yrkesverksamma ett nytt studiebidrag, ett så kallat omställningsstöd. Maxbeloppet är 21 300 kronor i månaden (men i kombination med extra stöd för alla med kollektivavtal blir det möjligt att få 80 procent av lönen i studiebidrag). Redan 1 oktober kan du skicka din ansökan till CSN och från och med 1 januari 2023 kan du börja studera. Läs mer om det nya studiestödet i den här artikeln.

Skatteavdrag för a-kassan

Den 1 juli infördes ett skatteavdrag på 25 procent på medlemsavgiften till a-kassan. Du behöver inte aktivt göra något själv, a-kassan meddelar Skatteverket och avdraget kommer automatiskt i samband med deklarationen.

Avgiften till Akademikernas a-kassa är 130 kronor i månaden och efter skatteavdraget blir den faktiska kostnaden ungefär 100 kronor.

Ändring av förmånsvärdet för miljöanpassade bil

Den 1 juli sattes förmånsvärdet på tjänstebilar ned med fasta schablonbelopp utifrån bilens miljöteknik:

  • 350 000 kronor för elbilar och vätgasbilar
  • 140 000 kronor för laddhybrider
  • 100 000 kronor för gasbilar
  • Ingen nedsättning för elhybrider eller etanoldrivna bilar

Lagändringen berör bara bilar med ovanstående teknik som registreras från och med 1 juli 2022, äldre bilar påverkas inte. Nedsättningen får inte överstiga 50 procent av bilens nybilspris, vilket innebär att en elbil med ett nybilspris på 600 000 kronor max kan få en nedsättning med 300 000 kronor.

Tydligare anställningsvillkor

Arbetsgivare får skarpare krav på att arbetstagare ska få viss information när en anställning börjar. Bland annat ska arbetsgivaren lämna ett skriftligt svar om en arbetstagare begär en annan anställningsform eller en högre sysselsättningsgrad. Ändringen gäller från 29 juni.

Fler kan återköpa och flytta livförsäkringar

Rätten till återköp och flytt av individuella livförsäkringar gäller nu oavsett när ett fond- och depåförsäkringsavtal har ingåtts. Tidigare har återköp och flytt endast varit möjliga för avtal som ingåtts efter 1 juli 2007. Avgifterna ska vara samma som för försäkringsavtal som ingåtts efter 1 juli 2007.

Ingen momsdeklaration för företag med  liten verksamhet

Omsättningsgränsen för att vara befriad från moms höjs från dagens 30 000 kronor till 80 000 kronor om året. Det innebär att företag med en omsättning som är lägre än 80 000 kronor inte längre behöver deklarera moms. Syftet är att förenkla för mindre företag och andra aktörer med liten verksamhet.

Nytt fondtorg för premiepensioner

Upphandlingarna av fonder till premiepensionens fondtorg sköts nu av en ny myndighet – Fondtorgsnämnden – som också övervakar och följer upp fondförvaltarna och fonderna. I framtiden kommer antalet valbara fonder begränsas från dagens cirka 470 fonder till 150-200 fonder. Fondtorgsnämnden startade officiellt den 20 juni.

Staten betalar direkt till anställda för etableringsjobb

För subventionerade anställningar har staten tidigare betalat en ersättning till arbetsgivaren. Från den 29 juni kommer staten att i stället betala en ersättning direkt till individen.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så hittar du ett utlandsjobb och svar på allt du behöver veta

0
I den här guiden får du tips på hur du kan hitta ett utlandsjobb och allt praktiskt du måste tänka på – innan du flyttar utomlands – och när du flyttar hem.  
hand som skriver på kontrakt

Åtta tips – tänk på det här innan du skriver på

0
Skriver du på anställningsavtalet och tänker att villkoren enkelt går att omförhandla? Eller att villkor ”egentligen inte gäller”? Tänk då om.

Sveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

9
Efter invasionen av Ukraina har Ericsson sökt och beviljats tillstånd för export till Ryssland. Men bolaget har hävdat att exporten upphört.  Det har fått Sveriges Ingenjörer på Ericsson att reagera med besvikelse.
Ingenjörer i riksdagen 2022

Fler ingenjörer i riksdagen efter valet

0
De senaste två mandatperioderna har 12–13 av riksdagens 349 ledamöter varit ingenjörer. Nu har antalet ökat till minst 18 – och alla partier har minst en ledamot som är ingenjör.

Här är de 21 vanligaste frågorna om omställningsstudiestödet

0
Från den 1 oktober kan du söka stöd för att börja plugga nästa år med upp till 80 procent av lönen. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius svarar på 21 frågor om hur stödet fungerar.

Så söker du omställningsstudiestödet – en guide i sex steg

0
Den 1 oktober öppnar ansökan för att söka omställningsstudiestödet. Ingenjören  guidar dig i sex steg genom ansökningsprocessen. 

När Volvo Cars ställer om måste ingenjörerna ställa om

0
Om åtta år ska Volvo Cars inte längre göra bilar med förbränningsmotorer. För många ingenjörer på Volvo krävs att de kompetensutvecklar sig för att klara framtidens produktion och utvecklingsarbete.

8 av 10 unga ingenjörer vill bli chef

3
Bland ingenjörer under 40 år kan 80 procent tänka sig att bli chef. Det finns tecken på att den administrativa belastningen på chefer har minskat men fler pressas av oklara förväntningar och orealistiska mål.
V-huset LTH

Så skiljer andelen kvinnliga professorer mellan högskolorna – och inriktningarna

0
19,4 procent av professorerna inom teknik i Sverige är kvinnor. Här är statistiken och kommentarer från Lund, Jönköping och Högskolan Väst.  

Se upp så att flextiden inte blir en arbetsmiljöfälla

1
Flextid är en uppskattad förmån, men det finns också risker. Läs på hur avtalet är tänkt att tillämpas på din arbetsplats och var vaksam på hur mycket du egentligen jobbar.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Borde man prata mer om lön på arbetsplatsen?

3
Kan öppna löner vara ett sätt att öka pressen på arbetsgivaren att höja lönerna? Sveriges Ingenjörers förhandlingsexpert ger sin syn på saken.

TOPPLISTA