Bättre batterisortering med AI

Claes Strannegård är forskare inom artificiell intelligens och har utvecklat en batterisorteringsmaskin som kan sortera upp till tio batterier i sekunden.

– Meningen är att man så småningom ska kunna göra så här med all återvinning, säger Claes.

År 2008 fick Claes Strannegård idén att försöka tillverka en batterisorteringsmaskin.  Idén kom sig av att han en dag var hemma och sorterade sopor. Han tyckte det var jobbigt och började fundera på om det inte gick att göras automatiskt med hjälp av artificiell intelligens.

Fyra år senare finns maskinen ute på marknaden i två exemplar, en i Sverige (Göteborg) och en i Storbritannien. Sorteringen av batterier sköts av maskinens så kallade neutrala nätverk som närmast kan beskrivas som ett artificiellt nervsystem. Precis som den mänskliga hjärnan måste ett sådant nätverk tränas innan det kan användas. Tillsammans med sex masterstudenter har Claes tränat maskinen att känna igen cirka 2 000 olika sorters batterityper. Vid sorteringen identifieras batteriet på några millisekunder av det neutrala nätverket som jämför bilden med tidigare tagna bilder. Nätverket är självlärande och robust vilket gör det möjligt att känna igen batterier även om de är smutsiga eller skadade.

Claes Strannegård. Foto: Göteborgs universitet.

– Varje bild av ett batteri är unik. Det har varit svårt och det har tagit tid att framställa mjukvaran och hårdvaran, säger Claes.

Men det hårda arbetet har gett resultat och maskinen kan sortera upp till tio batterier i sekunden. Samtidigt som systemet kan skilja de olika batterityperna åt lagras också informationen om varje batteris märke, modell och typ.

Claes tycker att det har varit kul att vara med i ett projekt som har gått från forskning till praktisk användning. Forskningen har även lett till att studenterna som varit med i projektet har fått jobb i bolaget Optisort som Claes grundat. Och vem vet, kanske är det fler företag på gång?

– Nästa utmaning är att sortera elskrot. Det blir snäppet mer komplext, säger han.

Hans förhoppning är att alla sopor en dag ska kunna sorteras automatiskt.

Här kan du se hur maskinen fungerar.

Anna Eriksson

 


Jobbannonser

1 kommentar

  • Ingenjören » Bättre batterisortering med AI | Konserverad

    […] Ingenjören » Bättre batterisortering med AI. Share this:TwitterFacebookGillaGillaBe the first to like this. Postat i Bra grejer, Nyhetsartiklar […]

    07 januari 2013

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar