Åtta tips – Tänk på det här innan du skriver på

hand som skriver på kontrakt
Foto: Getty images

Skriver du på anställningsavtalet och tänker att villkoren enkelt går att omförhandla? Eller att villkor ”egentligen inte gäller”? Tänk då om. Här är åtta punkter som Mikael Brandt, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, tycker att alla ska gå igenom – innan de skriver på.

Man kan skriva på anställningsvillkor oftare än man kanske tror. Förutom när man byter jobb så kan man få ett nytt avtal till exempel när man får en ny roll inom organisationen, om företaget får ny ägare (verksamhetsövergång) eller när man slutar efter överenskommelse. Och när du skriver på så gäller det som står.

– Jag har träffat medlemmar som tror att det är en enkel sak att backa ur villkor, men även om du har rätt i sak så kan du behöva gå till domstol för att få rätt, säger Mikael Brandt på Sveriges Ingenjörer.

Därför uppmanar han alla att inte bara godta det som arbetsgivaren lägger fram i avtalet.

– Om det är konstiga villkor, se till att du vet vad de innebär och avgör sedan om det är något du kan gå med på – gör ett medvetet val.

Mikael Brandt tycker att det ska vara något helt naturligt att ifrågasätta och diskutera villkoren med arbetsgivaren. Nu när det är högkonjunktur är chansen också större att påverka vad som står i avtalet.

Här är åtta punkter han tycker att man ska tänka på:

1. Provanställning

Många arbetsgivare använder provanställning för alla – trots att det bara är tänkt för personer som är oprövade i yrket. Så om du är erfaren: acceptera inte det utan att ifrågasätta och själv tänka efter. Blir du provanställd behöver du planera för vad som händer om du blir uppsagd. Provanställda har inget anställningsskydd. Arbetsgivaren kan avsluta anställningen utan saklig grund när som helst under provanställningstiden. Har arbetsgivaren kollektivavtal är uppsägningstiden en månad, saknas kollektivavtal gäller 14 dagar.

2. Vitesbestämmelser

Står det i avtalet att du ska betala vissa belopp om du bryter mot något i avtalet: Skriv inte på.

– Det avråder vi bestämt från. Då är man direkt i underläge, säger Mikael Brandt.

3. Undvik konkurrensklausuler

Läs och lyssna

Sveriges Ingenjörer skriver om konkurrensklausuler.
Ingenjörens artikel ”Klausulen kan hindra jobbyte” 

Många arbetsgivare skriver också in konkurrensklausuler regelmässigt i anställningsavtal. Det vill säga om du sagt upp dig kan du ha en karenstid på upp till 24 månader efter att du slutat. Under den tiden får du inte börja på ett nytt jobb som är konkurrerande med den tidigare arbetsgivarens verksamhet.

– Det är illa att inte få göra vad man vill. Men för att det ska vara aktuellt med konkurrensklausuler så ska du ha tillgång till företagshemligheter som är avgörande för företagets överlevnad. Och ofta är det inte så, men arbetsgivaren skriver in klausulen ändå.

4. Placeringsort

Det är bra att ha placeringsort, alltså vilken ort du ska jobba på, angiven i anställningsavtalet. Om det inte finns så kan arbetsgivaren kräva att du ska jobba på en helt annan ort, utan att kompensera för det.

5. Om arbetsgivaren vill förhandla bort övertiden

Lyssna på

Ingenjörspodden: ”Betald övertid eller längre semester?”

Många arbetsgivare vill förhandla bort rätten till övertidsersättning. Sveriges Ingenjörers råd är att vara försiktig med att förhandla bort den rätten. Men om du gör det är det viktigt att du får full kompensation.

Här kan du beräkna värdet av din övertid.

6. Om det inte finns kollektivavtal

Om arbetsgivaren inte har kollektivavtal behöver du själv ha extra koll och se till att det här finns angivet i anställningsavtalet:

  • Pensionsinbetalningar
  • Sjukpenning efter de första 14 dagarna
  • Vilket stöd du får om du blir uppsagd. Utan kollektivavtal kan du inte vända dig till Trygghetsrådet. Vad händer i stället? Har arbetsgivaren kontrakt med någon konsult som ger hjälp?
  • Övertids- och reseersättning. Det behöver ni avtala för att du ska ha rätt till ersättning.

7. Kolla grunduppgifterna

I avtalet ska det finnas med en hel del formalia och andra uppgifter. Stäm av mot Sveriges Ingenjörers checklista så att allt är med.

Ta också gärna kontakt med förtroendevalda på företaget för att få svar om rätt lönenivå för rollen.

8. Om du är osäker – kontakta förbundet

Det finns mängder av olika klausuler som kan stå med i avtal. Till exempel har värvningsklausuler blivit vanligare.

Om du känner dig osäker på det som står i avtalet, om det inte riktigt stämmer med det ni pratat om eller om något annat gör dig osäker: kontakta Sveriges Ingenjörer. Antingen lokalt om det finns en Akademikerförening på företaget, eller vänd dig till Sveriges Ingenjörers rådgivning. Du kan ringa eller så kan du mejla avtalet till forhandling@sverigesingenjorer.se. Rådgivningen har öppet vardagar året runt och du får vanligtvis svar på ditt mejl inom 24 timmar.

2 kommentarer

  • Amar Houssaini

    Mkt bra guide. Tack så mycket!

    11 november 2018
  • Sebastian Mangelsen

    Tack för en jätte bra och kort sammanfattning över det som gäller.

    09 november 2018

Lämna en kommentar

Senaste nytt