Per Åkerman har ett jobb som skulle kunna ses som ett kamikazeuppdrag. Själv tänker han på det som att driva förändring och det är han bra på.

Efter 23 år på Skanska med bland annat husbyggen, tolv års utlandsjobb och stora projekt som Öresundsbron, är Per Åkerman sedan årsskiftet arbetsmiljödirektör med en plats i ledningen för Skanska Sverige. Han är den förste på den nyinrättade posten på Skanska.

– Bara det att tjänsten skapades visar vilken vikt vi lägger på säkerhets- och arbetsmiljöfrågor, säger han. För tio år sedan var det många som såg arbetsmiljöarbete som en kostnad, vi vill se det som en investering. När vi gör saker på ett säkert sätt tycker vi också att vi gör det effektivare och bättre.

På väggen i mötesrummet där intervjun sker hänger en affisch med en liten pojke i bygghjälm och reflexväst på. ”Ge din familj trygghet – ta hand om dig” står det. Byggbranschens arbetsplatser är riskfyllda och varje år sker olyckor, ibland med dödlig utgång. Branschen har också blivit allt mer svåröverskådlig med underentreprenörer i långa kedjor där det systematiska arbetsmiljöarbetet sätts på prov. Sedan tio år har Skanska en Safety Week varje år när alla verksamheter under en vecka fokuserar på hur man ska arbeta för att få ner skadorna. Trots att det är ett komplicerat och tidskrävande arbete kan man skönja att det går framåt, tycker Per Åkerman.

– I början var det ganska givet vad vi skulle ta upp på säkerhetsveckan eftersom det fanns så många uppenbara risker att åtgärda, säger Per Åkerman. Nu är det mer komplexa frågeställningar som kommer upp eftersom medvetenheten har ökat mycket. Det har funnits en kultur av att man ska klara jobbet utan säkerhet och utan hjälp men den håller vi på att förändra. Det är en särskild utmaning i Sverige där alla anställda tar ansvar och tar initiativ. Det vill vi uppmuntra men det ska ske på ett säkert sätt. Det är inte ok att anställda skadas på jobbet.

– Sverige är inte bäst när det gäller arbetsmiljö. Vi har gjort mycket och jobbar bra men det finns också mycket kvar att göra.

Han tycker inte att det är svårare att garantera arbetsmiljön i dag är för tjugo år sedan utan menar att säkerheten är mer i fokus. Mediernas rapportering kring dåliga villkor och risker har fått företagen att i sin tur skärpa tonen.

– Det räcker inte längre att byggföretagen tycker att det här är viktigt utan i dag måste alla, kunder och användare ta sin del. Vi pratar inte bara om arbetsmiljö internt utan försöker att vara aktiva i branschen också.

Jenny Grensman