Så hittar du ett utlandsjobb och svar på allt du behöver veta

Drömmer du om att jobba utomlands finns många tips och länkar till var du kan hitta jobb i Ingenjörens guide. Foto: Getty Images.

Var hittar jag utlandsjobb? Är det skillnad på att vara anställd i Sverige eller lokalt? Kommer jag att behöva arbetstillstånd och visum? I Ingenjörens guide får du tips på hur du kan hitta ett utlandsjobb och allt praktiskt du måste tänka på – innan du flyttar utomlands – och när du flyttar hem.  

Här kan du hitta utlandsjobb

Arbetsförmedlingens platsbank (välj sökfiltret ”utomlands” under ”ort”)

Europakommissionens sajt för utlandsjobb

Företagens egna karriärsidor, se till exempel: Ericsson, Volvo Cars, ABB.

Rekryteringsföretag som är specialiserade på ingenjörskompetens, sök på ”rekrytering ingenjör”, företag, på Linkedin.

Internationella jobbmotorer som till exempel Indeed.

Sökmotorer specialiserade på ingenjörsjobb, till exempel Relocate.

Utrikesdepartementet, UD, har ett nyhetsbrev där du kan prenumerera på lediga utlandsuppdrag som matchar din profil.

Är du en yngre akademiker och vill arbeta inom FN, EU eller i något av Sidas samarbetsländer så kan du söka en av de internationella tjänster som finansieras av Sida för att få in fler svenskar i framtidens bistånd. Du hittar mer information och ansöker här.

1. Olika vägar till utlandsjobb

Sök brett på Arbetsförmedlingens platsbank eller på Europakommissionens sida för utlandsjobb (se i länksamling i faktarutan).

Hos Europakommissionen kan du lägga in din cv i en databas, hitta lediga platser, chatta med Euresrådgivare (Eures = European Employment Services Network) i alla EU/EES-länder och Schweiz. Där kan du också hitta kontaktvägar till Eures i det land du är intresserad, få allmän information om olika länder om boende, socialförsäkringar och om tillgången till jobb för ingenjörer.

Du kan också delta i digitala mässor arrangerade av olika länder där du kan träffa arbetsgivare med rekryteringsbehov.

En annan väg är att leta efter jobb på globala företag. Via företagens egna karriärsidor hittar du deras internationella ingenjörsjobb.

Ett annat sätt är att registrera din cv hos rekryteringsföretag som specialiserar sig på att rekrytera ingenjörskompetens och som arbetar med globala kunder.

Via Utrikesdepartementet eller Sida hittar du internationella ingenjörsjobb som finansieras via det svenska biståndet. Du kan också hitta intressanta utlandsuppdrag genom internationella ideella organisationer.

2. Olika upplägg på utlandsjobb

Du kan vara utsänd som anställd av en svensk arbetsgivare och utföra arbete för dennes räkning utomlands. Du har då kvar din svenska anställning och är fortsatt ansluten till den svenska socialförsäkringen. Du kan också vara dotterbolagsanställd om du exempelvis har tjänstledigt från din ordinarie anställning i Sverige med någon form av återanställningsgaranti. Om du är lokalanställd så måste du själv förhandla med arbetsgivaren om löne- och anställningsvillkor.

3. Ta reda på vilka tillstånd och visum som krävs

Som svensk kan du arbeta, söka jobb och flytta var som helst inom EU utan arbetstillstånd. Länder utanför Europa kräver oftast ett arbetstillstånd eller visum. Tänk på att sådana ansökningar kan ta tid. Vissa företag hjälper till med så kallad relocation eller sponsring. Det brukar oftast stå med i jobbannonsen vad företaget erbjuder.

4. Lär av andras erfarenheter

Hör dig för hur andra har gjort. Se dig omkring i ditt eget nätverk. Kanske känner du, eller någon du känner, en ingenjör som redan är, eller har varit, ute i världen. Ta kontakt och be om råd. Varför inte bjuda in till en fysisk eller digital fika via Linkedin?

Den ideella föreningen Svenskar i Världen har över hundra representanter världen över som står redo med sina nätverk, erfarenhet och lokalkännedom. Dessa kan bland annat hjälpa till att guida till hur du skaffar dig ett bankkonto, får tag på bostad och andra praktiska frågor som du kommer vilja ha svar på innan flyttlasset går. Som medlem i Sveriges Ingenjörer har du 20 procent rabatt på medlemskapet i Svenskar i Världen och kan på så vis komma i kontakt med representanterna.

5. Ta reda på dina rättigheter och skyldigheter

För alla som reser ut och jobbar i andra länder är det viktigt att innan man åker informera sig om vilka rättigheter och skyldigheter man har i förhållande till svenska myndigheter gällande regler, skatt och försäkringar. En sådan sammanställning finns på Arbetsförmedlingens hemsida. För att inte riskera att hamna mellan två länders regelsystem kan du få hjälp via Eures gällande reglerna i det land du ska åka till.

6. Se till att du får rätt lön och ersättningar

För lön och andra ersättningar gäller olika regler i olika länder. Om du är utsänd under en kortare period brukar man utgå från förhållandet på den svenska arbetsmarknaden. Vid en värdering av ett löneerbjudande bör du även väga in hardshipersättning. Vissa länder har svårare levnadsförhållanden än andra, vilket motiverar en särskild ersättning, så kallad hardship. Det kan utgå i pengar, som extra reseförmåner och extra ledighet eller en kombination.

7. Anmäl till Försäkringskassan att du arbetar utomlands

Om du börjar arbeta i ett annat land ska du anmäla det till Försäkringskassan eftersom det kan påverka din rätt att vara försäkrad i Sverige och kunna få ersättning om du blir sjuk.

8. Glöm inte familjen

Lever du i en relation eller har barn behöver du fundera på hur ett utlandsuppdrag påverkar dem. Du behöver hitta barnomsorg och skola till barnen och din partner behöver en meningsfull och strukturerad tillvaro som medföljande. Svenskar i Världen erbjuder ideella upplägg för medföljande. På så vis kan även din partner få karriärutveckling under tiden du fullgör ditt utlandsuppdrag.

9. Tänk ett steg längre

Om du inte åker utomlands med din arbetsgivare är det klokt att tänka igenom vad utlandsuppdraget kan innebära för din karriärutveckling hemma. Vilka tjänster eller roller kommer du kunna vara intressant för när du kommer hem igen? Och hos vilka företag?

Gör upp en plan som sträcker sig bortom ditt utlandsuppdrag. Vad vill du ska hända när du kommer hem? Vill du tillbaka till samma arbetsgivare? Vidare till en annan eller ska du försörja dig som konsult?

10. Extra trygghet genom Sveriges Ingenjörers Utlandsfond

Som utlandsmedlem i Sveriges Ingenjörer har du ytterligare ett skydd genom deras utlandsfond. Du kan söka understöd om du är arbetslös vid återkomsten till Sverige och utlandsarbetet inte kvalificerar dig för ersättning från a-kassan. För att kunna få stödet behöver du ha varit både yrkesverksam medlem i Sveriges Ingenjörer och bosatt i Sverige under minst 12 månader direkt före startdatumet för utlandstjänstgöringen. Karenstiden är två månader från den dag du är tillbaka och aktivt arbetssökande.

11. Kom inte tillbaka till ett tomt skrivbord

Det är i allra högsta grad du själv som bär ansvaret för din karriär. Men åker du ut på ett utlandsuppdrag genom din arbetsgivare ligger det även i deras intresse att ta tillvara den kompetens du tillskansar dig genom utlandsarbetet. Var aktiv själv och prata med din chef och eller HR-avdelningen om hur ditt utlandsuppdrag passar in i din karriärutveckling. Vilka roller och tjänster kan du bli aktuell för efteråt? Kom överens om regelbundna avstämningar under din tid utomlands.

12. Undvik specialistens dilemma

Om du åker ut på ett uppdrag utomlands där du ska lösa tekniskt enklare problem riskerar du att hamna efter i den tekniska utvecklingen hemma. Gör upp en plan för hur du kan hålla dig uppdaterad inom ditt kompetensområde.

Jennie Jensen

 

 

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar