Rekryterare ger nyanlända jobbtips

Thomas Pechhacker

Thomas Pechhacker

I morgon, torsdag, träffar ingenjören och rekryteraren Thomas Pechhacker nyanlända ingenjörer i Stockholm. Tanken är att bidra med handfasta jobbtips, men kanske hittar han också en ny medarbetare bland deltagarna.

I morgon, torsdag, träffar ingenjören och rekryteraren Thomas Pechhacker nyanlända ingenjörer i Stockholm. Tanken är att bidra med handfasta jobbtips, men kanske hittar han också en ny medarbetare bland deltagarna.

Thomas Pechhacker

Thomas Pechhacker

Det viktigaste du kan göra som nyanländ akademiker är att sätta dig in i den svenska kulturen, att få kontakt med svenskar och att med det lära dig grundläggande svenska så att du kan föra enklare samtal. Att bygga upp relationer är jätteviktigt, tycker ingenjören Thomas Pechhacker, som arbetar som säljare och rekryterare på det Stockholmsbaserade företaget inContext. På torsdag kväll ska han, inbjuden av Mehran Arefi som är en av mentorerna i Ingenjörsmentorsprogrammet, träffa mellan 15 och 25 nyanlända ingenjörer för att ge dem sina bästa tips och råd för att komma in på den svenska arbetsmarknaden.

Ingenjörsmentor

Ingenjörsmentor är ett program för utländska ingenjörer. Syftet är att ge ingenjörer med utländsk bakgrund stöd i sin karriär i Sverige. Programmet är ett samarbete mellan Sverige Ingenjörer och den yrkesinriktade svenskutbildningen Sfinx, svenska för ingenjörer.

Thomas Pechhacker talar utifrån egna erfarenheter. Han kom till Sverige i januari 2011 utan att kunna svenska, började genast skriva jobbansökningar och registrera sitt cv på Arbetsförmedlingen. Han började också läsa svenska fem gånger i veckan på Folkuniversitetet. I mars samma år fick hans nuvarande chef syn på cv:et och tog kontakt. Fyra månader efter att Thomas Pechhacker hade bosatt sig i Sverige hade han fått ett jobb.

– Jag vill visa deltagarna att det finns möjligheter att hitta jobb och några av dem blir kanske intresserade av att börja jobba med oss, inom teknisk konstruktion. Den här träffen blir både ett relationsmöte och ett rekryteringsmöte, berättar Thomas Pechhacker.

– Det är första gången jag gör det här och det känns både jätteintressant och spännande. För mig var det kanske enklare än för många andra att lära sig svenska eftersom jag pratar tyska, men jag har varit i en liknande situation som de nyanlända akademikerna så jag kan ändå berätta ganska bra, från hjärtat, om hur det har fungerat.

Utöver att berätta om sina egna erfarenheter vill Thomas Pechhacker också ge konkreta tips. På den tekniska sidan kan han till exempel berätta om vilka program som är viktiga att kunna och känna till. Att lära sig ett visst program kan öka chansen att få vissa jobb. En annan sak som han tycker är viktig föra fram är att tänka på är att visa upp sin personlighet i jobbansökan. Visa att du är en öppen och driven person som vill utveckla dig och lära dig något nytt.

– Var öppen för andra saker än det du kanske drömmer om att göra så har du större chanser att komma in i det svenska jobbsystemet, säger Thomas Pechhacker.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar