Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv Sahar hotas av utvisning – Chalmers betalar för hennes studier

Sahar hotas av utvisning – Chalmers betalar för hennes studier

Efter sju år i Sverige lånade Sahar Soltani från Afghanistan pengar av släktingar för att börja på Chalmers. Men utan uppehållstillstånd vågar hon inte låna mer. Då tog Chalmers ett unikt beslut.

När Ingenjören ringer upp Sahar Soltani sitter hon bland flyttkartonger i sin nya bostad, en studentlägenhet i närheten av Chalmers. Om en vecka börjar terminen och det ser hon fram emot. I våras var hon inställd på att inte kunna fortsätta studierna.

Sahar Soltanis familj flydde från Afghanistan till Iran 2013 och 2015 kom familjen till Sverige. Då var Sahar 16 år. Familjen har sedan dess sökt uppehållstillstånd men fått avslag tre gånger, beslut som familjen har överklagat.

Under åren har familjen flyttat mellan Migrationsverkets boenden i olika städer. Sahar och hennes syskon fick ingen möjlighet att gå i skola under tiden i Iran och det första året i Sverige.

När jag var 17 år flyttade vi till Gislaved och då fick jag äntligen börja skolan och läsa svenska. Då var det tre år sedan jag satt i skolbänken i Kabul och hela tiden saknade jag skolan.

Sahar pluggade i ett högt tempo för att få avgångsbetyg för årskurs 9 och kunna söka till gymnasiet. Familjen flyttade till Kalmar och Sahar började på naturvetenskapliga programmet. Matte blev snabbt, mycket tack vare av en bra lärare, favoritämnet.

Lånade till studieavgiften

Efter studenten våren 2021 ville Sahar läsa mer matte och sökte civilingenjörsprogrammet i datateknik på Chalmers. Men utan uppehållstillstånd är högskoleutbildningar inte gratis och man är inte heller berättigad till studiestöd från CSN. Sahar måste, liksom andra studenter från länder utanför EU, betala 140 000 kronor för ett läsår på Chalmers.

Min mamma har släktingar i Kanada som erbjöd oss att låna pengar. Vi bestämde att jag skulle betala tillbaka när jag så småningom börjar jobba.

Trots att det första året på Chalmers har gått bra bestämde sig Sahar i våras för att inte fortsätta studierna i höst. Tanken på att låna mer pengar när hennes framtid i Sverige är så oviss kändes för riskfylld.

I våras, efter sju år i Sverige, fick familjen Soltani ännu ett avslag på deras begäran om uppehållstillstånd. Nu har familjen överklagat till Migrationsverkets domstol.

”En medmänsklig handling”

I juni fick Sahar Soltani ett besked som hon aldrig kunnat drömma om. Ledningen för Chalmers beslutade att bekosta hennes studier under höstterminen.

Stefan Bengtsson, rektor på Chalmers. Foto: Johan Bodell.

Det var en medmänsklig handling att göra vad vi kan för att hjälpa en inskriven student som fått ett utvisningsbeslut och känner sig tvingad att avsluta studierna, säger Stefan Bengtsson, rektor på Chalmers.

Han är inte heller orolig för att en ström av utländska studenter ska förvänta sig att studera gratis.

Vi insåg att det här är en helt unik situation. Nu väntar hon på ett besked från domstolen. Ingen annan student har heller hört av sig sedan beslutet blev uppmärksammat i media.

Förutom avgiften erbjuder Chalmers Sahar Soltani ett bidrag på 11 000 kronor per månad som ska täcka hennes uppehälle.

Stefan Bengtsson är noga med att påpeka att stödet inte kommer från de statliga anslagen.

Hennes studier finansieras genom den serviceavgift som läggs ovanpå studieavgiften för betalande studenter. Dessa medel används för rekrytering av betalande studenter men också bland annat för stipendier.

Kommer Chalmers betala för fler terminer? 

Det är inget beslut som vi har tagit. Vi vet inte heller hur hon och hennes familj agerar om de får ett nytt avslag på sin begäran om uppehållstillstånd. Vi tar ställning till mer stöd om och när det blir aktuellt, säger Stefan Bengtsson.

Om Sahar Soltani får uppehållstillstånd blir hon berättigad till studielån från CSN, precis som andra svenska studenter.

Sahar är tacksam över stödet från Chalmers men hon säger att hon inte vågar tänka på framtiden.

Ju mer jag drömmer desto mer besviken blir jag om jag inte får stanna i Sverige. Men om jag lyckas bli civilingenjör i datateknik vill jag arbeta med programmering.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så hittar du ett utlandsjobb och svar på allt du behöver veta

0
I den här guiden får du tips på hur du kan hitta ett utlandsjobb och allt praktiskt du måste tänka på – innan du flyttar utomlands – och när du flyttar hem.  
hand som skriver på kontrakt

Åtta tips – tänk på det här innan du skriver på

0
Skriver du på anställningsavtalet och tänker att villkoren enkelt går att omförhandla? Eller att villkor ”egentligen inte gäller”? Tänk då om.

Sveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

9
Efter invasionen av Ukraina har Ericsson sökt och beviljats tillstånd för export till Ryssland. Men bolaget har hävdat att exporten upphört.  Det har fått Sveriges Ingenjörer på Ericsson att reagera med besvikelse.
Ingenjörer i riksdagen 2022

Fler ingenjörer i riksdagen efter valet

0
De senaste två mandatperioderna har 12–13 av riksdagens 349 ledamöter varit ingenjörer. Nu har antalet ökat till minst 18 – och alla partier har minst en ledamot som är ingenjör.

Här är de 21 vanligaste frågorna om omställningsstudiestödet

0
Från den 1 oktober kan du söka stöd för att börja plugga nästa år med upp till 80 procent av lönen. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius svarar på 21 frågor om hur stödet fungerar.

Så söker du omställningsstudiestödet – en guide i sex steg

0
Den 1 oktober öppnar ansökan för att söka omställningsstudiestödet. Ingenjören  guidar dig i sex steg genom ansökningsprocessen. 

När Volvo Cars ställer om måste ingenjörerna ställa om

0
Om åtta år ska Volvo Cars inte längre göra bilar med förbränningsmotorer. För många ingenjörer på Volvo krävs att de kompetensutvecklar sig för att klara framtidens produktion och utvecklingsarbete.

8 av 10 unga ingenjörer vill bli chef

3
Bland ingenjörer under 40 år kan 80 procent tänka sig att bli chef. Det finns tecken på att den administrativa belastningen på chefer har minskat men fler pressas av oklara förväntningar och orealistiska mål.
V-huset LTH

Så skiljer andelen kvinnliga professorer mellan högskolorna – och inriktningarna

0
19,4 procent av professorerna inom teknik i Sverige är kvinnor. Här är statistiken och kommentarer från Lund, Jönköping och Högskolan Väst.  

Se upp så att flextiden inte blir en arbetsmiljöfälla

1
Flextid är en uppskattad förmån, men det finns också risker. Läs på hur avtalet är tänkt att tillämpas på din arbetsplats och var vaksam på hur mycket du egentligen jobbar.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Borde man prata mer om lön på arbetsplatsen?

3
Kan öppna löner vara ett sätt att öka pressen på arbetsgivaren att höja lönerna? Sveriges Ingenjörers förhandlingsexpert ger sin syn på saken.

TOPPLISTA