Klausulen kan hindra jobbyte

Funderar du på att byta jobb eller starta eget? Tänk på att det kan stå saker i anställningsavtalet som hindrar dig från att konkurrera med din tidigare arbetsgivare, även efter att du har slutat.

Funderar du på att byta jobb eller starta eget? Tänk på att det kan stå saker i anställningsavtalet som hindrar dig från att konkurrera med din tidigare arbetsgivare, även efter att du har slutat.

Tänk på det här

  • Läs igenom ditt anställningsavtal innan du skriver och bolla med någon om du behöver. Sveriges Ingenjörers rådgivning kan hjälpa medlemmar att granska avtal.
  • Om du har skrivit på något får du utgå från att det är det som gäller, även om det händer att arbetsgivare inte vill göra klausulen gällande när det väl kommer det kritan utan löser det hela med dialog. Även här kan Sveriges Ingenjörers rådgivning vara till hjälp.
  • Konkurrensklausuler får bara användas om det handlar om självständiga produkter och metodutveckling, där det finns risk för att företaget skadas om du använder dig av denna kännedom någon annanstans. Klausulen ska vara tidsbestämd.
  • Se till att klausulen inte är så vitt formulerad att den begränsar dina möjligheter att söka nytt jobb. Kolla att klausulen löper under en begränsad tid och att den inte innehåller någon vitessanktion. Ett eventuellt skadestånds storlek avgörs i en rättslig process.
  • Om du tvingas säga nej till ett jobb för att din arbetsgivare ser den nya arbetsplatsen som en konkurrent och du i stället får tacka ja till ett annat, mindre välbetalt jobb, ska du kompenseras med mellanskillnaden.
  • Konkurrensklausulen gäller inte om den anställde sägs upp på grund av arbetsbrist.

Källa: Karin Lundin, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer

Under din anställning lyder du under så kallad lojalitetsplikt. Det innebär att du inte får göra något för att skada din arbetsgivare, till exempel bedriva konkurrerande verksamhet eller gå till en konkurrent och berätta om företagshemligheter. Lojalitetsplikten slutar att gälla när anställningen upphör, men enligt Sveriges Ingenjörer har det blivit allt vanligare att arbetsgivare skriver in så kallade konkurrensklausuler i anställningsavtal (Teknikföretagen, som företräder arbetsgivarsidan, delar inte den bilden).

Konkurrensklausulerna talar om vad du är skyldig att hålla dig till även en tid efter anställningen, det kan handla om månader eller också flera år efteråt. Arbetsgivare kan till exempel skriva in villkor som säger att du inte får börja jobba hos en konkurrent direkt efter anställningen. Bryter du mot detta riskerar du vite eller skadestånd.

Varje vecka hör medlemmar av sig till Sveriges Ingenjörers rådgivning för att fråga hur de ska se på konkurrensklausuler och om de kan gå till ett nytt jobb eller inte, berättar förbundsjuristen Karin Lundin. Men det går ibland inte att svara på direkt.

Karin Lundin, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer. Foto: Sveriges Ingenjörer

Karin Lundin, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer.

– Det beror på att det inte bara går att titta på vad som står i avtalet. Det finns klausuler som inte är tillåtna och som kan förklaras ogiltiga av en domstol, säger hon.

Konkurrensklausuler får bara användas om ett företag är beroende av självständig produkt eller metodutveckling och om det finns risk för att företaget skadas om du har fått och sedan sprider tillverkningshemligheter om dessa vidare.

Kundklausuler innebär att du inte får ta kunder från ditt tidigare jobb till ett nytt, eller till ditt nystartade företag, en klausul som är särskilt vanligt bland konsulter, enligt Karin Lundin. Men du måste också ha koll på andra bestämmelser.

– Enligt företagshemlighetslagen får du inte ta med till exempel kundlistor till ditt nya jobb. Lojalitetsplikten i anställningsavtalet innebär att du inte får bearbeta kunder på ditt jobb för att ta med dem till nästa, berättar Karin Lundin.

Du får heller inte starta eget och kolla med dina kolleger om de vill följa med till det nya företaget om du fortfarande är anställd, även om du har sagt upp dig. Då finns det risk för att bli stämd av arbetsgivaren.

Enligt Karin Lundin finns egentligen ingenting positivt med konkurrensklausuler för den som är anställd och hon skulle rekommendera medlemmar att försöka undvika dem helt.

– Vi vill ha rörlighet på arbetsmarknaden och det säger arbetsgivarsidan också att man vill ha. De här klausulerna kan också hämma individens utveckling, hindra honom eller henne från att använda hela sin potential för att man är rädd för att göra något otillåtet. Är det verkligen bra i det stora perspektivet?

