Sommarbarn blir mer sällan Vd:ar

Bor du i USA och är född under sommarmånaderna minskar dina chanser att bli verkställande direktör. Det menar forskarna vid University of British Columbia som har studerat sambandet mellan födelsedatum och karriärsteg bland Vd:ar på stora börsnoterade bolag.Bor du i USA och är född under sommarmånaderna minskar dina chanser att bli verkställande direktör. Det menar forskarna vid University of British Columbia som har studerat sambandet mellan födelsedatum och karriärsteg bland Vd:ar på stora börsnoterade bolag.

Materialet till studien baseras på födelsedata från 375 Vd:ar som under 1992-2009 arbetade på stora börsnoterade bolag. När forskarna undersökte vilken tid på året Vd:arna var födda framkom att fler föddes i mars och april (12,53 respektive 10,67 procent) framför juni och juli (6,13 och 5,87 procent).

Forskarna tolkar resultaten som att de är enklare för dem som är födda i mars och april att göra karriär och detta beror i sin tur på hur man delar in eleverna i olika klasser i den amerikanska skolan – de barn som är födda i mars och april blir äldst i klassen medan de som föds i juni – juli är yngst.

– Äldre barn gör bättre ifrån sig än de yngre som är mindre intellektuellt utvecklade. Tidig framgång är ofta belönat med ledarskapsroller och fler tillfällen att lära sig saker och ting vilket i sin tur leder till ett framtida försprång som bara ökar under ens liv, säger professor Maurice Levi, som är en av forskarna bakom studien.

Han menar att deras studie är ytterligare ett bevis på att det amerikanska utbildningssystemets metod att gruppera elever utifrån när på året de är födda har ett stor inverkan på elevers framgång senare i livet.

– Vi kanske utestänger några av affärsvärldens största talanger genom att sätta dem på skolbänken för tidigt, säger han.

Källa: The University of British Columbia

Anna Eriksson

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar