Chicken à la Matrix

En brittisk arkitektstudent har föreslagit ett nytt sätt att föda upp broilerkycklingar, enligt tidningen Wired. Studenten, André Ford, föreslår att kycklingens hjärnbark avlägsnas, så att den kan födas upp hängande, och utan något medvetande. Tanken är att det ska effektivisera köttframställningen för en växande värld, utan att kycklingarna behöver lida.

Kycklingarna hängs upp tätt i flera våningar. För att få plats med fler kycklingar per kubikmeter kapas även kycklingarnas fötter. Mat vatten och luft tillförs via ett nätverk av ledningar, och de medvetslösa djurens exkrementer avlägsnas på liknande sätt. För att musklerna ska kunna växa och bli kött måste de få elstötar med jämna mellanrum. Tekniken skulle kunna ge en densitet på cirka 11,7 kycklingar per kubikmeter, jämfört med 3,2 kycklingar per kubikmeter i dagens broileruppfödning. Ett slags Matrix, fast för broilerkycklingar, alltså.

Äcklad? Javisst, men redan i dag föder man upp 800 miljoner kycklingar per år bara i Storbritannien för att ätas. De lever i ett par månader i artificiellt ljus innan de slaktas och många dör i förtid eftersom den hårda aveln i praktiken gör dem livsodugliga. De växer så fort att de får problem med hjärtat och att deras ben inte orkar bära den egna kroppen. Enligt Wikipedia fanns det 2009 cirka 50 miljarder kycklingar i världen, varav de flesta lever sina korta broilerliv.

Liknelsen med sciencefiction-filmen har inte gått André Ford förbi. Skillnaden, säger han till Wired, är att i Matrix hade den dominerande arten vänligheten att förse den förslavade arten med en alternativ verklighet, som var bättre än den verkliga postapokalyptiska.

» Läs om The Headless Chicken Solution i tidningen Wired

5 kommentarer

  • Kyckling på fredag? | Environment & Energy for Life
    23 februari 2012
  • Karin

    Håller precis på att läsa boken ”Matens pris” och är redan extremt upprörd över hur djuruppfödning går till både i Sverige och andra länder. Men detta tar priset hittills i vidrighet!

    23 februari 2012
  • Håkan

    Ät mindre kött – inte minst för din egen hälsas skull!!

    23 februari 2012
    • Jenny

      Har faktiskt precis bestämt mig för att skippa köttet.

      23 februari 2012
  • Jenny

    Plötsligt lät odlat kött väldigt apptitretande!/Jenny

    22 februari 2012

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar