Miljardinvestering i svensk reaktoridé

Janne WalleniusI senaste numret av Ingenjören berättade vi om Janne Wallenius mål: att bygga världens första kommersiella blykylda kärnkraftverk. Nu tar projektet ett stort kliv framåt.

I senaste numret av Ingenjören berättade vi om Janne Wallenius mål: att bygga världens första kommersiella blykylda kärnkraftverk. Nu tar projektet ett stort kliv framåt.

Janne Wallenius

Janne Wallenius i Ingenjören nr 5/2016.

Janne Wallenius idé är att inom ramen för sitt företag Blykalla bygga världens första kommersiella blykylda kärnkraftverk, något svenska energibolag inte nappade på och som därför har tagit honom till Kanada. Om detta, och att den indiska koncernen Essel Group Middle East investerat 150 miljoner kronor i projektet, berättade vi om i Ingenjören nr 5/2016.

I förra veckan veckan stod det klart att Essel Group Middle East satsar ytterligare cirka 1,8 miljarder kronor i företaget. Detta gör det möjligt att bygga en demonstrationsreaktor i Kanada.

– Vi börjar jobba med kanadensiska industrin för att ta fram ritningar, berättar Janne Wallenius när Ingenjören frågar om vad som blir nästa steg.

Hur långt har in kommit med processen i Kanada?

– Vi har nu påbörjat förhandsgranskningen och lämnat in en så kallad ”anläggningsbeskrivning” till myndigheten för granskning.

Hur snart tror du att ni får till en kommersiell produkt?

– Om åtta år startar vi demonstrationsreaktorn och är beredda att ta kommersiella beställningar. Nu återstår en hemskt massa spännande arbete för att förverkliga detta projekt! avslutar Janne Wallenius.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnar långt ner på lönelistan i en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar