Har vår syn på korruption förändrats?

Nationalarenan, Göteborgs stad, Falun. Korruptionsskandalerna har stått som spön i backen den senaste tiden. Kanske har vår inställning till korruption förändrats, men inte så att vi tycker att korruption är okej – det tror de tre experter i ämnet som Ingenjören har pratat med.

– Vi har nog haft en litet idyllisk självbild tidigare, säger Lars-Göran Engfeldt, ordförande för Transparency International Sweden, en internationell organisation som årligen mäter inställningen till korruption i världens länder.

– Sverige brukar ligga i topp som ett av de minst korrumperade länderna och så har det fortsatt även efter de senaste årens skandaler. Men jag tror att vi är mer medvetna om risken för korruption i dag.

Samtidigt har vårt samhälle förändrats och mer av offentligverksamhet ligger numer i bolag eller har privatiserats. Lars-Göran Engfeldt pekar på hur viktigt det är att kontrollsystemen och revisionssystemen följer med i den utvecklingen, vilket de inte riktigt har gjort hittills.

– Boven i dramat är ofta upphandling, säger han. Där finns det uppenbara risker för korruption. Har vi starka institutioner med hög legitimitet så minskar risken, men mycket makt i den svenska statsapparaten har decentraliserats under de senaste decennierna. Ett annat problem är att räckvidden av offentlighetsprincipen försvagats när nya driftsformer inte omfattas.

Lars Korsell, enhetschef på Brottsförebyggande rådet, påpekar att riskerna för korruption vid exempelvis upphandling är välkända.

– Jag tror att det kan vara en tillfällighet att vi sett flera stora skandaler den senaste tiden, men för dem som är insatta i hur upphandlingar går till är riskerna ingen nyhet. Vi är nog mer medvetna i dag.

Statsåklagare Nils-Erik Schultz, som bland annat drivit åtalen i Göteborg, tror att alla skandaler kan bli en väckarklocka för många.

– Vi har sett exempel på otroligt dålig kontroll av hur skattemedel används. Man måste bygga in kontrollfunktioner och sanktionsmöjligheter även om verksamheten ligger i bolag eller läggs ut. Efter alla fall som har uppmärksammats så tror jag att vi anmäler mycket mer, att vi har blivit bättre på att se vad som faktiskt är korruption.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar