Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Tuff start för ingenjörer som tog examen under pandemin

Tuff start för ingenjörer som tog examen under pandemin

Permitteringar och anställningsstopp, beslut om hemarbete på heltid från en dag till en annan. Inom loppet av ett par veckor våren 2020 förändrade pandemin  arbetsmarknaden. Hur drabbades ingenjörerna som blev klara med sin utbildning just då? Ingenjören har träffat tre av dem.

Emma Oller Westerberg

Emma Oller Westerberg,
Civilingenjör i molekylär bioteknik, Uppsala universitet

Emma tog examen i augusti 2020 och började som konsult på Semcon den 1 september. Det var ett traineeprogram med tanken att hon skulle få en språngbräda ut i branschen.

Den kickstart som jag så mycket hade sett fram emot blev från mitt vardagsrum.

Emma fick arbetsuppgifter i olika uppdrag men var inte ute hos kunder och i stort sett alla kontakter skedde via Teams. Några medarbetare åt gången fick besöka kontoret under hösten och då kunde hon ha promenadmöten med sin chef.

Mina seniora kollegor fungerade som bollplank när vi bokade möten på Teams, men de informella mötena var svåra. Ofta var jag osäker på om jag skulle ringa, skriva i chatten eller boka möte och det kräves fingertoppskänsla. På ett kontor blir det här mycket enklare.

Det är också svårare att bygga broar och nätverka via Teams och jag kunde sällan luncha med kollegor.

I dag kan Emma se vad hon missade under sina första 1,5 år i arbetslivet.

Nu är jag med och introducerar nyanställda och de får förstås en mycket bättre start i arbetslivet, både socialt och nätverksmässigt, än jag fick. Men på sikt tror jag inte att det kommer ha någon betydelse för mig. Det går snabbt att reparera.

Joel Ritzén

Joel Ritzén,
Civilingenjör i industriell ekonomi, Mälardalens universitet

Joel blev klar våren 2020 och sommarjobbade först på Handelsbanken. När han började söka jobb under våren märkte han att utbudet hade minskat rejält. Många stora företag hade anställningsstopp och konkurrensen blev stenhård om de få tjänster som utannonserades.

När sommarjobbet var slut blev jag arbetslös. Det var svårt att föreställa sig och det tärde på självförtroendet.

Joel sökte omkring 160 jobb och var på över 50 intervjuer.

För flera tjänster kom jag vidare till det sista steget. Det var långdragna, krävande processer med tester, presentationer på plats och caseintervjuer. Att flera gånger vara så nära men inte få jobbet blev tungt.

Till SEB:s årliga traineeprogram kom över 4 000 ansökningar och en av dem var Joels. Han gick vidare till topp-5 för en av de 20 möjliga positionerna, men gick inte hela vägen fram.

I december samma år valde Joel att förverkliga en idé tillsammans med två vänner. De startade ett vaccinationsföretag med en klinik och en vaccinationsbuss i Västerås med ett 20-tal anställda. Sedan dess har Joel startat ytterligare tre företag, men än så länge är de fritidssyssla vid sidan av hans heltidstjänst på Deutsche Bank.

Den första anställningen fick Joel ett halvår efter examen. I januari 2021 började han på Nordnet och hösten 2021 bytte han till sitt nuvarande jobb som implementationschef på Deutsche Bank.

Zandra Canovas Lotthagen

Zandra Canovas Lotthagen,
Civilingenjör i energisystem, Mälardalens universitet

Zandra blev klar med utbildningen våren 2020 och började söka jobb direkt men det var trögt.

Jag skrev mitt exjobb på vindkraftsbolaget Siemens Gamesa och hade tur som fick möjlighet att jobba där under hösten. Anställningen var tillfällig, men trots allt ett jobb.

Flera av Zandras kurskamrater sökte över etthundra jobb utan att få något. Först på senhösten märktes en förändring och efter ett halvår hade alla hennes närmsta vänner från utbildningen fått jobb.

I januari 2021 började Zandra på Hitachi Energy i Västerås. De första nio månaderna jobbade hon 100 procent hemifrån.

Det var en ny arbetsplats och en ny roll och på distans men trots det gick det ganska bra att komma in i jobbet.

Ett viktigt stöd i detta blev en kollega, också en ung tjej, som anställdes samtidigt.

Vi stöttade varandra och försökte bilda oss en uppfattning om vilka kollegor som vi kunde fråga om hjälp. Vi hade också varsin mentor som gjorde det lättare att komma in i gänget.

Zandra säger att hon är utåtriktad och det har underlättat både för att komma in i rollen och gemenskapen på företaget utan att kunna vara på kontoret.

Är man ny på en arbetsplats och jobbar på distans måste man ta mer initiativ och våga ta kontakt. Det är också viktigt att ha kollegor som är villiga att hjälpa till. Jag samlade på mig en rad frågor och ringde upp en kollega.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så hittar du ett utlandsjobb och svar på allt du behöver veta

0
I den här guiden får du tips på hur du kan hitta ett utlandsjobb och allt praktiskt du måste tänka på – innan du flyttar utomlands – och när du flyttar hem.  
hand som skriver på kontrakt

Åtta tips – tänk på det här innan du skriver på

0
Skriver du på anställningsavtalet och tänker att villkoren enkelt går att omförhandla? Eller att villkor ”egentligen inte gäller”? Tänk då om.

Sveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

9
Efter invasionen av Ukraina har Ericsson sökt och beviljats tillstånd för export till Ryssland. Men bolaget har hävdat att exporten upphört.  Det har fått Sveriges Ingenjörer på Ericsson att reagera med besvikelse.
Ingenjörer i riksdagen 2022

Fler ingenjörer i riksdagen efter valet

0
De senaste två mandatperioderna har 12–13 av riksdagens 349 ledamöter varit ingenjörer. Nu har antalet ökat till minst 18 – och alla partier har minst en ledamot som är ingenjör.

Här är de 21 vanligaste frågorna om omställningsstudiestödet

0
Från den 1 oktober kan du söka stöd för att börja plugga nästa år med upp till 80 procent av lönen. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius svarar på 21 frågor om hur stödet fungerar.

Så söker du omställningsstudiestödet – en guide i sex steg

0
Den 1 oktober öppnar ansökan för att söka omställningsstudiestödet. Ingenjören  guidar dig i sex steg genom ansökningsprocessen. 

När Volvo Cars ställer om måste ingenjörerna ställa om

0
Om åtta år ska Volvo Cars inte längre göra bilar med förbränningsmotorer. För många ingenjörer på Volvo krävs att de kompetensutvecklar sig för att klara framtidens produktion och utvecklingsarbete.

8 av 10 unga ingenjörer vill bli chef

3
Bland ingenjörer under 40 år kan 80 procent tänka sig att bli chef. Det finns tecken på att den administrativa belastningen på chefer har minskat men fler pressas av oklara förväntningar och orealistiska mål.
V-huset LTH

Så skiljer andelen kvinnliga professorer mellan högskolorna – och inriktningarna

0
19,4 procent av professorerna inom teknik i Sverige är kvinnor. Här är statistiken och kommentarer från Lund, Jönköping och Högskolan Väst.  

Se upp så att flextiden inte blir en arbetsmiljöfälla

1
Flextid är en uppskattad förmån, men det finns också risker. Läs på hur avtalet är tänkt att tillämpas på din arbetsplats och var vaksam på hur mycket du egentligen jobbar.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Borde man prata mer om lön på arbetsplatsen?

3
Kan öppna löner vara ett sätt att öka pressen på arbetsgivaren att höja lönerna? Sveriges Ingenjörers förhandlingsexpert ger sin syn på saken.

TOPPLISTA