Funderar du på att söka patent? – så undviker du vanliga misstag

Foto: Getty Images

Har du kommit på en smart teknisk lösning? Ägnar du fritiden åt att utveckla en uppfinning? Då är det kanske dags att söka ett patent. Men se till att undvika de vanliga misstagen. Det är inte säkert att du har rätt till uppfinningen.

Den bästa starten för den som funderar på att söka patent är ofta att prata med en patentrådgivare för att få svar på de viktigaste frågorna. Medlemmar i Sveriges Ingenjörer har möjlighet att få två timmar kostnadsfri patentrådgivning av patentbyrån AWA.

Petter Lindgren, patentrådgivare på AWA.

Petter Lindgren, är en av patentrådgivarna som medlemmarna i förbundet får prata med. Han är själv civilingenjör inom nanovetenskap men har, liksom kollegerna på patentbyrån, ett brett teknikkunnande.

Vad pratar man om under det första samtalet?

– Det beror givetvis på vilka frågor som kommer upp. Vissa vill bara bolla en idé medan andra har sökt tidigare och har mer specifika frågor. Under två timmar hinner man prata om ganska mycket. Om man saknar erfarenhet av patent brukar jag berätta hur patentsystemet fungerar och vad som är viktigt att tänka på.

Och vad är det?

– Först och främst måste man förstå vad som krävs för att en uppfinning ska kunna patenteras? Den måste vara teknisk så det kan alltså inte handla om en affärsprocess eller nytt sätt att organisera något. Det ska vara något nytt och lite snillrikt, med andra ord inte något som är alldeles självklart. Dessutom får uppfinningen inte vara känd sedan tidigare, alltså inte ha presenterats i någon publikation eller liknande.

Patentrådgivning – så här gör du

Är du medlem i Sveriges Ingenjörer och intresserad av patentrådgivning. Skriv till forhandling@sverigesingenjorer.se  och ange Patentrådgivning i ämnesraden. Beskriv översiktligt din idé och vilket teknikområde din idé gäller samt om den är framtagen inom ramen för din anställning eller inte.

Som medlem får du två timmar kostnadsfri patentrådgivning hos AWA. Vill du gå vidare med en patentansökan får du som medlem ett rabatterat timpris.

Men vad ska man med ett patent till?

– Det finns flera bra skäl att söka patent för en uppfinning. Med ett patentskydd kan du få igen pengar du investerat genom att kunna hålla konkurrenter borta. Du kan också licensiera ut patentet, låta andra tillverka produkten mot en ekonomisk ersättning eller så kan du sälja patentet och tjäna pengar. Med ett patent visar du också att du och/eller ditt företag är innovativt och det kan vara viktigt för att få investeringar. Prestige ska man kanske inte heller underskatta.

Vilket är det vanligaste misstaget vid patentansökningar?

– Många som vill söka patent är anställda på ett företag och det är inte säkert att de har rätt till uppfinningen. Därför är det viktigt att fråga arbetsgivaren för att få ett godkännande. Det kan krävas en utredning av jurister för att reda ut om det är värt att gå vidare. Det kan också vara så att du har rätt till ersättning för en uppfinning som du har tagit fram inom ramen för din anställning. Då kan du få hjälp av Sveriges Ingenjörer.

Andra vanliga misstag?

– Många känner inte till att man inte får ha avslöjat sin uppfinning för någon om man ska söka ett patent. Det kan vara svårt att undvika även om man känner till det. Många känner att de behöver bolla sin idé med andra för att få en bekräftelse på om det är värt att söka ett patent, det gör att man kan hamna i en rävsax. Mitt råd är att inte prata med andra om sin uppfinning och framför allt inte sprida text eller bilder innan en patentansökan är inlämnad.

Vad kostar det att söka patent?

– Det varierar givetvis från fall till fall. Kostnaden för att få in en ansökan ligger vanligtvis mellan 40 000 – 70 000 kronor men det kan vara både högre och lägre. Det beror på hur mycket tid som krävs av patentrådgivaren. Vi skriver en ansökan som beskriver uppfinningen och den skickas till Patent- och registreringsverket, PRV. De skickar sedan ett utlåtande och då startar en process där vi argumenterar för patentet och kompletterar ansökan med det som PRV kräver för att den ska godkännas. När patentet är beviljat kommer en årskostnad. I Sverige är den omkring 3 000 kronor om året men i större länder i Europa eller USA kan den vara 15 000 – 20 000 kronor per land.

Räcker det med att söka patent i Sverige eller ska man söka i fler länder?

– Det finns inget enkelt svar på frågan och faktorer som är viktiga för beslutet är var man har sin verksamhet och sin största marknad och var konkurrenterna har sin verksamhet och största marknad. De flesta som söker patent utanför Sverige söker i Tyskland, USA, Kina, Japan och Korea.

Kan man söka ett patent för hela Europa eller till och med för hela världen?

– Nej, det är inte möjligt. Varje patent ger rättigheter enbart i det land man söker. Man kan skicka in en ansökan till Europiska patentmyndigheten i München och när ansökan blir beviljad väljer man i vilka länder i Europa man vill patentera sin uppfinning. Det finns inte heller någon patentansökan för hela världen men däremot internationella samarbeten där Sverige ingår. Du söker hos PRV som driver din ansökan och efter ungefär 2,5 år behöver du bestämma i vilka länder som du vill att patentet ska gälla och då fortsätter processen i respektive land.

 Hur lång tid tar det att få ett patent?

– Det varierar, men vanligtvis tar det 2–4 år.

Och hur länge gäller ett patent?

– Max 20 år från den dag du lämnar in din ansökan. I praktiken får man alltså ett visst skydd mot sina konkurrenter redan den dag man söker ett patent. En konkurrent som söker en vecka efter dig kommer att få avslag om det gäller exakt samma uppfinning, eftersom din ansökan inkom först.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar