Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv Europafack ställer krav inför toppmöte

Europafack ställer krav inför toppmöte

I morgon, onsdag, är det dags för EU-ledarna att samlas i Milano för att tala om sysselsättning. Inför mötet har Europafacket, Etuc, ett par önskemål.

– Europa återhämtar sig inte. Europeiska kommissionens och Europeiska rådets politik fungerar inte. Europas katastrofala svar på krisen – sparsamhet – har lett Europa in i en social kris med en politisk kris inom synhåll.

Det sade Europafackets generalsekreterare Bernadette Ségol när hon träffade fackliga företrädare i Rom i går, måndag. Bakgrunden till träffen är det toppmöte som samlar EU-ledare i Milano för att diskutera sysselsättning i morgon, onsdag.

Om vi ska ta oss förbi krisen och få en ekonomisk återhämtning behövs en förnyad och stärkt dialog mellan de fackliga organisationerna, arbetsgivare och styrande på både europeisk och nationell nivå, anser Europafacket. Det behövs också en ”extraordinär” europeisk investeringsplan för hållbar utveckling och anställning.

– Vi vill ha en investeringsplan för anständiga jobb och hållbar tillväxt på europeisk och nationell nivå, som mobiliserar offentliga och privata medel, sade Bernadette Ségol.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Erbjöds provanställning: ”Jag blev helt chockad” 

2
Är det rimligt att som erfaren ingenjör bli erbjuden en provanställning när man byter jobb? Det var precis vad som hände Johan.
Rise

Utskällda för att ha framfört kritik – ”Situationen är inte bra”

0
En utredning bekräftar nu att det förekommit kränkande särbehandling på forskningsinstitutet Rise.

Branschen som betalar bland de högsta ingenjörslönerna

0
Kompetens inom avancerad matematik är hett eftertraktad i bank- och finanssektorn. Därför anställs allt fler civilingenjörer och lönerna är högre än i de flesta andra branscher.

Machokulturen ökar i byggbranschen

1
Alla uttryck för machokultur ökar i byggbranschen och mest de sexistiska, homofobiska och rasistiska skämten. Det visar Byggchefernas machoindex 2022.

Här är bästa tipsen inför exjobbet

0
Att skriva examensarbete kan kännas som en oöverstiglig uppgift. Här är några tips från en handledare, två prisbelönta exjobbare och en ansvarig för FoU.
Håkan Samuelsson, Kerstin Lindell och Daniel Ek

Årets siffror: Så mycket tjänar it-topparna och några andra

0
Nu har nya listor över de högsta lönerna publicerats. Vi har samlat några med koppling till ingenjörer. Det är mest it-toppar och it-chefer, men också några andra.   

Netlight satsar på delat vd-skap

1
Företaget utan chefer tar nu nästa steg i att utmana synen på ledarskap. Verksamheten leds numera av en vd-duo som utses på årsbasis.

Kan arbetsgivare kräva privat försäkring för distansarbete?

0
I arbetsskadeförsäkringen i kollektivavtalen finns en oklarhet när man jobbar hemma. Kan chefen därför kräva en privat olycksfallsförsäkring?

Fem steg som ger dig koll på dina pensionspengar

2
Det behöver inte vara krångligt att få koll på sitt pensionssparande. Men det finns en sak som många glömmer bort.
IT, finans, bygg och kemi

Rekordlåg arbetslöshet – men skillnad mellan inriktningarna

6
Arbetslösheten bland Sveriges Ingenjörers medlemmar är nu nere på 1,0 procent – den näst lägsta nivån på tio år. Men arbetslösheten skiljer sig mellan olika inriktningar och för vissa har den svängt mycket under pandemin.   

VI REKOMMENDERAR

Civilingenjören som avslöjade pensionsbluffen i Allra

1
Varför krävdes det en civilingenjör i teknisk fysik för att avslöja hur pensionsföretaget Allra hade lurat spararna på hundratals miljoner kronor? Läs vad som fick Patrick Siegbahn att granska dem.

TOPPLISTA