Störst risk att dö på lönedagen

Löneutbetalning kan vara farligt för hälsan. En färsk svensk studie visar att det är betydligt större risk att dö den dag som lönen trillar in på kontot än andra dagar.


Löneutbetalning kan vara farligt för hälsan. En färsk svensk studie visar att det är betydligt större risk att dö den dag som lönen trillar in på kontot än andra dagar. 

Flera studier har visat ett tydligt samband mellan hälsa och inkomst. Högre inkomster leder generellt till bättre hälsa. Samtidigt har studier av hälsoförändringar i hög- och lågkonjunktur visat ett intressant mönster som vänder upp och ner på den här etablerade bilden.

Såväl sammanställningar av dödsfall som studier av självupplevd hälsa och spädbarns hälsa visar att vi är sjukare och att fler avlider under perioder av högkonjunktur. Resultaten verkar tyda på att långsiktiga förstärkningar av inkomsten leder till bättre hälsa medan mer kortsiktiga inkomstförändringar leder till försämrad hälsa.

Johan Vikström

Johan Vikström

– Studier från USA har visat att antalet dödsfall ökar i samband med utbetalningar av lön och olika former av bidrag. Vi ville undersöka om det finns sådana samband i Sverige, säger Johan Vikström, en av rapportförfattarna.

Forskarna har studerat hur dödligheten förändras i samband med löneutbetalningarna som sker i slutet av varje månad. Detta har man gjort genom att följa alla anställda i den offentliga sektorn under perioden 1995-2000.

– Vi fann att antalet som avlider ökar med 23 procent på själva löneutbetalningsdagen. Det motsvarar 96 förtida dödsfall i Sverige per år, säger Johan Vikström.

De flesta dödsfall orsakas av cirkulationsrelaterade åkommor som hjärtproblem och stroke. Antalet dödsfall på grund av hjärtproblem ökade med 66,7 procent på löneutbetalningsdagen. Antalet som avled i stroke ökade med 118,8 procent.

Man såg inte heller några skillnader på dödsfallen om lönen betalades ut på en tisdag eller fredag. Det fanns inte heller någon statistiskt säkerställd ökning av antalet dödsfall under helgen efter löneutbetalning.

Sambandet mellan lön och död visade sig också tydligare i vissa grupper än i andra. Bland låginkomsttagarna fanns ett tydligt samband mellan lön och dödsfall medan det inte fanns något samband alls bland höginkomsttagare. Studien visade också att yngre personer i åldern 18-35 år påverkas mer än äldre.

– En rimlig förklaring är att den här gruppen har ont om pengar dagarna innan lönen kommer och att löneutbetalningen förändrar deras beteende på olika sätt, säger Johan Vikström, men påpekar noga att studien inte ger några svar på varför fler avlider.

– Det har vi inga uppgifter om och vi vill inte spekulera för mycket. Sannolikt beror dödsfallen på någon form av ökad aktivitet.

Till skillnad från den amerikanska undersökningen fann forskarna inte någon statistiskt säkerställd ökning av antalet drog- och alkoholrelaterade dödsfall.

– Det kan ändå finnas ett dolt samband. När vi får lön rör vi oss mer, vi går på krogen, åker och handlar och det innebär också att vi rör oss mer i trafiken. Tidigare studier inom medicin visar ett samband mellan stress, viss fysisk aktivitet och cirkulationsrubbningar som stroke och hjärtinfarkt. Det kan vara latenta hjärtproblem som triggas igång av mat, dryck och olika former av stress, säger Johan Vikström.

Karin Virgin

Läs hela studien här: Arbete, löneutbetalningar och mortalitet

 

 

 

1 kommentar

  • Örjan

    Tar mig för pannan och suckar. Vore tacksam om mina skattepengar kunde användas till något vettigare än denna typ av tramsiga undersökningar.

    17 oktober 2014

Lämna en kommentar

Senaste nytt