Sveriges Ingenjörer varslar om strejk

Från och med klockan 12:00 måndagen den 18 april går Sveriges Ingenjörers medlemmar i strejk, om inte Almega går med på att införa flexpension.

Från och med klockan 12:00 måndagen den 18 april går Sveriges Ingenjörers medlemmar i strejk, om inte Almega går med på att införa flexpension.

Sveriges Ingenjörer och Unionen lämnade i dag över ett varsel om strejk på arbetsgivarorganisationen Almegas avtalsområden. För Sveriges Ingenjörers del handlar det om 1 455 medlemmar på sammanlagt 52 arbetsställen.

Varslen gäller inom avtalsområdena IT/Telekom och STD, det vill säga tekniska konsulter, bland annat på företagen Telia, Tieto, Inspecta och WSP. Tillsammans med Unionens medlemmar omfattar varslen cirka 10 000 anställda.

Varslade företag

Här är konfliktvarslade företagen i de olika avtalsområdena:

IT

Telekom

STD – tekniska konsulter

Almega har hittills sagt nej till allmän flexpension till alla anställda. De har i stället föreslagit att varje enskild anställd ska få möjlighet att välja till det som ett alternativ. Facken har då svarat att man tänka sig en lösning där alla anställda får flexpension, men att man ska kunna välja bort det. Det har Almega dock sagt nej till.

Almega har erbjudit facken det så kallade märket, en löneförhöjning på 2,2 procent, men utan flexpensionen. Facken kräver att minst 0,2 procentenheter av den löneökningen går till flexpensionen.

Enligt Camilla Frankelius,  Sveriges Ingenjörers förhandlingschef, står facken oerhört starka i frågan. Under de möten som hölls med förtroendevalda i Sveriges Ingenjörer och Unionen i början av mars blev det tydligt att det bland medlemmarna finns ett starkt stöd för konflikten.

– Varför ska vi ha sämre pension än alla andra på svensk arbetsmarknad? Det var vad de sade till mig

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar