Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Rätten att jobba hemma blir lag i Nederländerna

Rätten att jobba hemma blir lag i Nederländerna

I Nederländerna har parlamentet beslutat att det ska bli en laglig rättighet att jobba på distans. Förslaget hyllas av landets fackförbund medan arbetsgivarna tycker att lagen är onödig.

Nederländerna blir det första landet som lagstiftar om att distansarbete ska vara en rättighet. I juli röstade landets parlament igenom lagändringen som har drivits hårt av två partier: det gröna partiet GroenLinks och det EU-vänliga partiet D66. Det nederländska fackförbundet FNV har också varit med och drivit på förändringen.

– Under coronapandemin såg vi att hybridarbete har fördelar för väldigt många anställda. Det ger dem möjlighet att hitta en bättre balans mellan arbete och fritid och minska restider, säger Senna Maatoug från GroenLinks till Daily Mail, när omröstningen i parlamentet var avslutad.

Nu återstår ett beslut i senaten men det beskrivs som en formalitet.

Arbetsgivarna i Nederländerna som är motståndare till lagändringen menar att lagen är onödig eftersom de flesta företag har en generös policy för distansarbete. I genomsnitt jobbar nederländarna 6,5 timmar i veckan på distans.

Om en anställd vill jobba hemma måste arbetsgivaren bevisa att det inte är en bra idé. Det gör att balansen mellan anställd och arbetsgivare blir förändrad och det är svårare för arbetsgivaren att få en flexibel process, säger Jannes Van de Velde, presschef på landets största arbetsgivarorganisation AWVN, till SVT.

Mer detaljer om vad lagen innebär, exempelvis hur mycket distansarbete anställda kan kräva, framgår inte av de nyhetskällor som har rapporterat om parlamentets beslut.

Distansarbete har ökat i Sverige

i Sverige visar flera undersökningar att distansarbetet har ökat efter pandemin. En färsk undersökning av Kantar Sifo, på uppdrag av omställningsorganisationen TRR, visar att 6 av 10 tjänstemän inom privat sektor har större möjligheter till distansarbete idag än innan pandemin.

Tips när du jobbar hemifrån

Här är Sveriges Ingenjörers tips för dig som jobbar på distans.

Undersökningen visar också 49 procent av arbetsgivarna har infört nya riktlinjer under det första halvåret efter att de sista restriktionerna från pandemin togs bort. 65 procent av tjänstemännen svarar att de nya reglera har ökat möjligheterna till distansarbete och 67 procent att de är nöjda med förändringarna.

Bland chefer som deltog i undersökningen svarade 78 procent att de nya reglerna kring distansarbete kommer att göra företaget mer attraktivt och underlätta rekrytering.

Ökad attraktionskraft är en insikt från undersökningen som är värd att ta till sig för arbetsgivare som ska rekrytera. Att skapa smarta förutsättningar för viss arbetstid på distans kan innebära en konkurrensfördel, säger Johan Lagerhäll, vd på TRR i ett pressmeddelande.

 Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så hittar du ett utlandsjobb och svar på allt du behöver veta

0
I den här guiden får du tips på hur du kan hitta ett utlandsjobb och allt praktiskt du måste tänka på – innan du flyttar utomlands – och när du flyttar hem.  
hand som skriver på kontrakt

Åtta tips – tänk på det här innan du skriver på

0
Skriver du på anställningsavtalet och tänker att villkoren enkelt går att omförhandla? Eller att villkor ”egentligen inte gäller”? Tänk då om.

Sveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

9
Efter invasionen av Ukraina har Ericsson sökt och beviljats tillstånd för export till Ryssland. Men bolaget har hävdat att exporten upphört.  Det har fått Sveriges Ingenjörer på Ericsson att reagera med besvikelse.
Ingenjörer i riksdagen 2022

Fler ingenjörer i riksdagen efter valet

0
De senaste två mandatperioderna har 12–13 av riksdagens 349 ledamöter varit ingenjörer. Nu har antalet ökat till minst 18 – och alla partier har minst en ledamot som är ingenjör.

Här är de 21 vanligaste frågorna om omställningsstudiestödet

0
Från den 1 oktober kan du söka stöd för att börja plugga nästa år med upp till 80 procent av lönen. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius svarar på 21 frågor om hur stödet fungerar.

Så söker du omställningsstudiestödet – en guide i sex steg

0
Den 1 oktober öppnar ansökan för att söka omställningsstudiestödet. Ingenjören  guidar dig i sex steg genom ansökningsprocessen. 

När Volvo Cars ställer om måste ingenjörerna ställa om

0
Om åtta år ska Volvo Cars inte längre göra bilar med förbränningsmotorer. För många ingenjörer på Volvo krävs att de kompetensutvecklar sig för att klara framtidens produktion och utvecklingsarbete.

8 av 10 unga ingenjörer vill bli chef

3
Bland ingenjörer under 40 år kan 80 procent tänka sig att bli chef. Det finns tecken på att den administrativa belastningen på chefer har minskat men fler pressas av oklara förväntningar och orealistiska mål.
V-huset LTH

Så skiljer andelen kvinnliga professorer mellan högskolorna – och inriktningarna

0
19,4 procent av professorerna inom teknik i Sverige är kvinnor. Här är statistiken och kommentarer från Lund, Jönköping och Högskolan Väst.  

Se upp så att flextiden inte blir en arbetsmiljöfälla

1
Flextid är en uppskattad förmån, men det finns också risker. Läs på hur avtalet är tänkt att tillämpas på din arbetsplats och var vaksam på hur mycket du egentligen jobbar.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Borde man prata mer om lön på arbetsplatsen?

3
Kan öppna löner vara ett sätt att öka pressen på arbetsgivaren att höja lönerna? Sveriges Ingenjörers förhandlingsexpert ger sin syn på saken.

TOPPLISTA