”Sverige slösar bort spetskompetens”

Av de hundratals internationella doktorander som varje år tar examen på svenska lärosäten stannar bara ungefär hälften kvar i landet. Det här ses alltmer som ett slöseri med spetskompetens. Karin Granbom Ellison, riksdagsledamot för folkpartiet, föreslog redan i höstas i en motion att fyra års doktorandstudier, precis som fyra års annat förvärvsarbete, ska ge permanent uppehållstillstånd. Motionen går till omröstning den 30 maj.

Av de hundratals internationella doktorander som varje år tar examen på svenska lärosäten stannar bara ungefär hälften kvar i landet. Det här ses alltmer som ett slöseri med spetskompetens. Karin Granbom Ellison, riksdagsledamot för folkpartiet, föreslog redan i höstas i en motion att fyra års doktorandstudier, precis som fyra års annat förvärvsarbete, ska ge permanent uppehållstillstånd. Motionen går till omröstning den 30 maj.

Hosein Attarzade från Iran är doktorand inom elektronisk systemdesign på KTH. Han har hunnit ungefär halvvägs. Men han är medveten om att han kan få svårt att stanna i Sverige efter avlagd doktorsexamen, trots att han skulle vilja.

– Jag vet ett par där båda doktorerade. De erbjöds att doktorera i Sverige men tog i stället ett erbjudande i Nederländerna, där de har större chans att få uppehållstillstånd, säger han och nämner sedan fler bekanta som flyttat från Sverige efter doktorsexamen.

En medborgare från ett land utanför EU får permanent uppehållstillstånd i Sverige efter fyra års anställning. Men det gäller inte doktorander. Det betraktas som studier, trots att doktoranderna utför en stor andel av den faktiska forskningen på svenska universitet. En del av de utländska doktoranderna är dessutom anställda och då ingår det i tjänsten att jobba som lärare på universitetet. Men för att känna sig säkra på den svenska arbetsmarknaden måste de jobba i fyra år till efter examen.

Karin Granbom Ellison

– Det är angeläget för Sverige som nation att kunna attrahera den här välutbildade spetskompetensen. Det ligger i vårt eget intresse, säger Karin Granbom Ellison, riksdagsledamot för folkpartiet.

Hon skrev redan i höstas en motion om att ge utländska doktorander permanent uppehållstillstånd efter fyra års arbete på en doktorsavhandling. En namninsamling med samma syfte har också startats på webben av tre internationella doktorander.

Motionen ska debatteras och gå till omröstning den 30 maj. Karin Granbom Ellison tycker sig se ett stöd för förslaget, men påpekar att hon inte vet när det blir konkreta förändringar. Förslaget kan komma med i en större proposition om flera migrationsfrågor, men en sådan måste först ut på remiss.

Hosein Attarzade överväger att kommersialisera resultatet av sin forskning. Han tror att industriföretag som jobbar med design av elektroniska system kan vara intresserade av den. Det är sådana patent som kan utgöra grunden till nya företag med arbetstillfällen för både ingenjörer och andra yrkesgrupper. Men efter doktorsexamen måste han åka till Iran och göra värnplikten på ett drygt år. Då blir det svårare för honom att komma tillbaka till Sverige om han inte har ett uppehållstillstånd.

Han är lite förbryllad över de svenska reglerna som först bjuder in utländska doktorander utan att ens försöka behålla dem.

– I dag ger Sverige utbildning till människor, och sedan säger man hej då till dem. Jag förstår inte logiken i det. Kanske är det något slags fel i systemet.

Sture Henckel

6 kommentarer

  • Karin L

    Ytterligare en positiv effekt om högutbildade vill stanna:
    De utlänningar som kommer till Sverige och har ett BRA liv här (vilket sannolikt dessa kan ha) kommer självfallet ha mycket lägre risk att bidraga (själva och deras barn) till brottslighet än de som har ett ”desperat” liv här. Andelen utlänningar som syns i positiva sammanhang kommer också att öka. Därmed kan utlänningar som grupp få en högre. Det gynnar oss alla – välutbildade, lågutbildade, gammelsvenskar, nysvenskar.

    30 maj 2012
  • Hassan

    I am a PhD candidate at Lund university. I already hold two masters degree from well recognized universities and came here for a PhD study. Now I am getting disappointed due to a lot of problem for visa issues in Sweden. For example,
    1- I need to apply and pay 1000 SEK every year, for a temporary residence permit that takes up to 5 months to get an extension approved
    2- During this time I am incapable to travel to conferences, courses, and other academic affairs, even not going back to our own home countries to visit my families
    3- Unlike in other countries, we non-EU Doctoral candidates in Sweden do not enjoy the same rights despite we do have the obligation to pay taxes as any other Swedish citizen.
    4- My wife cannot work or study her masters for free
    5- With these issues I have no motivation to learn Swedish language while it is essential
    6- I cannot travel to non-Shingen countries such as UK or US
    7- ….

    Please support us on May 30th.

    23 maj 2012
  • Mikael Ståldal » Arkiv » Låt utländska doktorander stanna i Sverige

    […] När någon från ett land utanför EU/EES doktorerar vid ett svenskt universitet så har de ofta svårt att få stanna i Sverige efter avslutat doktorerande, vilket leder till att många lämnar Sverige med färsk doktorsexamen trots att de skulle vilja stanna. Detta har Karin Granbom Ellison (fp) uppmärksammat i en riksdagsmotion, där hon yrkar på att fyra års doktorerande i Sverige ska ge permanent uppehållstillstånd, precis som fyra års förvärvsarbete idag ger permanent uppehållstillstånd. Se artikel i Ingenjören. […]

    19 maj 2012
  • Alejandro López

    Jag är en tredje år utlänsk doktorand vid Uppsala universitet. Förra året sökte jag min nya visum i augusti 2011 (mer än en månad innan min gamla visum gick ut) men fick ett nytt visum förran i februari 2012. Dessutom var viseringen giltigt endast från och med september 2011, vilket betyder att jag förlorat 5 månader för att ha ett giltigt visum för något det inte var mitt fel. Jag kunde inte resa hem till jul eftersom jag inte skulle tillåtas att återkomma in i Europa. Är det bara jag som tycker detta är orättvist?

    17 maj 2012
  • Amr

    I do totally agree. phD students should be offered permenant residece because basically the skills being acquired from a super high education quality from country such sweden, go away either for nothing or to the benefit of other country that has this wide vision for keeping phD professionals. besides phD students in sweden pay taxes like any other employees which granted work permit. i think equality in treatment and keeping useful minds should be considered!

    17 maj 2012
  • Fredrik Lidberg

    Hurra! Lysande motionsförslag!

    Förutom de ekonomiska aspekterna som kan komma av detta, genom att spetskompetens stannar i landet, så finns det även sociala vinster med ett sådant förslag. Jag tänker då på att ett stort antal doktorander befinner sig i den fasen i livet då de skaffar barn. Dessa hamnar efter en tid på dagis och får därmed bedömt svenska som modersmål, vilket nog inte är så användbart om de tvingas härifrån efter ett par år. I o m föräldraskapet integreras man också mkt i det svenska samhället, dels genom kontakter med myndigheter och verk samt dels genom kontakter med andra familjer i samma fas i livet.

    Vidare så kommer kanske vissa utredare och remissinstanser hävda att det inte är rätt att klassa utländska doktoranders studier som arbete, med hänsyn till att det kanske skulle medföra att även inhemska doktoranders studier skulle behöva anses vara riktigt arbete (vilket det självklart är). Jag ser det som att ett godkännande av denna motion (just p g a ovanstående) skulle kunna få positiva bieffekter för Alla doktorandernas arbetsvillkor och anställningstrygghet.

    Lycka till i debatten den 30:e maj.

    16 maj 2012

Lämna en kommentar

Senaste nytt