”Det kan bli strejk”

Samtidigt som Sveriges Ingenjörer förbereder sig för konflikt i frågan om flexpension, kampanjar Svenskt Näringsliv för att begränsa strejkrätten.

Samtidigt som Sveriges Ingenjörer förbereder sig för konflikt i frågan om flexpension, kampanjar Svenskt Näringsliv för att begränsa strejkrätten.

Svenskt Näringsliv kampanjar för att begränsa strejkrätten. Arbetsgivarorganisationen vill förbjuda det den kallar oproportionerliga strejker. Den vill också förbjuda sympatiåtgärder. Orsaken är att det drabbar de företag som har köpt arbetsfred och inte kan påverka konflikten.

Ulf Bengtsson, ordförande för Sveriges Ingenjörer, känner igen argumentationen.

– Det är klart att arbetsgivarna vill inskränka strejkrätten. De försöker alltid flytta fram sina positioner. Men det handlar om våra grundläggande rättigheter. Det finns inskrivet i ILO-konventionerna som Sverige har ratificerat, säger han.

Men Sveriges Ingenjörer är väl inget förbund som brukar använda strejkvapnet precis?
– Det är en på gång just nu. Vi misstänker starkt att vi kan komma i konflikt med Almega, säger han.

Det handlar om flexpensionerna som Sveriges Ingenjörer och Unionen vill införa inom tjänstesektorn på samma sätt som den finns inom industrin. Almega säger hårdnackat nej och Svenskt Näringsliv har i princip tackat nej till PTK om att förhandla separat om frågan.

Vi lever allt längre och risken ökar för att pensionerna inte ska räcka till för framtida pensionärer. Redan 2013 tecknade därför Sveriges Ingenjörer och Unionen ett avtal med industriföretagen om att avsätta medel till flexpensioner. Pengarna kan användas till att gå ner i arbetstid från 60-62 års ålder – beroende på avtalsområde – eller sparas till dess man går i pension.

När nu stora delar av arbetsmarknaden har flexpensioner, kan det bli svårare att byta jobb till en bransch som saknar dem, särskilt om de befintliga flexpensionerna byggs ut, såsom det är planerat.

Förutom att det handlar om att behålla rörligheten på arbetsmarknaden är flexpensionerna enligt Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius också en rättvisefråga. Hon poängterar att det rör sig om mycket pengar för en enskild anställd. De som i dag är unga och inte får avtalet, riskerar att få 1,5 miljoner mindre i pension när systemet väl är uppbyggt.

Förbundet förbereder

Sveriges Ingenjörer har börjat förbereda sig på eventuell konflikt inom följande avtalsområden:

  • IT/Telekom
  • STD
  • Utveckling och tjänster

Därför har Sveriges Ingenjörer nu för första gången på många år börjat förbereda sig för en eventuell konflikt.

Hur kan en sådan konflikt komma att se ut?
– Det kan bli strejk på Almegas områden, men de exakta formerna är inte bestämda än, säger Camilla Frankelius.

Hur pass självsäkert är förbundet inför en sådan konflikt?
– Vi är mycket självsäkra, annars hade vi inte gått in i detta.

Det sägs att vissa medlemmar inte är så intresserade av flexpensionerna?
– Vilka skulle det vara? Vi har det här avtalet inom industrin, i transportsektorn och inom handeln, och i en så här stor och viktig fråga behöver vi ett avtal som är lika för alla, säger hon.

Ordförandena för Sveriges Ingenjörer och Unionen, Ulf Bengtsson och Martin Linder, kommer under veckorna framöver att besöka flera klubbar i storstäderna för att berätta mer om frågan.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar