Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv Europafack ställer krav inför toppmöte

Europafack ställer krav inför toppmöte

I morgon, onsdag, är det dags för EU-ledarna att samlas i Milano för att tala om sysselsättning. Inför mötet har Europafacket, Etuc, ett par önskemål.

– Europa återhämtar sig inte. Europeiska kommissionens och Europeiska rådets politik fungerar inte. Europas katastrofala svar på krisen – sparsamhet – har lett Europa in i en social kris med en politisk kris inom synhåll.

Det sade Europafackets generalsekreterare Bernadette Ségol när hon träffade fackliga företrädare i Rom i går, måndag. Bakgrunden till träffen är det toppmöte som samlar EU-ledare i Milano för att diskutera sysselsättning i morgon, onsdag.

Om vi ska ta oss förbi krisen och få en ekonomisk återhämtning behövs en förnyad och stärkt dialog mellan de fackliga organisationerna, arbetsgivare och styrande på både europeisk och nationell nivå, anser Europafacket. Det behövs också en ”extraordinär” europeisk investeringsplan för hållbar utveckling och anställning.

– Vi vill ha en investeringsplan för anständiga jobb och hållbar tillväxt på europeisk och nationell nivå, som mobiliserar offentliga och privata medel, sade Bernadette Ségol.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Byggcheferna har något att lära andra chefer (fastän de inte tror det själva)

0
Cheferna på en byggarbetsplats har ett unikt ledarskap – men kanske inte på det sätt man först tänker. En ny bok sätter fokus på de ledare som själva aldrig skulle framhäva sig som experter på ledarskap.
Distansarbete

Förslag: Skriv in möjligheten att jobba på distans i avtalen

1
Slå fast i avtalen att det ska vara ökade möjligheter att jobba på distans även efter pandemin. Det är ett av förslagen till årets Ingenjörsfullmäktige. Andra förslag handlar om allt från medlemsavgiften till ett Ingenjörernas Hus i Göteborg.

Ericsson vill överge fasta arbetsplatser

16
Ericsson planerar att bygga om kontor till mötesplatser där de egna arbetsplatserna försvinner. Sveriges Ingenjörer är oroliga för att utvecklingsteamen kan behöva gå skiftgång.
Programmeringsböcker

Nu har Python passerat Java och C – här är de 50 populäraste språken

0
Python är det mest populära programmeringsspråket enligt Tiobe-indexet. Men säger den typen av index något? "De är en bra start", svarar KTH-professorn Benoit Baudry.

Här är hunden välkommen på kontoret

2
När mobiloperatören Tre nu öppnat för återgång till kontoret är också hundar välkomna. Det gör det möjligt för valpen Lukas att följa med sin husse på jobbet.

Managementkonsulten sadlar om till skådespelare

0
Trivs du med jobbet men drömmer ändå om att göra något helt annat? Det gjorde civilingenjören Annie Dahlin. Nu utbildar hon sig till skådespelare.

Här är kommunerna som kommit längst med klimatanpassning

0
Det är fortfarande få kommuner som kommit igång med ett systematiskt arbete med klimatanpassningar. Bäst är Lomma, tätt följt av Norrköping.
Karin Adelsköld

Har ni kul här, eller?

1
Vad är väl en dag på jobbet? Den kan vara tråkig och trist och... ganska kul. Här ger humorproffset Karin Adelsköld sina tips för en roligare jobbvardag.

Ny studie tar sig an störande ljud på kontoret

5
Det kan vara svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap. Nu ska forskare undersöka om man kan skapa en bättre arbetsmiljö med hjälp av ljud.

Se upp för riskerna med distansarbete

0
– Distansarbete kan bli en kil mellan kollegorna och utvecklas till en missnöjeskultur, säger forskaren Linda Widar.

VI REKOMMENDERAR

Se till att du får rätt lön på första jobbet

1
Ska du förhandla din första lön? Ta reda på så mycket du kan om arbetet och se till att du kommer in rätt i lönestrukturen.

TOPPLISTA