Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv Europafack ställer krav inför toppmöte

Europafack ställer krav inför toppmöte

I morgon, onsdag, är det dags för EU-ledarna att samlas i Milano för att tala om sysselsättning. Inför mötet har Europafacket, Etuc, ett par önskemål.

– Europa återhämtar sig inte. Europeiska kommissionens och Europeiska rådets politik fungerar inte. Europas katastrofala svar på krisen – sparsamhet – har lett Europa in i en social kris med en politisk kris inom synhåll.

Det sade Europafackets generalsekreterare Bernadette Ségol när hon träffade fackliga företrädare i Rom i går, måndag. Bakgrunden till träffen är det toppmöte som samlar EU-ledare i Milano för att diskutera sysselsättning i morgon, onsdag.

Om vi ska ta oss förbi krisen och få en ekonomisk återhämtning behövs en förnyad och stärkt dialog mellan de fackliga organisationerna, arbetsgivare och styrande på både europeisk och nationell nivå, anser Europafacket. Det behövs också en ”extraordinär” europeisk investeringsplan för hållbar utveckling och anställning.

– Vi vill ha en investeringsplan för anständiga jobb och hållbar tillväxt på europeisk och nationell nivå, som mobiliserar offentliga och privata medel, sade Bernadette Ségol.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Kreativa ingenjörer löser kriser i covidvården

0
För medicintekniska ingenjörer har det senaste året varit allt annat än normalt. Brist på utrustning och förbrukningsmaterial har krävt snabba beslut, hårt arbete och problemlösning.

Neddragningarna på Chalmers – så många fick gå

0
juni varslade Chalmers 180 anställda om uppsägning. Nu är de fackliga förhandlingarna avslutade och uppsägningarna blev färre än befarat.
Karta över relativa löneläget per län

Så skiljer sig ingenjörernas löner mellan länen

6
Lönerna för ingenjörer skiljer sig ganska mycket över landet. Utifrån ett medelvärde på 100 ligger Stockholms län på 106,9 medan Västernorrland bara har 91,4.

Hemarbetet sätter arbetsmiljöarbetet på nya prov

1
Förutsättningarna för en god arbetsmiljö i hemmet varierar från person till person. Det behövs därför mer kunskap om hur man hanterar det på ett systematiskt sätt, konstaterar Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Bisarra krav på utländska forskare

21
Går Migrationskommitténs förslag igenom kommer tusentals utländska forskare och ingenjörer att tvingas lämna landet. Det skriver Ulrika Lindstrand och Mats Ericson i en debattartikel.
Stefan Westergård med Freedesk

Ingenjören med 12 språk skapade ett mobilt ståbord

1
Under pandemin har många staplat skokartonger eller haft datorn på strykbrädan för att kunna stå och jobba. Men civilingenjören Stefan Westergård hade redan en egen lösning.   

Därför behövs ingenjörer i det fackliga arbetet

0
Att engagera sig fackligt är både roligt och utvecklande. "Det är en häftig resa att göra" säger Jörgen Lundqvist, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

Nytt jobb vid 60 – Lourdes tog stöd av facket och lyckades

1
Byggnadsingenjören Lourdes Valencia var lite orolig inför chansen att få nytt jobb som 60-åring. Envishet och goda råd från Sveriges Ingenjörer var betydde mycket för att hon lyckades.
Sveriges Ingenjörers styrelse 2020-2021

Fem platser i styrelsen uppe för omval – nu vill valberedningen få förslag

0
Vid Ingenjörsfullmäktige i höst är fem av platserna i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse uppe för omval. Nu vill valberedningen få förslag på personer som vill vara med och ser till att förbundet är relevant.

Därför blir vi utmattade av digitala möten

0
Forskare vid Stanford University har identifierat fyra orsaker till zoom-trötthet, och vad du själv kan göra för att undvika att drabbas av det.

VI REKOMMENDERAR

Man som ligger i gräs

Så här fungerar förskottssemester

0
Enligt semesterlagens regler har alla rätt till 25 dagars semester per år. Men man har inte rätt till betald semester direkt när man börjar...

TOPPLISTA