Ja, Teknikföretagens chefsjurist Anders Weihe tycker faktiskt att konkurrensklausuler har en viktig roll i det stora perspektivet och ser ett tydligt behov av dem. En arbetsgivare kan inte använda en konkurrensklausul så att den låser in en anställd och inte tillåter henne eller honom att använda sin yrkeskompetens, säger han.

Anders Weihe, chefsjurist Teknikföretagen. Foto: Teknikföretagen

Anders Weihe, chefsjurist Teknikföretagen. Foto: Teknikföretagen

– Klausulen kan bara skydda företagsspecifik kunskap. I vissa fall kan den gränsdragningen vara svår att göra.

Enligt Anders Weihe har det blivit vanligare med tvister där anställda har startat en verksamhet som konkurrerar med företaget de arbetar på. Många verkar inte förstå att detta kan vara ett brott mot lojalitetsplikten, vilket förvånar honom.

Anders Weihe tycker att all typ av konkurrenskänslig kunskap på företag bör skyddas. Han anser att man i debatten glömmer bort att det är av vikt att skydda företagen även sett till företagens anställda, som kan riskera att bli arbetslösa för att tidigare anställda startar konkurrerande verksamhet och använder den kunskap som utvecklats på deras tidigare arbetsplats.

– Arbetsgivarsidan har inte heller något intresse av att begränsa rörligheten på arbetsmarknaden, däremot finns ett behov av att skydda företag, säger Anders Weihe.

Ania Obminska

8 kommentarer

  • Take it or leave it

    Konkurrensklausulen kan som jag skrev tidiagre också skrivas in av arbetsgivaren i överenskommelseavtalet vid uppsägning.

    SI får mycket att låta så enkelt att det hör dit, det gäller inte då, osv, men när man väl behöver hjälp från SI så är den inte lika rätt fram och tydlig.

    Och hur är det nu med Konkurrensklausulen – gäller den efter anställningens upphörande eller finns det lagtext eller praktikfall på att man kan börja konkurera – oavsett vad man ”tvingats” skriva på?

    18 september 2014
  • caroline

    Hej! Gäller detta bara om det är inskrivet i anställningsavtalet?

    09 september 2014
    • Ania

      Lojalitetsplikten är en grundläggande skyldighet (och gäller under hela din anställning). Konkurrensklausulen skrivs in i anställningsavtalet.

      12 september 2014
  • Sofia h

    Om det står att jag inte får bedriva konkurrerande verksamhet eller arbeta åt ett företag med konkurrerande verksamhet på en punkt och på en annan punkt: denna förbindelse om sekretess gäller även efter att jag har lämnat min anställning. Menar dom att jag inte får bedriva vilken verksamhet jag vill även efter min anställning eller hur ska man tolka den punkten? Menar dom de andra punkterna gällande sekretess om företaget? De bestämmer ju inte vad jag gör efter min anställning…

    11 augusti 2014
    • Jenny

      Hej Sofia! Det låter som om du behöver hjälp att tyda avtalet. Om du är medlem hos Sveriges Ingenjörer kan du ringa rådgivningen på nummer 08 6138001 och tala med en ombudsman som kan hjälpa dig.
      Med vänlig hälsning
      Redaktionen

      12 augusti 2014
  • Anders

    Samma sak för mig dvs jag blev tvingad att skriva på ett avtal med en mängd klausuler för att få ett avgångsvederlag
    1, hemligt avtal
    2, fick inte återberätta ”historien” dvs vägen till avtal
    3, konkurrensklausul
    Alternativet var en tjänst med < 50% av min lön vilket jag inte kunde acceptera.

    23 januari 2014
  • Take it or leave it

    Min gamla erbetsgivare använde konkurrensklausulen vid uppsägning pga ”arbetsbrist” och skrev då in den i en sk. överenskommelse där allt annat som lön under uppsägningstiden, mm. reglerades. Karin Lundin och Sveriges Ingenjörer vet om att detta är vanligt förfarande vid uppsägningar och i sådan situationen har man inte så mycket att välja på. Sveriges Ingenjörer och juristerna står helt handfallna och jag fick inget annat råd än att acceptera överenskommelsen och konkurrensklausulen om jag inte var villig att acceptera en annan tjänst med betydligt lägre lön.

    23 januari 2014
  • Tina

    ”Konkurrensklausulen gäller inte om den anställde sägs upp på grund av arbetsbrist.”
    Detta kan man tolka som om att man gör sig omöjlig på en arbetsplats så att man blir uppsagd…p.g.a. arbetsbrist.

    23 januari 2014

Lämna en kommentar

Senaste nytt