Upphandlingar kan ge bättre villkor

Foto: micheljung/Thinkstock

Upphandlingar och internationella regelverk är viktiga vägar till bättre arbetsvillkor. Det var budskapet när Union to Union, på ett seminarium i Stockholm relanserade sin skrift Guide för rättvis handel.

Foto: micheljung/Thinkstock

Upphandlingar och internationella regelverk är viktiga vägar till bättre arbetsvillkor. Det var budskapet när Union to Union, på ett seminarium i Stockholm relanserade sin skrift Guide för rättvis handel.

Union to Union höll i går ett seminarium om hur upphandlingar kan förbättra arbetsförhållandena i både Sverige och utomlands. Organisationen är de svenska fackförbundens samarbetsorganisation för bättre arbetsvillkor i världen, och passade på att nylansera sin skrift Guide för rättvis handel.

Union to Unions ordförande Kristina Henschen inledde seminariet med att exemplifiera hur hjälp till utsatta arbetare faktiskt spelar roll. Hon berättade om ett par, en man och en kvinna från ett asiatiskt land, som rekryterats av en agent och lovats jobb i Thailand. De kom till en fabrik i Thailand men fick aldrig någon lön, och blev till slut tvungna att fly från fabriken. De hamnade på ett fackligt migrantcenter, där de till slut fick hjälp, både med sina resehandlingar och utebliven lön. Dessutom fick de hjälp att hitta riktiga jobb. Tack vare hjälpen kunde de skicka hem pengar till sina två barn.

Ett annat exempel hon gav var hur Swedewatch kontrollerade tillverkningen av kirurgiska instrument i ett företag. När de lade in krav på tillverkningen avskaffades barnarbetet samtidigt som lönerna reglerades och arbetsmiljön förbättrades.

Elisabeth Brandt Ygeman, andra vice ordförande för Handels pratade om hur hennes förbund har jobbat med att få Ikea och H&M att teckna avtal i de länder där tillverkningen sker.

– Vi tycker kanske att sådana saker är vanlig anständighet, men så tycker tyvärr inte alla. Men vi ser också att det finns dem som ser rättvis handel som en konkurrensfördel. Ikea och H&M har i alla fall gjort utfästelser, sade hon.

Helke Elkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR, betonade också att många arbetar på platser där facken inte är självklara, eller har en politisk ledning som inte vill att de anställda ska ha sina rättigheter.
– Då måste vi i Norden stå upp och kämpa, sade hon.

Guide för handel

Union to Union återlanserade i samband med seminariet skriften Guide för rättvis handel. Där beskrivs ILO:s konventioner och hur fackförbunden jobbar för att förbättra arbetsvillkoren för anställda i världen.

Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen, pratade om om svenska förhållanden och då vikten av upphandlingar där man kan ställa krav på leverantören. Han hänvisade tillbaka till omröstningen i höstas där riksdagen fällde vissa delar av regeringens förslag om ny upphandlingslag. Riksdagen fällde de delar av förslaget som sade att krav på kollektivavtalsliknande förhållanden skulle kunna vara ett kriterium i offentliga upphandlingar.

– Men allt är inte dåligt. Regelverket nu är trots allt bättre än det var förr, och det är uppenbart att upphandlingsunderlag kan innehålla krav på arbetsvillkor, arbetsmiljö och märkningar om till exempel rättvis handel. Man kan ställa krav på jämställdhet och social inkludering. Om man får ställa de här kraven så är det inte så långt kvar till att säga att man även skulle ha kollektivavtalsliknande villkor, sade han.

– Vi har drivit debatt om detta, fortsatte han. Det borde vara en no-brainer. Det har inte blivit så, men vi hoppas fortfarande komma framåt. TCO har dessutom hotat att anmäla Sverige till EU-kommissionen.

Han konstaterade att även privata företag handlar mycket och att de har större frihet att utforma sina upphandlingar.

– Där måste man inte följa upphandlingslagen, sade han. Där kan man gå före.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt