Hoppjerka eller trotjänare? Så gör du om nya jobbet inte känns bra

Hoppjerka eller trotjänare?
Foto: Getty images

Civilingenjören Glara Rezas vänner fick det att låta som att karriären skulle vara över om hon bytte jobb efter bara några månader. Men hur ser framtida arbetsgivare på om du endast stannar en kortare tid på din nya arbetsplats?

Under 40-talet myntades begreppet hoppjerka för en person som bytte jobb ofta. I dag finns termen kvar men är inte lika laddad. Jan Smith, rekryteringskonsult på Randstad inom området Life Sciences & Engineering, menar på att det är orsaken till den korta anställningen som är relevant.

Jan Smith är rekryteringskonsult. Foto: privat

– Om företaget som man har börjat arbeta på inte har varit ärliga i sin arbetsbeskrivning och det resulterar i att det nya jobbet blir en besvikelse, då är det lika bra att söka nytt med en gång. Om en kandidat däremot har hoppat runt mycket främst för få upp lönen och utan att ha levererat några egentliga resultat kan det bli problematiskt, säger han.

Kortare anställningar kommer att väcka frågor

Anställningar som har pågått mindre än ett år räknas som korta. Kandidaten måste då vara beredd på att det kan väcka frågor i en rekryteringsprocess. Om man lugnt och sansat kan besvara frågorna och föra ett resonemang som visar på en framtida plan är det inga problem.

– De kandidater som uppskattas mest i rekryteringssammanhang är de som har haft en röd tråd genom sitt arbetsliv och en tanke med jobben de har tagit, säger Jan Smith.

För nyutexaminerade är det inte lika känsligt om första jobbet har varit kortare, arbetsgivare har större förståelse för att det inte alltid blir fullträff med en gång.

– Det är bättre att ha ett jobb direkt efter examen och sedan byta om det inte känns bra än att gå omkring och vara arbetslös, säger Jan Smith.

Kändes fel från dag ett

Glara Reza uppmanar andra att lita på sin magkänsla. Foto: Marie Mellgrim

Glara Reza, 27 år från Stockholm, tog examen från industriell ekonomi vid Linköpings universitet i juni 2016. Till hösten hade hon blivit erbjuden en plats på ett prestigefyllt traineeprogram på ett bolag inom IT-sektorn samt en tjänst på en mindre konsultbyrå. Glaras magkänsla sa att konsultbyrån var rätt för henne, men från vänner och bekanta fick hon höra att traineeprogrammet skulle se bättre ut på CV:t. Hon lyssnade på omgivningen.

– Jag hade redan tackat ja till tjänsten på konsultbyrån, men alla i min omgivning sa att traineeprogrammet skulle se bättre ut på CV:t så jag bytte. Redan dag ett på traineeprogrammet insåg jag att jag nog hade valt fel, säger hon.

När Glara berättade för familj och vänner att hon funderade på att kontakta konsultbyrån för att byta var det många som avrådde henne.

– Alla fick det att låta som att min karriär skulle vara över om jag bytte jobb efter bara några månader, så jag bet ihop – men känslan av att inte vara på rätt ställe satt fortfarande kvar. Det var inget fel på traineeprogrammet och företaget i sig men kulturen passade inte mig, säger hon.

Våga ta steget

Efter fem månader på traineeprogrammet samlade Glara mod till sig och kontaktade konsultbyrån som hade erbjudit henne jobb tidigare för att höra sig för kring möjligheterna till att byta.

– När jag träffade ansvarig partner för affärsenheten på konsultbyrån sa han att jag var välkommen. Han ifrågasatte inte varför jag ville byta, det var som att han förstod att det inte alltid blir som man har tänkt sig. Jag var så nervös innan men efter mötet kände jag lättnad, säger Glara.

I dag har hon jobbat i tre år på konsultbyrån och är glad över att hon vågade fatta beslutet att byta arbetsplats. Hon råder andra i samma situation att våga lyssna till sin magkänsla. I dag sitter hon bland annat med i rekryteringsprocesser på sitt nuvarande jobb och ser det inte som ett problem, utan snarare något mänskligt, om en kandidat har varit en kortare tid på en arbetsplats.

– Lita på din magkänsla! Om det är rollen du inte trivs med kan du kanske byta roll inom företaget. Men om dina värderingar inte går ihop med företagskulturen, då är det bara att byta arbetsplats, säger hon.

1 kommentar

  • Sara

    Så bra artikel! Bra jobbat ????

    18 oktober 2019

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar