Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv Europafack ställer krav inför toppmöte

Europafack ställer krav inför toppmöte

I morgon, onsdag, är det dags för EU-ledarna att samlas i Milano för att tala om sysselsättning. Inför mötet har Europafacket, Etuc, ett par önskemål.

– Europa återhämtar sig inte. Europeiska kommissionens och Europeiska rådets politik fungerar inte. Europas katastrofala svar på krisen – sparsamhet – har lett Europa in i en social kris med en politisk kris inom synhåll.

Det sade Europafackets generalsekreterare Bernadette Ségol när hon träffade fackliga företrädare i Rom i går, måndag. Bakgrunden till träffen är det toppmöte som samlar EU-ledare i Milano för att diskutera sysselsättning i morgon, onsdag.

Om vi ska ta oss förbi krisen och få en ekonomisk återhämtning behövs en förnyad och stärkt dialog mellan de fackliga organisationerna, arbetsgivare och styrande på både europeisk och nationell nivå, anser Europafacket. Det behövs också en ”extraordinär” europeisk investeringsplan för hållbar utveckling och anställning.

– Vi vill ha en investeringsplan för anständiga jobb och hållbar tillväxt på europeisk och nationell nivå, som mobiliserar offentliga och privata medel, sade Bernadette Ségol.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

På tur i liten bil

Ingenjören tar semester – vi ses igen den 16 augusti!

0
Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören.se är vi tillbaka den 16 augusti. Trevlig sommar! 

Ingenjörerna har jobbat mer under pandemin

0
Nästan 30 procent av ingenjörerna har fått en större arbetsbelastning under pandemin. Det är dessutom en liten ökning jämfört med förra våren.

Omformulerade platsannonser – betydligt fler kvinnor sökte 

0
Genom några enkla omformuleringar i platsannonser ökade IT-bolaget Tieto Evry andelen kvinnor som sökte med 32 procent.
Maria Samuelsson, ABB

ABB lyfter HBTQ-frågor – ”Ska kunna vara den man är”

0
Det ska gå att vara öppen HBTQ-person på ABB utan att bemötas illa. I juni hade företaget Pride-månad. Men Akademikerföreningen tycker att företaget är sent på bollen.

Civilingenjör debuterar som sommarvärd

1
"Jag kommer att prata om teknik i framkant och hur den interagerar med oss som människor. Men också vad som krävs av oss som människor att leva i en snabbt föränderlig värld", berättar Claudia Olsson som sommarpratar den 9 augusti.
Bilder från de mest lästa artiklarna 2021

Livslön, konsultpriser och gnälliga kollegor – det här är mest läst i år

0
Här är de 20 artiklar flest läst på Ingenjören.se första halvåret 2021.

Därför kan det löna sig att bli jobbonär

0
Allt fler väljer att jobba samtidigt som de börjar ta ut sin pension. Pensionsmyndighetens beräkningar visar att det dessutom kan löna sig ekonomiskt. 

Unga chefer är mer uppskattade än de själva tror

0
Unga chefer, framför allt kvinnor, har ofta ett annat ledarskap än äldre och manliga chefer. Därför är de mer uppskattade av medarbetare i alla åldrar.
Distans- och kontorsarbete

Olika beslut på teknikföretagen om distans eller kontor

5
Hur kommer Getinge, Ericsson, KTH, Facebook med flera att jobba framöver? Det får du svar på här.

Sveriges bästa lärare är en ingenjör

0
Anders Nyberg vid Leksands gymnasium har utsetts till Sveriges bästa lärare. "Det är ett jätteroligt yrke som jag trivs väldigt bra med".

VI REKOMMENDERAR

Henrik Dahlin

Ta tag i din gamnacke och ömmande muskler

0
Sveriges Ingenjörers träningsexpert ger tips för att ta hand om och stärka kroppen.

TOPPLISTA