Ingenjörstänk skapar innovationer

Inom forsknings- och utvecklingsprogrammet Piep, Product innovation engineering program, har 21 företag runt om i landet fått hjälp att bli bättre på innovationer. En av innovationspiloterna som hjälpte företagen var teknologen Jakob Holmgren.

Inom forsknings- och utvecklingsprogrammet Piep, Product innovation engineering program, har 21 företag runt om i landet fått hjälp att bli bättre på innovationer. En av innovationspiloterna som hjälpte företagen var teknologen Jakob Holmgren.

Jakob Holmgren

– Det här har definitivt varit mitt mest intressanta sommarjobb hittills, säger han.

Jakob Holmgren läser femte året på civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi med inriktning mot kvalitetsteknik vid Luleås tekniska universitet. Han är en av ett trettiotal studenter som under två sommarmånader jobbat som innovationspilot på olika företag. Jakob Holmgren har jobbat på Ovako Tube & Ring i Hofors.

– Tanken med projektet är inte att forskare ska berätta för företagen hur de ska bli innovativa, utan vi har i stället försökt känna av vad företagen behöver hjälp med genom att ställa frågor kring hur de arbetar med innovation i dag och hur kreativt arbetsklimatet är, säger Jakob.

Till sin hjälp har innovationspiloterna fått både coaching och diverse metoder och verktyg för att analysera innovationsarbetet på företagen av en grupp innovationsforskare som är knutna till projektet. Peter Törlind som är chef på avdelningen innovation och design vid LTU har fungerat som handledare för innovationspiloterna som kommer från LTU.

– Studenterna kastas ut i hetluften och får arbeta direkt med ledningsgrupperna. Det är ett effektivt sätt för oss att få ut verktyg och metoder i organisationerna, säger Peter Törlind.

Piep är ett nationellt forsknings- och förändringsprogram som har som mål att öka innovationsförmågan hos människor och organisationer. Till programmet hör fem olika lärosäten: Luleås tekniska högskola, Designhögskolan vid Umeå universitet, Kungliga tekniska högskolan, Centrum för teknik i medicin och hälsa, Högskolan i Jönköping och Lunds tekniska högskola.

Innovationspilotprojektet var det första i sitt slag och om finansieringen finns är tanken att det ska fortsätta. Projektet är finansierat av Vinnova.

För Jakob Holmgrens del ledde sommarjobbet på Ovako Tube & Ring till att han nu gör sitt examenarbete på företaget. Det kommer att handla om hur man etablerar en kontinuerlig kunskapsutveckling i utvecklingsprojekt.

– Jag sitter just nu och skriver på rapporten. Jag är jättetaggad, säger Jakob som i framtiden kan tänka sig att på ett eller annat sätt jobba med innovationsstärkande arbete av liknande slag.

Anna Eriksson

» Läs mer om innovationspiloter Här.

Comments are closed.

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar