Krisen gav fler högavlönade jobb

Den ekonomiska krisen har främjat tillväxten av kvalificerade jobb med hög lön. Det har varit särskilt bra för kvinnor visar en studie från Europeiska socialfonden. Den ekonomiska krisen har främjat tillväxten av kvalificerade jobb med hög lön. Det har varit särskilt bra för kvinnor visar en studie från Europeiska socialfonden.

I gengäld har jobben i tillverkningsindustrin  och i byggsektorn, som räknas till medelinkomstjobb, försvunnit i mängd. I European Jobs Monitor 2014 konstateras att den manliga arbetskraften i Europa förlorade 1,4 miljoner arbetstillfällen medan kvinnorna ökade på med 60 000 nya arbeten 2011-2013. I undersökningen visas också att de sektorer som har haft bäst tillväxt under krisåren är de kvinnodominerade hälsa och utbildning där timlönen i genomsnitt är högre än i tillverkning och bygg. De tjänster som har haft allra bäst utveckling återfinns bland högavlönade jobb inom vården och  tjänster som kräver hög kompetens inom programmering och IT relaterade konsulttjänster.

Källa: European Jobs Monitor 2014

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar