Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Så undviker du att drabbas av höststressen

Så undviker du att drabbas av höststressen

Sommarens ledighet börjar känns avlägsen. För många har hösten rivstartat med aktiviteter och ett högt tempo på jobbet. Men vad kan vi göra för att bli bättre på att hantera stressen? Ingenjören bad Helena Schiller, doktor i folkhälsa, om tips.

 När man blir sjuk av stress beror det oftast på att man under en längre tid inte fått den återhämtning som är nödvändig. Långa perioder av stress utan återhämtning överbelastar systemet och då kan vi bli sjuka.

Helena Schiller är doktor i folkhälsa.

Helena Schiller förklarar att vad som är bra återhämtning kan vara variera för olika personer. För vissa kan det vara att snickra, för andra att plocka svamp, baka eller att bara vila.

Har man ett jobb som inte är fysiskt krävande men med en hög kognitiv belastning, som många ingenjörer har, då är just ligga på soffan och vila kanske inte den bästa återhämtningen. Risken är stor att tankarna fortsätter att snurra kring jobbet.

Hon säger att det är bättre att hitta en aktivitet som tvingar oss att släppa tankarna på jobbet. Något som kräver så mycket fokus att funderingarna kring jobbet och andra problem inte tar vår uppmärksamhet.

Och helst av allt ska det vara kravlöst, säger Helena Schiller.

Skydda kroppen mot stress

Det som händer i kroppen när vi stressar är bland annat att binjurarna utsöndrar kortisol – ett slags aktivitetshormon. Har vi höga halter kortisol i kroppen så kommer ett naturligt bromssystem slå in och stressreaktionen avtar. Det här är ett naturligt förlopp av aktivitet och vila. Men om vi stressar mycket över en längre tid så finns risken att vi överbelastar systemen och till slut fungerar de inte riktigt som de ska.

Fyra tips för att minska stressen

  1. Sätt gränser för din arbetstid. Flexibelt arbete har fördelar men du måste se till att få en balans mellan arbete och återhämtning.
  2. Fundera på vad som är återhämtning för dig. Vad får dig att må bra? Det kan vara sociala aktiviteter för vissa, skogspromenader för andra.
  3. Prioritera tid för regelbunden träning men se till att det inte blir för kravfyllt och ansträngande. Då kan det få motsatt effekt.
  4. Planera in tid för återhämtning varje dag, inte bara under helgerna. En halvtimmes promenad på morgonen eller efter jobbet har positiv en effekt.

Hur märker vi det?

Vi kan få svårt att slappna av och varva ner, hjärtat rusar och tankarna snurrar även om vi försöker ta det lugnt.

Ett effektivt sätt att återhämta sig är fysisk aktivitet, vilket kan låta helt motsägelsefullt. När vi stressar, men också när vi tränar, ökar mängden kor­­ti­sol i kroppen. Det gör att bromssystemen slår in och utsöndringen av stresshormoner minskar. På så vis sätter man igång en naturlig återhämtningsprocess.

Måste man träna med hög puls för att få den här effekten?

Pulsträning ger det absolut bästa kortisolpåslaget men om du är väldigt stressad och uppvarvad ska du inte anstränga dig alltför mycket. Börja hellre med längre promenader då istället. Efter en period kanske du kan jogga en kortare sträcka.

Kan stress vara skadlig utan att vi märker det?

Absolut. Många pratar om positiv och negativ stress men för kroppen är det inte någon skillnad. Är man utsatt för positiv stress, ett tillstånd som ofta höjer prestationsförmågan, är man ofta inte lika noga med återhämtning.

Negativ stress kan uppstå även om arbetsbelastningen inte är hög. Det kan bero på andra faktorer privat eller på jobbet, exempelvis ett dåligt ledarskap, kollegor som går bakom ryggen, känslan att bli orättvist behandlad eller mobbad.

Tips på webbinarium för nya i arbetslivet

Delta gärna på Sveriges Ingenjörers webbinarium Må bra på jobbet – prestation och balans i kombination, 19 oktober.

Finns det fler varningssignaler att vara uppmärksam på?

Man kan känna sig virrig och glömsk, att man har svårare att snabbt lösa problem och tänka logiskt. De här symptomen kan i sig göra oss mer stressade. Vi kan helt enkelt bli stressade över våra stressymptom och stressen kan till slut även gå ut över sömnen.

Hur kan vi bryta den onda cirkeln?

Det man kan göra är att försöka prioritera om och bli mer noga med sin återhämtning. En lösning kan vara att schemalägga tid för återhämtning. Arbetsfria helger och en timme återhämtning om dagen är min rekommendation.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så hittar du ett utlandsjobb och svar på allt du behöver veta

0
I den här guiden får du tips på hur du kan hitta ett utlandsjobb och allt praktiskt du måste tänka på – innan du flyttar utomlands – och när du flyttar hem.  
hand som skriver på kontrakt

Åtta tips – tänk på det här innan du skriver på

0
Skriver du på anställningsavtalet och tänker att villkoren enkelt går att omförhandla? Eller att villkor ”egentligen inte gäller”? Tänk då om.

Sveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

9
Efter invasionen av Ukraina har Ericsson sökt och beviljats tillstånd för export till Ryssland. Men bolaget har hävdat att exporten upphört.  Det har fått Sveriges Ingenjörer på Ericsson att reagera med besvikelse.
Ingenjörer i riksdagen 2022

Fler ingenjörer i riksdagen efter valet

0
De senaste två mandatperioderna har 12–13 av riksdagens 349 ledamöter varit ingenjörer. Nu har antalet ökat till minst 18 – och alla partier har minst en ledamot som är ingenjör.

Här är de 21 vanligaste frågorna om omställningsstudiestödet

0
Från den 1 oktober kan du söka stöd för att börja plugga nästa år med upp till 80 procent av lönen. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius svarar på 21 frågor om hur stödet fungerar.

Så söker du omställningsstudiestödet – en guide i sex steg

0
Den 1 oktober öppnar ansökan för att söka omställningsstudiestödet. Ingenjören  guidar dig i sex steg genom ansökningsprocessen. 

När Volvo Cars ställer om måste ingenjörerna ställa om

0
Om åtta år ska Volvo Cars inte längre göra bilar med förbränningsmotorer. För många ingenjörer på Volvo krävs att de kompetensutvecklar sig för att klara framtidens produktion och utvecklingsarbete.

8 av 10 unga ingenjörer vill bli chef

3
Bland ingenjörer under 40 år kan 80 procent tänka sig att bli chef. Det finns tecken på att den administrativa belastningen på chefer har minskat men fler pressas av oklara förväntningar och orealistiska mål.
V-huset LTH

Så skiljer andelen kvinnliga professorer mellan högskolorna – och inriktningarna

0
19,4 procent av professorerna inom teknik i Sverige är kvinnor. Här är statistiken och kommentarer från Lund, Jönköping och Högskolan Väst.  

Se upp så att flextiden inte blir en arbetsmiljöfälla

1
Flextid är en uppskattad förmån, men det finns också risker. Läs på hur avtalet är tänkt att tillämpas på din arbetsplats och var vaksam på hur mycket du egentligen jobbar.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Borde man prata mer om lön på arbetsplatsen?

3
Kan öppna löner vara ett sätt att öka pressen på arbetsgivaren att höja lönerna? Sveriges Ingenjörers förhandlingsexpert ger sin syn på saken.

TOPPLISTA